Β. Κικίλιας: «Ανοίγει το Σάββατο η πλατφόρμα για τους 30-34» - «Συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα»

Ελλάδα
Β. Κικίλιας: «Ανοίγει το Σάββατο η πλατφόρμα για τους 30-34» - «Συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Ειδική μνεία στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα έγινε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και τα τελευταία περιστατικά που έλαβαν χώρα και τα οποία προκάλεσαν ανησυχία.

Αρχικά το λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το απόγευμα, ενώ ο υπουργός στάθηκε κυρίως στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος μάλιστα μένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, όπως τόνισε.

Ο κ. Κικίλιας μάλιστα ανακοίνωσε και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικιακές ομάδες 30-34 ετών από το Σάββατο για όλα τα εμβόλια.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας είπε ότι έχουν κλειστεί πάνω από 102.000 ραντεβού μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια στους 35 έως 39 ετών, όπως είπε ο υπουργός, ενώ ανακοίνωσε πως το Σάββατο 29/05 ανοίγει η πλατφόρμα για τους ηλικίας 30-34 ετών με όλα τα εμβόλια.

Στη συνέχεια υπενθύμισε πως πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα λέγοντας πως η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση στους εμβολιασμούς στην ΕΕ.

Συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος 

Τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα,  μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Και τα 4 εμβόλια είπε είναι διαθέσιμα για όλους, η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης.  Είπε ότι οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Η κ. Θεοδωρίδου, αρχικά και πριν αναφερθεί στο εμβόλιο της AstraZenecan, απαρίθμησε τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας από την πρώτη ημέρα των εμβολιασμών και πιο συγκεκριμένα από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Όπως είπε: «Πέντε περιπτώσεις θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα». Διευκρίνισε πως «από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα».

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, «ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News