Εργαζόμενοι Ηρακλείου: Κάλεσμα σε κινητοποίηση και στην απεργία της 10ης Ιουνίου

Κρήτη
Εργαζόμενοι Ηρακλείου: Κάλεσμα σε κινητοποίηση και στην απεργία της 10ης Ιουνίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και Εργαζομένων Ηρακλείου, εναντιώνονται στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και στην κατάργηση του 8ωρου

Σε ανακοίνωσή τους προτρέπουν τους εργαζόμενους για μαζική κινητοποίηση την Τρίτη 8 Ιουνίου και ώρα 19:00 στα Λιοντάρια, ενώ καλούν σε απεργία τους επίσης όλους τους εργαζόμενους την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους το αντεργατικό νομοσχέδιο δε θα περάσει, «να ξεσηκωθούμε για την κατάργηση του 8ωρου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το νομοσχέδιο Χατζηδάκη φέρνει:

«* Κατάργηση 8ωρου - συνεχόμενα 10ωρα

*Νομιμοποίηση απλήρωτης εργασίας (απλήρωτες υπερωρίες)

*Ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένων

*Απαγόρευση στην πράξη της απεργίας

*Αφοπλισμό σωματείων

Όλοι και όλες στην ανεξάρτητη, μαζική, από τα κάτω απεργιακή κινητοποίηση 10:00 Άγαλμα Βενιζέλου.

Συντονισμός πρωτοβάθμιων Σωματείων

Επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου».

Κάλεσμα των σωματείων για μαχητική απάντηση

Επίσης κάλεσμα στην κινητοποίηση επίσης στην πλατεία ελευθερίας την Τρίτη 8 Ιουνίου (6:30 μ.μ.) - ημέρα έναρξης της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή - απευθύνει και το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών ΗΡακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Ωρομίσθιων – Αναπληρωτών Σχολών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ και το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Κλιμακώνουν με απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου και ώρα 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, ξεσηκωμός  όλοι στους δρόμους.

Να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Τα σωματεία μας καλούν κάθε συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστή, επιτροπή αγώνα σε Μαζική και Μαχητική Συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στο Νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για τα εργασιακά.

8 Ώρες Δουλειά - 8 Ώρες Ανάπαυση – 8 Ώρες Ελεύθερος Χρόνος

Αυτή η ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης θέλουν να γίνει με μια μονοκοντυλιά 13 ώρες δουλειά την μέρα με μείωση μισθών! Θέλουν να τσακίσουν την υγεία και την ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη των Αφεντικών.

Δε θα περάσει! - Το νομοσχέδιο να Αποσυρθεί τώρα!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στον δρόμο που έστρωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβάλει την ΤΖΑΜΠΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. Μιλάνε για «ελεύθερο χρόνο για την φροντίδα των παιδιών» αυτοί που έκλεισαν παιδικούς σταθμούς, που δεν προσλαμβάνουν δασκάλους για τα σχολεία! Θέλουν να δουλεύει ο εργαζόμενος σα σκλάβος, χωρίς να πληρώνεται επιβάλλοντας δουλειά 7 μέρες την βδομάδα, 13 ώρες την μέρα!

Ωράρια εξόντωσης - Δουλειά της Κυριακές

Είμαστε εργαζόμενο και όχι μηχανές

Η ζωή μας, οι συνθήκες δουλειάς οι δικές μας και των παιδιών μας, οι μισθοί μας, βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Θέλουν να κόψουν τα χέρια και τα πόδια μας. Να μας πάρουν ακόμα και το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης, την απεργία και την δράση των σωματείων μας ώστε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοσία.

Λάστιχο ωράρια-Λάστιχο ζωή – Οργανώσου τώρα για την ανατροπή

Αυτοί που διέλυσαν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε υπέρ του εργαζόμενου και άφησαν τους εργαζόμενους έρμαιο της εργοδοσίας ακόμη και μέσα στην πανδημία μιλάνε για νομοσχέδιο «προστασίας της εργασίας». Φτάνουν στο σημείο να μετατρέψουν την Επιθεώρηση Εργασίας σε ΜΚΟ και βάζουν επικεφαλής της τον διαβόητο Σκέρτσο, πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου των Βιομηχάνων! Ο υπουργός Χατζηδάκης, γίνεται ο μεγαλύτερος σφαγέας των εργαζομένων και Μέγας Προστάτης της Εργοδοσίας.

Πάρε την κατάσταση τα χέρια σου

ΤΩΡΑ πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση. Τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να μας πάει 100 χρόνια πίσω. Την στιγμή που βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες αυξάνουν τα κέρδη τους μέρα με την μέρα, θέλουν εμείς να βυθιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο!

Δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα

Με απειλές, ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους ώστε να κρύψουν τους πραγματικά αντεργατικούς σχεδιασμούς τους, για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εμείς έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών, της εργατικής τάξης. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους, εμείς είμαστε αυτοί που οικοδομούμε το μέλλον, εμείς είμαστε που τραβάμε την κοινωνία μπροστά. Δε θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!

