Ανησυχητικά τα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη την τελευταία 20ετια – Πόσοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους

Κρήτη
Ανησυχητικά τα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη την τελευταία 20ετια – Πόσοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάγκη θωράκισης του νησιού - Οι πλημμύρες είναι μακράν το πιο επικίνδυνο φαινόμενο

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία γύρω από τα καιρικά φαινόμενα τα οποία έπληξαν την Ελλάδα και την Κρήτη, την τελευταία 20ετία, με τα περισσότερα να αφορούν πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους. 

Σύμφωνα με στοιχεία του meteo, τα 500 άγγιξαν τα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα εκ των οποίων τα 86 αφορούν την Κρήτη, από το 2.000 μέχρι σήμερα, τα οποία έχουν προκαλέσει φυσικές καταστροφές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. 

Σε επίπεδο Κρήτης, την τελευταία 20ετία, 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως δήλωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος ο οποίος παράλληλα τονίζει την ανάγκη να στηθεί ένας μηχανισμός θωράκισης της Κρήτης μέσω συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. 

132 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρικά επεισόδια την περίοδο 2000 -2020 σε επίπεδο χώρας.

Στοιχεία που φωτογραφίζουν ότι οι πλημμύρες είναι μακράν το πιο επικίνδυνο φαινόμενο, με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα να παρουσιάζουν αυξητική τάση, τα τελευταία χρόνια.

Στο μάτι των ισχυρών πλημμυρών και ανέμων, βρέθηκε ο Νομός Χανίων με 53 επεισόδια ενώ ακολουθεί το Ηράκλειο με 41, φαινόμενα που έχουν προκαλέσει φυσικές καταστροφές και κοινωνικο – οικονομικές επιπτώσεις.

Ένα στα 3 καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα προκάλεσε πολύ σοβαρές επιπτώσεις, την τελευταία 20ετία, ενώ ο Οκτώβριος και Νοέμβριος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες.

Μάλιστα, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 στη Δυτική Κρήτη, ξεπέρασαν το ρεκόρ σε επίπεδο Ευρώπης.

Για την θωράκιση της Κρήτης, ο Κώστας Λαγουβάρδος τόνισε την ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. 

Πρόκειται για συστήματα χαμηλού κόστους, με την αρχή να γίνεται από τον Δήμο Ρεθύμνου, καθώς έχει κατατεθεί σχετική πρόταση για χρηματοδότηση στο υπουργείο Εσωτερικών.

(Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News