Νέα κερκόπορτα στα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα - «Οφείλουμε να δούμε κάποια νέα δεδομένα»

Ελλάδα
Νέα κερκόπορτα στα μεταλλαγμένα στην Ελλάδα - «Οφείλουμε να δούμε κάποια νέα δεδομένα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τα μονίμως «όχι», η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται - εμμέσως πλην σαφώς - να λέει «ίσως και... ναι στην καλλιέργειά τους και στη χώρα μας»

Με τις ευλογίες και του ίδιου του Έλληνα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Οικονόμου (κάτι μη συνηθισμένο, αφού η χώρα μας ανέκαθεν έλεγε «όχι» σε μία τέτοια προοπτική), η Ε.Ε. ανοίγει και πάλι την κερκόπορτα της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμός (ΓΤΟ), με την Ελλάδα πλέον να λέει - μέσω Οικονόμου - ουσιαστικά το «γιατί όχι; Ίσως και ναι», λέγοντας απλά: «Αντιλαμβανόμαστε ότι οφείλουμε να δούμε κάποια νέα δεδομένα που φέρνουν οι επιστημονικές εξελίξεις»!

Με αυτή τη φράση, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας συζήτησε τη μελέτη που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραγωγή και εμπορία φυτικού αναπαραγωγικού υλικού και τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές, με στόχο να εξεταστεί η επάρκεια της ισχύουσας νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες τεχνικές εξελίξεις αλλά και τις νέες απαιτήσεις αναφορικά με το περιβάλλον, το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια.

Κατά την παρέμβασή του στο κρίσιμο αυτό θέμα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μια σειρά από ανάγκες, όπως η διατροφική επάρκεια, η ανθεκτικότητα, ο περιορισμός σπατάλης φυσικών πόρων και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση και την επικαιροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τις γονιδιωματικές αλλαγές που αφορούν τα φυτά, σύμφωνα και με τις επιταγές της εποχής. Ιδιαίτερα δε για προϊόντα που δεν είναι εφικτό να προσδιοριστεί εργαστηριακά αν έχουν παραχθεί μέσω νέων τεχνικών ή μέσω φυσικής μετάλλαξης».

«Σε καμιά περίπτωση δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο»...

«Όπως γίνεται αντιληπτό, σε καμιά περίπτωση δεν έγινε λόγος για καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στη χώρα μας», έσπευσε να διευκρινίσει χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσπαθώντας να προλάβει τις αντιδράσεις.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες τεχνικές εξελίξεις αλλά και τις νέες απαιτήσεις αναφορικά με το περιβάλλον, το κλίμα και την επισιτιστική ασφάλεια, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε την ανάγκη επικαιροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, ιδιαίτερα δε σε ό,τι άφορα προϊόντα τα οποία δεν είναι εφικτό εργαστηριακά να αποδειχτεί εάν είναι προϊόν τεχνητής ή φυσικής μετάλλαξης.

Ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών που σχεδιάζει, προκρίνει και υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η θωράκιση της υγείας των καταναλωτών και η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Η διαδικασία για την ενδεχόμενη επικαιροποίηση της εν λόγω νομοθεσίας, που θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία, την οποία η χώρα μας θα παρακολουθήσει και θα συμμετάσχει ως οφείλει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη την έγκαιρη και έγκριτη ενημέρωση των πολιτών στη βάση επιστημονικών δεδομένων. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η ελληνική πλευρά πρότεινε τη δημιουργία ενός σχετικού επίσημου ισοτόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βρουν απαντήσεις και να κατανοήσουν καλύτερα θέματα που ομολογουμένως είναι τεχνικά δύσκολα», σύμφωνα με τη διευκρίνιση.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Η επιστολή της Greenpeace

Η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της Greenpeace σε θέματα Βιώσιμης Γεωργίας και ακτιβίστρια κατά των μεταλλαγμένων, υπογράφει την ακόλουθη επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, που αναφέρεται σε όλα τα βασικά ζητήματα της πολιτικής της Ε.Ε. στον τομέα των τροφίμων:

«Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εθνική στρατηγική για μία νέα εποχή στον Αγροδιατροφικό Τομέα, η Greenpeace τονίζει ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι σχεδόν ανύπαρκτος από το Σχέδιο Ανάκαμψης και ότι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσει μία πραγματικά νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας είναι να γίνει σημαντική ενίσχυση και προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και του βιώσιμου καταναλωτικού μοντέλου με κριτήρια ανθεκτικότητας και δικαιοσύνης.

Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσής σας σχετικά με τη “Νέα εθνική Στρατηγική για μια νέα εποχή στον Αγροδιατροφικό Τομέα”, θα θέλαμε να τονίσουμε την επείγουσα ανάγκη να δημοσιοποιήσετε άμεσα το σχέδιο Αγροτικής Πολιτικής που μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί πουθενά, στο οποίο εκτιμούμε ότι περιγράφονται οι ακριβείς στόχοι της πολιτικής σας και τα κριτήρια βάσει των οποίων προγραμματίζετε και προτεραιοποιείτε την πολλά υποσχόμενη εθνική Στρατηγική.