Δεν θα τους περάσει.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό έκτρωμα.

  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση, συντάξεις.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο- 35ωρο- 5νθήμερο.
  • Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που πέρασαν εν’ μέσω πανδημίας, το λεγόμενο «μίνι εργασιακό» του κου Χατζηδάκη.
  • Κανένας περιορισμός και εμπόδιο στη δράση των συνδικάτων, το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού

«Το Δ.Σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Ηρακλείου συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στην πανελλήνια απεργία της Πέμπτης 10 Ιουνίου. Ζητάμε από τους συναδέλφους εργαζόμενους να συμμετάσχουν με στόχο να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας και τους καλούμε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου την Πέμπτη 11πμ. απαιτώντας την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου».

Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών νομού Ηρακλείου

Όλοι στη γενική απεργία την Πέμπτη 10 Ιούνη και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο ΕΚΗ (11:00 π.μ.)

  • Μαζική αντίσταση στο νομοθετικό έκτρωμα Βρούτση – Χατζηδάκη
  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο – Τις ΣΣΕ, την απεργία, τα Σωματεία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • ΝΑ αντισταθούμε στη συνδικαλιστική γραμμή της κωλυσιεργίας και των αναβολών – Να ισχυροποιήσουμε τα σωματεία με τη μαζική συμμετοχή μας, στα συλλογικά όργανα και τους αγώνες.
  • Να δυναμώσουμε και να κλιμακώσουμε την πάλη μας, ενάντια στο νομοσχέδιο – λαιμητόμο των λαϊκών δικαιωμάτων.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα  το πιο βάρβαρο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο των μεταπολιτευτικών χρόνων .Ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα  που κατεδαφίζει  τις θεμελιώδεις εργασιακές, συνδικαλιστικές κατακτήσεις  της μεταπολεμικής περιόδου, επιδιώκοντας να  στρώσει το έδαφος στην επίταση της λαϊκής εκμετάλλευσης, σε μια περίοδο μάλιστα που η αναγκαία υγειονομική πολιτική προστασίας του λαού έναντι του κορωνοϊού έχει μετατραπεί από τη δεξιά κυβέρνηση σε πολιτική δημόσιας τάξης, καταστολής και απαγορεύσεων. Αυτήν την περίοδο της πανδημίας αξιοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ, να δώσει τη «χαριστική βολή» στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιβάλλοντας την εντατικοποίηση, την υποχρεωτική τηλεργασία για πολλούς, χιλιάδες αναστολές συμβάσεων, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και τη συνακόλουθη αδρανοποίηση των συνδικαλιστικών διαδικασιών λόγω απαγορεύσεων.

Το κλίμα αυτό της καταπάτησης των  αναφαίρετων δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας  έρχεται να μετατρέψει  η κυβέρνηση σε «καθεστώς», με το   νομοθετικό έκτρωμα Βρούτση-Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση πρώτα επεδίωξε να δημιουργήσει… δεδομένα συνδικαλιστικής και κινηματικής νέκρας, μετατρέποντας την πανδημία σε... ευκαιρία επιβολής της καταστολής, και  στη συνέχεια εισάγει για ψήφιση στη Βουλή το αντεργατικό  νομοσχέδιο που  είναι ένας θεσμικός οδοστρωτήρας και  σαρώνει όλες τις εργατικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις κατ’ εντολή της ΕΕ και της εγχώριας ολιγαρχίας:

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κατάργηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, προβλέπει τα εξής:

  • Καθιερώνει τη δεκάωρη εργασία (10ωρη), χωρίς πρόσθετη αμοιβή και με «αντάλλαγμα» ρεπό ή άδεια σε μελλοντικό χρονικό διάστημα.(!) Έτσι, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει μια μέρα 10ωρο και την άλλη μέρα 5ωρο, με τον ίδιο μισθό και ανάλογα με τον κύκλο των εργασιών…
  • Θεσπίζει αύξηση του ορίου των ωρών υπερωρίας: η σημερινή διάκριση των 96 ωρών υπερωρίας το χρόνο στη βιομηχανία και των 120 ωρών στις υπηρεσίες θα εξισωθεί και θα ανέλθει στις 150 ώρες(!) τον χρόνο για όλους τους κλάδους.
  • Καταργεί τη μη εργάσιμη ημέρα του Σαββάτου και την αργία της Κυριακής. Τα Σαββατοκύριακα λογίζονται πλέον ως κανονικές μέρες εργασίας για πολλούς κλάδους.
  • Επιβάλλει την τηλεργασία στους βασικούς τομείς… Το μέτρο- που αναγγέλθηκε ως «έκτακτο και προσωρινό» -γίνεται μόνιμο και υποχρεωτικό, θέτοντας τον εργαζόμενο στον άμεσο ατομικό έλεγχο του εργοδότη, ενώ καθιστά τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο από δυσδιάκριτα έως ανύπαρκτα.
  • Απελευθερώνει τις απολύσεις, κατοχυρώνοντας θεσμικά την εργοδοτική αυθαιρεσία και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στους εργοδότες στους να μην επαναπροσλαμβάνουν απολυμένο εργαζόμενο που δικαιώθηκε δικαστικά(!)

