Αποκτούν ξανά ζωή τα ανθοπωλεία στο Σύνταγμα

Ελλάδα
Αποκτούν ξανά ζωή τα ανθοπωλεία στο Σύνταγμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη

Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αναγεννιούνται με κοινή πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., έπειτα από την, ομόφωνα, θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Με τον τρόπο αυτό αναβιώνει μια μακρά αθηναϊκή παράδοση και αναδεικνύεται ένας ιστορικός χώρος για την πρωτεύουσα.

Η μελέτη αναβάθμισης και επαναλειτουργίας των ανθοπωλείων, αποκαθιστά αισθητικά αυτό το προβεβλημένο σημείο της Αθήνας, προσθέτοντας μια, υψηλής αισθητικής, πινελιά στο στιβαρό κτηριακό συγκρότημα της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη, αφαιρούνται οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του μνημείου και εκσυγχρονίζεται η κύρια όψη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, κατά μήκος των καταστημάτων.

Λίγα λόγια για την ιστορία των ανθοπωλείων της Βουλής

Με την ολοκλήρωση, το 1932, του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Σχεδιάστηκαν λοιπόν  «τα 11  ανθοπωλεία της Βουλής, τα “λουλουδάδικα”, όπως τα γνωρίζουμε όλοι, που  αποτελούν ένα ξεχωριστό τοπόσημο της Αθήνας, ένα εμβληματικό σημείο του κέντρου της πρωτεύουσας.

Κοντεύει να κλείσει ένας ολόκληρος αιώνας από τότε που τα λουλουδάδικα ξεκίνησαν να λειτουργούν. Τα 11 ανθοπωλεία έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία.

Κάποιοι από τους ανθοπώλες πήραν σύνταξη, άλλοι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τον ανταγωνισμό, οι διαδηλώσεις και οι πορείες που σακάτεψαν την εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο έπληξαν και αυτούς.

Πηγή Φωτογραφίας: culture.gov.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News