Άρση μέτρων: 01:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας - Επανέρχεται η μουσική στην εστίαση

Κρήτη
Άρση μέτρων: 01:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας - Επανέρχεται η μουσική στην εστίαση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιγμα πάνω από 400.000 νέων ραντεβού με Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία πως μέχρι τις 4 σήμερα είχαν πραγματοποιηθεί 68.047 εμβολιασμοί ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας θα ξεπεράσουν τους 100.000.

Το 23,7% των Ελλήνων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Στο τέλος Ιουνίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών, ο οποίος θα γίνει με τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών και θα χρησιμοποιηθεί γι' αυτόν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson, όπως είπε απόψε στην καθιερωμένη ενημέρωση του στο Υπουργείο Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι αύριο, Πέμπτη, ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 25 έως 29 ετών για όλα τα εμβόλια και πρόσθεσε ότι συνολικά ανοίγουν 420.340 νέα ραντεβού από τα οποία τα 240.000 αφορούν το εμβόλιο της Phizer, τα 96 .300 της Johnson and Johnson και τα 84.000 το εμβόλιο της Moderna.

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας είπε ότι ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει στο 2,5% την τελευταία εβδομάδα και ότι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος δείκτης κρουσμάτων ανά ημέρα είναι 1.056 κρούσματα. Επίσης επισήμανε ότι ο μέσος ηλικιακός όρος των νέων κρουσμάτων μειώνεται συνεχώς και πλέον είναι τα 36 έτη. Όπως εξήγησε όλες οι περιφέρειες της χώρας καταγραφούν μείωση κρουσμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας και ειδικά όσοι εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι δοκιμάστηκε η ψυχική τους υγεία και αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Τέλος, υπενθύμισε πως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 25 -29 χρόνων για τα τρία παραπάνω εμβόλια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την άρση κάποιον επιπλέον περιοριστικών μέτρων μετά τις εισηγήσεις, ενώ τόνισε πως ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της πανδημίας.

Συγκεκριμένα από το Σάββατο 12 Ιουνίου:

  • Μετάθεση της ώρας απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 00:30 στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα οριζοντίως και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς διαφοροποίηση ανάμεσα στις περιοχές με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα.
  • Κατάργηση απαγόρευσης κυκλοφορίας την 1η Ιουλίου
  • Μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, με καθήμενους. Πρόστιμο 5.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση, αναστολή λειτουργίας στην δεύτερη
  • Ανοίγουν εστιατόρια σε αεριζόμενες στοές και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφορετική είσοδος και έξοδος καθώς και ο φυσικός αερισμός.
  • Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
  • Για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100τ.μ.

  • Τέλος, όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, αποφασίστηκε η επανέναρξή τους μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Από την Δευτέρα 14/06 επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων διά βίου μάθησης των ΑΕΙ.

Από την 1η Ιουλίου το όριο για τις υπηρεσίες catering-δεξιώσεων (γάμων, βαφτίσεων) αυξάνεται σε 300 άτομα από 100, που είναι αυτή τη στιγμή.

Πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός υγείας κατά την αποψινή ενημέρωση «στους σύγχρονους ήρωες της χώρας» όπως αποκάλεσε τους υγειονομικούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σωματικά αλλά και ψυχικά από την πανδημία.

«Είναι εκείνοι που επιφορτίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο των δυνάμεών τους, καθώς εκτός από τη φροντίδα των συμπολιτών μας, έγιναν επί 15 μήνες και η οικογένεια όσων νοσηλεύτηκαν, μιας και το επισκεπτήριο στις κλινικές Covid δεν επιτρέπεται.Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν «στα κόκκινα», πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο «burnout» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε διεθνή στοιχεία που δείχνουν αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών, που το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση, χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.

Διεθνείς μελέτες έχουν μάλιστα δείξει, όπως είπε, ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι εντατικολόγοι και οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ. Όπως εξήγησε, το ένα πέμπτο των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες, εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχτεί εν μέσω της πανδημίας.

«Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκ. ευρώ, που καλύπτεται εξ' ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ», ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε πως η δράση του υπουργείου Υγείας, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται, και την ανάπτυξη προτύπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.

Στόχοι του προγράμματος όπως είπε, είναι:

* η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση

* η ανάπτυξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για την ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση-εξάσκηση-αποκατάσταση, και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο

* η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για τη βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγιούς τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενων

* η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών.

«Είναι εμφανές ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, μαζί φυσικά με τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας, και δίνουν καθημερινά τη μάχη, έχουν υποστεί και την πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 16 μήνες, σε μια ασταμάτητη προσπάθεια - και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει, αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια» κατέληξε ο Β.Κικίλιας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News