Τουρισμός: Η Ελλάδα σύντομα στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας - Ελπίδα μετά το μπαράζ ακυρώσεων

Κρήτη
Τουρισμός: Η Ελλάδα σύντομα στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας - Ελπίδα μετά το μπαράζ ακυρώσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιοδοξία για τον τουρισμό μέσα από τις δηλώσεις της πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου

Στην εκτίμηση πως πολύ σύντομα η Ελλάδα θα μπει στην “πράσινη λίστα” της Βρετανίας, τους ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους οποίους, δηλαδή, δε θα χρειάζεται καραντίνα κατά την επιστροφή, προχώρησε η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας, Κέιτ Σμιθ.

Μιλώντας στην τηλε-ημερίδα “Τουρισμός και Ασφάλεια”, που διοργάνωσαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με την υποστήριξη της βρετανικής Πρεσβείας, η κ. Σμιθ αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, που ενισχύθηκε σημαντικά μετά τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς, στις 8 Ιουνίου του 2000, και την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης “17Ν”, που συνέβαλε στο να θεωρούν οι Βρετανοί επισκέπτες την Ελλάδα ασφαλή τουριστικό προορισμό.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ελλάδας στην “πορτοκαλί” λίστα, η κ. Σμιθ φάνηκε καθησυχαστική, λέγοντας πως τα στοιχεία της πανδημίας αναθεωρούνται κάθε τρεις εβδομάδες και εκτίμησε πως η Ελλάδα σύντομα θα γίνει “πράσινη”, ώστε οι Βρετανοί τουρίστες να καταφτάσουν στη χώρα μας, που αποτελεί αγαπημένο τους προορισμό.

Σημειώνεται πως, λόγω της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης, εκδηλώνεται μπαράζ ακυρώσεων των λίγων κρατήσεων που υπήρχαν για τον Ιούνιο προς την Ελλάδα. Η αεροπορική Jet2 ακύρωσε όλες τις διεθνείς πτήσεις και πακέτα διακοπών έως την 1η Ιουλίου. Την ίδια ώρα, η TUI UK ακύρωσε τα πακέτα διακοπών από τη Βρετανία προς την Ισπανία και την Ελλάδα έως τα μέσα Ιουνίου, λόγω της όλης αβεβαιότητας. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Ryanair εμφανίστηκε αισιόδοξος πως, παρά το πρόβλημα αυτό με τη βρετανική αγορά τον Ιούνιο, από τον Ιούλιο και μετά οι διεθνείς μετακινήσεις θα διευκολυνθούν, καθώς θα αίρονται οι περιορισμοί λόγω της αύξησης των εμβολιασμών.

«Ασφαλής χώρα η Ελλάδα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε πως «η Ελλάδα έχει ως ανταγωνιστικό στοιχείο του τουριστικού της προϊόντος και την ασφάλεια, είναι μία ασφαλής χώρα. Είναι κρίσιμο ο τουρίστας, ο επισκέπτης, να νιώθει ελεύθερος και ασφαλής, και στην Ελλάδα αυτό ισχύει».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης παρέθεσε στοιχεία για τη μείωση της εγκληματικότητας, που καθιστούν τη χώρα μας ασφαλή προορισμό, ενώ αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του Νόμου για τη διαχείριση των συναθροίσεων, που κάνει την πόλη φιλική προς τους επισκέπτες της, καθώς στο παρελθόν οι συγκεντρώσεις και τα επεισόδια που σημειώνονταν αποτελούσαν σημείο αρνητικής κριτικής από ταξιδιωτικές σελίδες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε ότι η ημερίδα γίνεται στην καλύτερη δυνατή χρονική στιγμή και τόνισε πως η διάρκεια της τουριστικής περιόδου φέτος θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα σε αφίξεις και έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό. Επίσης, ζήτησε την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Αστυνομίας σε αυτό. Ο κ. Θεοχάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι από το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού υπάρχει συνεχής πτώση των κρουσμάτων και επισήμανε ότι «θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο και το θέτει σε εφαρμογή».

«Δωρεάν, από άλλα κανάλια διανομής»

Αξίζει να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, πως θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ, ωστόσο από άλλα κανάλια διανομής, τα οποία θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο. Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση τριών τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας), κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών. Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η πτώση στους δείκτες

Σημειώνεται ότι από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

- 73% κρούσματα COVID.

- 65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID. 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID.

- 53% μείωση δείκτη θετικότητας.

Εμβόλια Pfizer και στα νησιά τις επόμενες ημέρες

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, γνωστοποίησε χθες το πρωί ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμα και στα νησιά τα εμβόλια της Pfizer και όχι μόνο το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το πρόγραμμα “Ελευθερία”, καθώς, όπως τόνισε, εξελίσσεται καλύτερα από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες το ποσοστό, συνυπολογίζοντας και τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί, ξεπερνά το 70%.

«Σπρώχνουμε τόσο πολύ το πρόγραμμα “Γαλάζια Ελευθερία” και τώρα στέλνουμε στα νησιά υπερπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA, της Pfizer, πέρα από το Johnson & Johnson, έτσι ώστε να τονώσουμε ακόμη περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι σε λίγες ημέρες εκκινούν και οι διαδικασίες εμβολιασμών των κατάκοιτων συμπολιτών μας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News