Δήμαρχος Διστόμου: Ανάγκη ενίσχυσης της ιστορικής γνώσης

Ελλάδα
Δήμαρχος Διστόμου: Ανάγκη ενίσχυσης της ιστορικής γνώσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να αποφευχθεί η επανάληψη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας

Την ανάγκη ενίσχυσης της ιστορικής γνώσης και συνείδησης, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη και η διαιώνιση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τόνισε ο δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, μιλώντας στην δεύτερη ημέρα του διαδικτυακού συνεδρίου για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης της σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944 στο Δίστομο.

Ο τίτλος της θεματικής της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, που διεξήχθη χθες, ήταν «Πολιτική βούληση για την διεκδίκηση των πολεμικών οφειλών προς την Ελλάδα».

Ο Γ. Σταθάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα δύο μοναδικά στοιχεία που αποτελούν την ουσία της μαρτυρικής μνήμης της σφαγής του Διστόμου και υπαγορεύουν τη συνέχιση του αγώνα για την ηθική δικαίωση των νεκρών: στη δικαστική απόφαση και στα οστά των σφαγιασθέντων.

H δημοσιογράφος Φαίη Μαυραγάνη συντόνισε τις εργασίες της συνεδρίας, ενώ, αναφερόμενη στην καταγωγή της από το Δίστομο, έκανε ειδική μνεία στις αφηγήσεις της σφαγής που εγγράφηκαν στην ατομική και συλλογική μνήμη, καθιστώντας το αίτημα της δικαίωσης, ζήτημα ηθικής τάξης.

Από την πλευρά του, ο περιφερερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, τόνισε ότι συντάσσεται με την κοινότητα των Διστομιτών στο δίκαιο αίτημα της ηθικής δικαίωσης, καθώς μόνο αυτή θα καταπραΰνει το τραύμα. Ανακοίνωσε δε, την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την χρηματόδοτηση της αναβάθμισης του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ως πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας της περιόδου 1940-1945, υπογράμμισε το συλλογικό τραύμα του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, του αποτρόπαιου εγκλήματος των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, η μνήμη του οποίου αποτελεί ευθύνη και οφειλή. «Κάθε έγκλημα χωρίς τιμωρία ενέχει τις προϋποθέσεις της επανάληψης» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Ιταλός γενικός στρατιωτικός εισαγγελέας Dr. Marco De Paolis, γνωστός για την πολύχρονη δικαστική του έρευνα για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα γερμανικά στρατεύματα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έκανε λόγο για την «επανορθωτική δικαιοσύνη υπέρ θιγομένων κοινοτήτων», μια διαδικασία που επιβάλλει τη συλλογική τιμωρία στις περιπτώσεις που η εξατομικευμένη δικαιοσύνη είναι αδύνατη και θέτει στο επίκεντρο τη χαμένη αξιοπρέπεια του θύματος. «Η ανάκτηση της αξιοπρέπειας», τόνισε ο Dr. De Paolis «επιτυγχάνεται μόνο μέσω της τιμωρίας των θυτών».

Η Heike Hansel, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, εστίασε την ομιλία της στο ζήτημα των αποζημιώσεων στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι αποτελούν τον μοχλό της δικαίωσης των θυμάτων των εγκληματιών πολέμου. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να ενισχύεται η επανορθωτική δικαιοσύνη με πρακτικές ατομικής αποζημίωσης, οι οποίες βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τη χώρα των θυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News