«Αργό» ξεκίνημα για τον τουρισμό - Πότε αναμένεται βελτίωση της εικόνας

Ελλάδα
«Αργό» ξεκίνημα για τον τουρισμό - Πότε αναμένεται βελτίωση της εικόνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο... αποκλεισμός της Ελλάδας από τη βρετανική “πράσινη” λίστα, μια αγορά-βαρόμετρο για την πορεία της φετινής σεζόν

“Νωχελικά”, όπως άλλωστε αναμενόταν, ξεκίνησε στην Ελλάδα η τουριστική σεζόν, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν κατά τόπους διαφοροποιήσεις. Όπως γράφει το euro2day.gr, με δύο ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί διαμορφώνουν έντονες διακυμάνσεις στη ζήτηση.

Ο... αποκλεισμός της Ελλάδας από τη βρετανική “πράσινη” λίστα, μια αγορά-βαρόμετρο για την πορεία της φετινής σεζόν, εντείνει την αβεβαιότητα, δεδομένου ότι αρκετοί προορισμοί εξαρτώνται από τους Βρετανούς ταξιδιώτες, με τους ξενοδόχους, ωστόσο, να ευελπιστούν ότι θα καλύψουν το χαμένο έδαφος με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφεται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον ισχυρών tour operators να επιμηκύνουν τη σεζόν ακόμη και μέχρι τον Νοέμβριο, αφού αρκετοί τουρίστες θέλουν να μεταθέσουν τις κρατήσεις τους για αργότερα, όταν θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Δύο όψεις εμφανίζει η Κρήτη, με το Ηράκλειο να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τα Χανιά. Η πληρότητα των ξενοδοχείων που έχουν επαναλειτουργήσει στα Χανιά κινείται στο 20%, καθώς οι σκανδιναβικές χώρες και η Βρετανία βρίσκονται για την ώρα εκτός παιχνιδιού, με τους επιχειρηματίες να μην υπολογίζουν τουριστικά τον Ιούνιο και να ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που θα αναθερμάνουν την αγορά.

Στον αντίποδα, το 25% των ξενοδοχείων λειτουργεί στο Ηράκλειο, σημειώνοντας πληρότητες γύρω στο 30 με 40%, με τη ζήτηση να εντείνεται, ωστόσο, μέρα με τη μέρα. Μετά τις 10 Ιουλίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα για την Ανατολική Κρήτη, με την πληρότητα για το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου να κυμαίνεται στο 50% και τους ξενοδόχους να προβλέπουν ότι τα καταλύματά τους θα γεμίσουν με κρατήσεις του τελευταίου... δευτερολέπτου.

Η εικόνα σε κάποιους άλλους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας έχει ως εξής...

Κεφαλονιά

Με χαμηλές πληρότητες κινείται ο Ιούνιος στην Κεφαλονιά, αφού οι Βρετανοί ταξιδιώτες, στους οποίους στηρίζεται εν πολλοίς ο τουρισμός του νησιού, παραμένουν απόντες. Μπορεί τα πρώτα αεροπλάνα με Γερμανούς και Ολλανδούς ταξιδιώτες να έχουν προσγειωθεί στην Κεφαλονιά, ωστόσο η ζήτηση αυτή δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια της βρετανικής αγοράς, που αντιπροσωπεύει το 65%-70% των τουριστών για το νησί του Ιονίου.

Κως

Η πρόσφατη απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να εντάξει την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην “πορτοκαλί” λίστα, σε συνδυασμό με την απουσία των Βρετανών, κρατά σε χαμηλά επίπεδα την πληρότητα και στην Κω, με δεδομένο ότι η ολλανδική είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για το νησί του Ιπποκράτη.

Το “παρών” στη δειλή, όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες του νησιού, έναρξη της φετινής σεζόν δίνουν προς το παρόν κατά κύριο λόγο οι Γερμανοί.

Ζάκυνθος

Η αβεβαιότητα κυριαρχεί στη Ζάκυνθο, αφού για την ώρα η ζήτηση που υπάρχει για το νησί δεν έχει αποτυπωθεί στις κρατήσεις και οι ξενοδόχοι παραμένουν σε αχαρτογράφητα νερά, ιδιαίτερα μετά και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για μη ένταξη της Ελλάδας στην περιβόητη “πράσινη” ταξιδιωτική της λίστα. Οι επιχειρηματίες του νησιού ποντάρουν σε ένα καλό 4μηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους tour operators να επιμηκύνουν τη σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο, κίνηση η οποία θα διατηρήσει “ζωντανό” τον στόχο για επίτευξη εσόδων στο 40% των επιπέδων του 2019.

Νάξος

Υποτονικός χαρακτηρίζεται από τους επιχειρηματίες της Νάξου ο Ιούνιος, καθώς μόνο το 20% των ξενοδοχείων έχει επαναλειτουργήσει μέχρι στιγμής, καταγράφοντας πληρότητα που δεν ξεπερνά το 20%. Ωστόσο, εντονότερη είναι η κινητικότητα που σημειώνεται για τους μήνες υψηλής ζήτησης, με την πληρότητα να βρίσκεται στο 50% και το ενδιαφέρον των τουριστών να εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Σαντορίνη

Πάνω από το 50% των μονάδων στη Σαντορίνη έχει ανοίξει, ωστόσο ο Ιούνιος κινείται με χαμηλές ταχύτητες για την ώρα. Υψηλή ζήτηση παρατηρείται για τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, καθώς η πληρότητα αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 80%. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, οι τουρίστες, αξιοποιώντας την ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχει υιοθετηθεί φέτος λόγω των συνθηκών, έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν την κράτησή τους λίγες μόνο ώρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία άφιξης, χωρίς κάποια κύρωση.

Πιερία

Στον εσωτερικό τουρισμό κυρίως, και στις βαλκανικές αγορές από τις 18 Ιουνίου και μετά εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ενίσχυση του ταξιδιωτικού ρεύματος οι επιχειρηματίες στην Πιερία. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα καταλύματα δεν ξεπερνά το 20 με 25%, με το ίδιο ποσοστό να ανεβαίνει στο 30 με 35% για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, όταν και εκτιμάται ότι θα ενταθεί περαιτέρω η ζήτηση τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους τουρίστες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News