Διαζύγιο: 8 κλικ θα χωρίζουν πλέον τα ζευγάρια από την οριστική απόφαση να λύσουν τα δεσμά του γάμου

Ελλάδα
Διαζύγιο: 8 κλικ θα χωρίζουν πλέον τα ζευγάρια από την οριστική απόφαση να λύσουν τα δεσμά του γάμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκεί ένα τηλεφώνημα σε δικηγόρο για να ξεκινήσει η διαδικασία

8 κλικ μέσω υπολογιστή  θα χωρίζουν πλέον τα ζευγάρια που αποφασίζουν να  λύσουν τα δεσμά του γάμου τους.

Παρακάμπτοντας  μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά  και δικαστικές διαμάχες επιλέγοντας το «άυλο συναινετικό διαζύγιο» το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Η  πρόσφατη νομοθετική μεταρρύθμιση για το οικογενειακό δίκαιο άνοιξε το δρόμο και έτσι από τα μέσα Ιουλίου θα είναι διαθέσιμη η πιλοτική εφαρμογή μέσω της πύλης gov.gr.

Οι σύζυγοι, οι δικηγόροι τους και ο συμβολαιογράφος 10 ημέρες μετά την έναρξη της διαδικασίας και με ένα «κλικ» θα υπογράφουν το τέλος του γάμου.

Για διαδικασία που έπρεπε να είχε δρομολογηθεί εδώ και χρόνια κάνουν λόγο τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου Ηρακλείου που βλέπουν με θετική ματιά την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών και σε άλλους τομείς προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και να διευκολυνθούν οι πολίτες

Αρκεί ένα τηλεφώνημα σε δικηγόρο για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο συνήγορος συνδέεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς taxisnet, εισάγοντας τα στοιχεία σύναψης του γάμου  και τα στοιχεία τον σύντομα πρώην συζύγων μαζί με τα e-mail μέσω των οποίων ενημερώνονται ότι ξεκίνησε η διαδικασία.

 Ο δεύτερος δικηγόρος λαμβάνει με τη σειρά του e-mail και επιβεβαιώνει τα στοιχεία της υπόθεσης, το τελικό έγγραφο, καθώς και την επιλογή του συμβολαιογράφου.

Βήμα 3ο: Οι σύζυγοι, έχοντας ενημερωθεί μέσω e-mail, συνδέονται στην εφαρμογή για να δώσουν την τελική τους συναίνεση για τη συνέχεια της διαδικασίας.

Βήμα 4ο: Μόλις και οι δυο σύζυγοι δώσουν την έγκρισή τους στο κείμενο των δυο δικηγόρων και τη συναίνεσής τους για τη συνέχιση της διαδικασίας η εφαρμογή εκκινεί το 10ημερα που μεσολαβεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της λύσης του γάμου.

Βήμα 5ο: Μόλις παρέλθει το 10ημερο οι δυο σύζυγοι, οι δυο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω e-mail για την παρέλευση 10ημέρου, ώστε να υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη είτε ψηφιακά, είτε φυσικά.

Βήμα 6ο: Μόλις υπογραφεί η συμβολαιογραφική πράξη, ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην εφαρμογή για να οριστικοποιήσει το διαζύγιο. Επίσης, θα υπάρχει και ένα πεδίο κειμένου που θα αφορά τη συμφωνία για την επιμέλεια των τέκνων.

Βήμα 7ο: Αν ο γάμος ήταν θρησκευτικός, ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να εισαγάγει στην εφαρμογή τα στοιχεία από την απόφαση πνευματικής λύσης γάμου και ειδικότερα την ημερομηνία και Μητρόπολη έκδοσης και τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της Μητρόπολης.

Βήμα 8ο: Η εφαρμογή ενημερώνει το μητρώο πολιτών μέσω Webservice, το οποίο επιστρέφει έναν κωδικό/μοναδικό αναγνωριστικό, βάσει του οποίου οι σύζυγοι/δικηγόροι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ληξίαρχο για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν αυτό χρειαστεί.

Οι δυο σύζυγοι, οι δυο δικηγόροι και ο συμβολαιογράφος ενημερώνονται μέσω e-mail για την ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής διαδικασίας. Το e-mail περιλαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό για το διαζύγιο και συνιστά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News