Μαρία Θεοδωρίδου: «Πρέπει να πειστούν οι άνω των 60 να εμβολιαστούν»

Ελλάδα
Μαρία Θεοδωρίδου: «Πρέπει να πειστούν οι άνω των 60 να εμβολιαστούν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξελίξεις για τον εμβολιασμό εφήβων και παιδιών - Αναφορά στον εμβολιασμό εγκύων

Διανύουμε τον έκτο μήνα εμβολιασμού κατά της Covid 19, με τις γνώσεις για τα εμβόλια να έχουν αυξηθεί, όπως είπε κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσης η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό που νοσούν και εισάγονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Περισσότεροι από το 90% των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ηλικιακή ομάδα, η οποία σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου είναι οι άνω των 60 ετών, οι οποίοι δεν πείθονται να εμβολιαστούν, αναφέροντας παράλληλα πως τα επιστημονικά θέματα που συζητούνται αποτελούν για πολλούς ερείσματα για τον μη εμβολιασμό τους.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στα οφέλη των εμβολίων τονίζοντας πως «όλα τα εμβόλια προστατεύουν για να μην νοσηλευτεί κανείς μας στα νοσοκομεία και να νοσήσει βαριά», επισημαίνοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει δικαιολογία για μετάθεση της ευθύνης προστασίας τους στους άλλους».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο μερίδιο ευθύνης που έχουν οι εμβολιασμένοι, ώστε να πείσουν τους ανεμβολίαστους να εμβολιατούν «όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης να πείσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, αναφέροντας μάλιστα και μία σειρά τρόπων για να τους πείσει κανείς.

Εμβολιασμός και παιδιά - Για τον εμβολιασμό των εγκύων

Η κ. Θεοδωρίδου ακολούθως αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό εφήβων και παιδιών, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «ο ενδεχόμενος μελλοντικά εμβολιασμός των παιδιών δε θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ούτε θα γίνει αφορμή δημιουργίας διακρίσεων, κυρίως στον εκπαιδευτικό τομέα».  

Θα ζυγίσουμε πολύ το θέμα των εμβολιασμών στα παιδιά και θα αποφασίσουμε το χρόνο, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Η επιτροπή εμβολιασμών είναι η κατάλληλη για το θέμα και θα μελετήσει όλα τα ζητήματα. Θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό που θα στηρίξει την απόφασή της», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας για μία ακόμη φορά πως ο ενδεχόμενος μελλοντικός εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα γίνει παράγοντας διακρίσεων στην εκπαίδευση.

Προς το παρόν όπως ανέφερε ωστόσο, «εστιάζουμε στον εμβολιασμό ανηλίκων και εκεί έχουμε δουλειά…», ενώ στη συνέχεια ιδιαίτερη μνεία έκανε στον εμβολιασμό των εγκύων.

Χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο covid 19 προκαλεί σοβαρές βλάβες στον πλακούντα με αποτέλεσμα δυσάρεστες καταστάσεις και στο έμβρυο, κάτι που ενισχύει την σύσταση για εμβολιασμό και των εγκύων, εξηγώντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση του ιού από την μητέρα στο έμβρυο.

Τι ισχύει για εκείνους που έχουν κάνει μόνο τη μία δόση

Η κ. Θεοδωρίδου ερωτηθείσα για το αν θα ισχύσει και στην Ελλάδα η σύσταση διεθνών οργανισμών που λέει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα κάνουν τεστ ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, παρά μόνο αν έχουν συμπτώματα, τόνισε ότι θα ισχύσει και στην χώρα μας. Ωστόσο διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για άτομα που έχουν κάνει μόνο την μία δόση του εμβολίου και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα χρειάζεται να κάνουν ούτε self test.

Για σοβαρές θρομβώσεις

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων και αν αυτά σχετίζονται με τα εμβόλια, στην χώρα μας είπε ότι για ορισμένες περιπτώσεις η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης έχει αποφανθεί και έχει στείλει τα στοιχεία στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. «Είχαμε περιπτώσεις σοβαρές που συνδυάζονται με το εμβόλιο αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τον αναμενόμενο αριθμό των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών», τόνισε.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News