Κώστας Ζαχαριάδης: Μητσοτάκης και Βορίδης δεν σεβάστηκαν ούτε το ΑΣΕΠ

Ελλάδα
Κώστας Ζαχαριάδης: Μητσοτάκης και Βορίδης δεν σεβάστηκαν ούτε το ΑΣΕΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Επί δύο χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιδεικνύει πρωτοφανή  περιφρόνηση στις αρχές και στους κανόνες λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, λειτουργώντας με αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, αλαζονική και ιδιοκτησιακή  συμπεριφορά. Σήμερα έκαναν ένα ακόμη βήμα.

Η ΝΔ σε συνεργασία με  το ΚΙΝΑΛ, στη σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής,  επέλεξαν νέο Πρόεδρο,  νέο Αντιπρόεδρο και έξι  συμβούλους του ΑΣΕΠ αποκλειστικά της δικής τους επιλογής, αποκλείοντας από τη διαδικασία την αξιωματική αντιπολίτευση, τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου αλλά και  πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις της ίδιας της ολομέλειας του ΑΣΕΠ!

Η συγκεκριμένη μεθόδευση  συνιστά τεράστιο θερμικό ατόπημα και πρωτοφανή ύβρι απέναντι στους  συμπολίτες μας, που βλέπουν τη χώρα να απομακρύνεται από τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και  αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα  και να επανέρχεται στις γνώριμες πρακτικές του κομματικού κράτους της δεξιάς περασμένων δεκαετιών.

Επιφέρει ταυτόχρονα, μεγάλο πλήγμα στο κύρος του ΑΣΕΠ, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής,  που είναι συνυφασμένη με τις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και της αξιοκρατίας  στη στελέχωση του δημοσίου τομέα.

Επί δεκαετίες η επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας στηρίχθηκε στην ευρεία πολιτική συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αυτό το ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης έσπασε σήμερα με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Και βέβαια, από την αυταρχική και αντιθεσμική κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό.  Ο προβληματισμός  αφορά κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Ως πότε θα  συνεχίσει να βάζει πλάτη στην διαρκή και  επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει τις μεγάλες θεσμικές τομές  και κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης; Ως πότε θα βάζει πλάτη στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να γκρεμίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ προώθησε τις περασμένες δεκαετίες; Συμφωνούν όλοι στο ΚΙΝΑΛ με αυτή την συμπόρευση;

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης με εκτελεστικό βραχίονα τον κ. Βορίδη θέλουν να κηρύξουν  το τέλος της μεταπολίτευσης και ότι αυτή συμβολίζει στο επίπεδο των πεδίο των συναινέσεων σε θεσμικό επίπεδο. Η χώρα δεν έχει ιδιοκτήτες, το Μαξίμου και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν διαχρονικά μόνο ενοικιαστές. Θα πρέπει να συμφιλιωθούν όλοι, ακόμα και αυτοί που όψιμα ανακάλυψαν τις αρετές του κοινοβουλευτισμού, με την ιδέα ότι από τη μέρα που αναλαμβάνεις μια ευθύνη διακυβέρνησης αρχίζει να μετρά αντίστροφα η ώρα που θα φύγεις. Το τσαλάκωμα των θεσμών, η κομματικοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών και η αντιθεσμική συμπεριφορά αφήνει βαρύ αντιδημοκρατικό στίγμα».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News