Όπως ακριβώς αναφέρετε στο δελτίο Τύπου σας, “η στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, η εκπαίδευση, οι έλεγχοι, η εξωστρέφεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (που πλέον είναι κρίση), η διαχείριση των φυσικών πόρων και η ελληνική διατροφή” προφανώς είναι παραπάνω από αναγκαία, προκειμένου να ανακάμψει ο αγροδιατροφικός τομέας και ολόκληρη η κοινωνία και οικονομία της χώρας από την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, τονίζουμε ξανά ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη είναι όλες οι ενέργειες, οι δράσεις, οι αποφάσεις και τα προγράμματα που ανακοινώνονται από το υπουργείο σας να βασίζονται σε αυστηρά κριτήρια ανθεκτικότητας, βιωσιμότητας και δικαιοσύνης.

Η “νέα εποχή στον Αγροδιατροφικό Τομέα”, που αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας, φαίνεται να αποτελεί κρίσιμη πολιτική σας προτεραιότητα. Ωστόσο, μας προβληματίζει το γεγονός ότι, ενώ βρίσκεται στις δικές σας ανακοινώσεις, παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκαν οι στρατηγικές του κατευθύνσεις μέχρι την πρόσφατη παρουσίασή του από τον πρωθυπουργό. Για τον λόγο αυτό, σας ζητάμε να δημοσιεύσετε τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύετε να προβείτε, προκειμένου να αποκτήσει ο παραμελημένος Αγροδιατροφικός Τομέας την προτεραιοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να ανακάμψουμε πραγματικά από τις πολλαπλές και αλληλοσυσχετιζόμενες κρίσεις (πανδημία COVID-19, κλιματική κρίση, κατάρρευση βιοποικιλότητας).

Σχετικά με τα εργαλεία που αναφέρετε, παρατηρούμε ότι επιμένετε να βασίζεστε στη νέα ΚΑΠ, η οποία όμως είναι σχεδιασμένη με τρόπο που δεν εξυπηρετεί εθνική στρατηγική βιώσιμης γεωργίας όπως υπόσχεστε, καθώς δεν προστατεύει το μέλλον των μικρών παραγωγών βιώσιμων μεθόδων, ούτε προωθεί μοντέλα βιώσιμης κατανάλωσης, όπως η μεσογειακή διατροφή. Αντίθετα, η νέα ΚΑΠ καταστρέφει τους μικρούς παραγωγούς της χώρας, προωθεί την εντατική βιομηχανική γεωργία και υπονομεύει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να στηρίξετε την απόσυρση της ΚΑΠ και να ζητήσετε να σχεδιαστεί νέα ΚΑΠ που να βασίζεται σε πραγματικά κριτήρια ανθεκτικότητας και δικαιοσύνης, και να προωθεί δημόσια κονδύλια για αγρότες και όχι για στρέμματα, παραγωγή τροφής για τους ανθρώπους και όχι για την κτηνοτροφία, περισσότερα λαχανικά για καλύτερη υγεία, όπως και χρηματοδότηση της παραγωγής τροφής και όχι των καυσίμων και του διεθνοποιημένου εμπορίου.

Σχετικά με τη “χρήση καλών πρακτικών και βέλτιστων παραδειγμάτων μοντέλων από άλλες χώρες”, όπως αναφέρετε, τονίζουμε την ανάγκη να στραφείτε επειγόντως προς μοντέλα βιώσιμης, ανθεκτικής και δίκαιης γεωργίας, όπως η Βιολογική Γεωργία, η Φυσική Καλλιέργεια, η Περμακουλτούρα και η Αναγεννητική Γεωργία, τα οποία παράγουν τροφή με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος. Τέτοια μοντέλα εφαρμόζονται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και φυσικά και στη χώρα μας, ωστόσο παραμένουν άγνωστα, απομονωμένα και εντελώς παραμελημένα από τις πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες του υπουργείου. Σας καλούμε να τα αναγνωρίσετε και να τα προτεραιοποιήσετε, καθώς αποτελούν τα σημαντικότερα μοντέλα για πραγματική ανάκαμψη και στροφή στη νέα εποχή του ελληνικού Αγροδιατροφικού Τομέα που υπόσχεστε.

Τέλος, αναφορικά με τη “δημιουργία think tank για την αγροτική πολιτική”, που ανακοινώσατε, τονίζουμε ότι η πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη που αξίζουμε και απαιτούμε προϋποθέτει τη συμμετοχή της κοινωνίας στην ανάπτυξη πολιτικών και την πλήρη διαφάνεια, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για την ανάκαμψη που αφορά το παρόν και το μέλλον της ζωής τους. Σας ζητάμε να προσκαλέσετε στη Δεξαμενή Σκέψης (think tank) παραγωγούς, γεωπόνους και καταναλωτές που έχουν γνώσεις και εμπειρία σε μοντέλα γεωργίας που βάζουν τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα στο επίκεντρο.

Κλείνοντας την επιστολή μας, τονίζουμε την ανάγκη όλα τα δημόσια χρήματα (όπως τα κονδύλια από την ΚΑΠ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης) να δαπανηθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα στη στήριξη παραγωγών που εφαρμόζουν μεθόδους φιλικές στην υγεία και το περιβάλλον και την ενίσχυση βιώσιμων, διαφοροποιημένων, ανθεκτικών και δίκαιων αγροδιατροφικών συστημάτων.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για συμπληρωματικές πληροφορίες.

Με εκτίμηση,

Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη Βιώσιμη Γεωργία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News