Επίσης το αντεργατικό νομοσχέδιο διαλύει τα σωματεία και καταργεί θεμελιώδεις δημοκρατικές συλλογικές λειτουργίες και μέσα πάλης, όπως είναι η απεργία: Ειδικότερα:

  • Απαξιώνει στην πράξη τις Γ.Σ και τις ψηφοφορίες των συλλογικών οργάνων, καθώς προωθεί τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Συγκεκριμένα, προβλέπει την αλλαγή των καταστατικών των σωματείων, ώστε «Υποχρεωτικά να παρέχουν στα μέλη τους τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορίας»(!)Πρόκειται για ένα βάρβαρο αντιδημοκρατικό μέτρο που όχι μόνο απονευρώνει και «χτυπά κατάστηθα τη Γ.Σ», αλλά επιπλέον επιβάλλει την… παρακολούθηση (!)των διαδικασιών της  Γ.Σ  από τον οποιονδήποτε… Αυτόν τον εκσυγχρονισμό της… αστυνομοκρατίας, της καταστολής και πειθάρχησης, προφανώς, εννοεί ο Υπουργός ως... αναγκαίο» εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας»
  • Στοχεύει στην ακύρωση των ΓΣ και την κατάργηση των απεργιακών αγώνων, αφού «απαγορεύεται η λήψη απόφασης κήρυξης της απεργίας, χωρίς την παροχή πραγματικής δυνατότητας εξ αποστάσεως συμμετοχής στη Γ.Σ και ψήφου»(!), ενώ ενσωματώνει  και το αντισυνδικαλιστικό μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού για τη λήψη απόφασης για την απεργία απαιτείται «η φυσική ή εξ αποστάσεως ψήφος τουλάχιστον του ½ των οικονομικώς τακτοποιημένων μελών»(!).Ουσιαστικά, με αυτό το θεσμικό ολετήρα, η κυβέρνηση καταργεί την πεμπτουσία της συλλογικής υπόστασης του συνδικαλισμού, που είναι η δημοκρατική λειτουργία των Γ.Σ και η οργάνωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και συλλογικών αγώνων
  • Απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, αφού η οποιαδήποτε απόφαση περιφρούρησης του απεργιακού αγώνα στον εργασιακό χώρο θεωρείται μορφή «άσκησης σωματικής ή ψυχικής βίας»(!), μέτρο που ευθέως ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ τους αγώνες. Παρ/λα, επιδιώκει τη δημιουργία «προθύμων», επιτάσσοντας την «ανεμπόδιστη»(!) προσέλευσή τους στον εργασιακό χώρο τις ημέρες των απεργιακών αγώνων.
  • Επιβάλλει υποχρεωτικό ποσοστό ως «προσωπικό ασφαλείας». Σε κάθε απεργία το 40% (!), απαγορεύει δηλαδή στους μισούς σχεδόν εργαζομένους ενός σωματείου να… απεργήσουν(!)
  • Θεσπίζει την κρατική «εποπτεία» των συνδικαλιστικών ενώσεων, μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων(ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε).θεσπίζει δηλ. τη δυνατότητα του κράτους να ελέγχει:

Ø   Τη διαδικασία των εκλογών των Συνδ. Ενώσεων

Ø  Τη σύνθεση των Διοικήσεων τους

Ø  Τη διαχείριση των οικονομικών τους

Είναι προφανές ότι η  βαναυσότητα των μέτρων αυτών αναδεικνύει τη λυσσαλέα προσπάθεια της δεξιάς κυβέρνησης να…σβήσει από το θεσμικό και κοινωνικό  χάρτη τις βασικότερες εργατικές, συνδικαλιστικές και πολιτικές κατακτήσεις του  λαϊκού κινήματος, στη βάση της επιβολής ενός αντιδραστικού καθεστώτος φτώχειας, εξαθλίωσης, πολιτικής φίμωσης και καταστολής,  ανελευθερίας και ιμπεριαλιστικής υποτέλειας, όπως επιτάσσουν τα συμφέροντας της εγχώριας ολιγαρχίας και των κηδεμόνων της.

  • Απέναντι σε αυτή την αντιδραστική πολιτική της καρατόμησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας στην σταθερή και μόνιμη δουλειά, στη δημοκρατική συνδικαλιστική λειτουργία και συλλογική πάλη, ο μόνος δρόμος είναι η ενωτική και ανυποχώρητη μαζική λαϊκή αντίσταση.
  • Καμία συναίνεση-Καμία υποταγή
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News