Ελλάδα

Μ. Θεοδωρίδου: «Δεν αλλάζουν τα ηλικιακά όρια εμβολιασμού με AstraZeneca» - Ποια είναι τα 5 περιστατικά θρομβώσεων

Ο εκτιμώμενος κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες με ηλικία κάτω των 50

Στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία συμμετείχε εκτάκτως και η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αναφέρθηκε στο τι μέλλει γενέσθαι με τον εμβολιασμό των πολιτών με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Τόνισε πως η επιτροπή έκρινε πως πρέπει να συνεχιστεί ο «εμβολιασμός με το συγκεκριμένο σκεύασμα καθώς το όφελος εξακολουθεί να υπερτερεί των κινδύνων», συνεπώς γίνεται «σύσταση για την συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα».

Παράλληλα, η επιτροπή κρίνει πως ο εκτιμώμενος κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες με ηλικία κάτω των 50.

Τα εμβόλιο mrna τόνισε, δηλαδή της Pfizer και της Moderna, είναι διαθέσιμα για όλες τις ηλικίες.

Παράλληλα, τόνισε πως για την δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς «η εμφάνιση θρομβώσεων μετά την δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά σπάνια».

Ενδεικτικά ανέφερε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 9 εκατ. εμβολιασμούς με την δεύτερη δόση, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις θρομβώσεων.

«Αλλαγή σκευάσματος μεταξύ των 2 δόσεων προτείνεται μόνο μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικού επεισοδίου, με ή χωρίς θρομβοπενία, μετά την 1η δόση».

Αναφορικά με το για το πόσα περιστατικά έχει σταλεί κίτρινη κάρτα η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως έχουν σταλεί πάνω από 1.500 συνολικά, «περιστατικά που έχουν αναλυθεί».

«Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας», τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, «σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000)».

Η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε οι περιπτώσεις αφορούν σε γυναίκες ηλικιών 36,44,47,61 και σε έναν άνδρα 35 ετών.

Ένας ασθενής ανάρρωσε, 3 νοσηλεύονται και μια γυναίκα κατέληξε.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια