Bloomberg για «κρατική αεροπειρατεία»: Έλληνας ο ένας από τους τρεις επιβάτες που κατέβηκαν στο Μινσκ

Ελλάδα
Bloomberg για «κρατική αεροπειρατεία»: Έλληνας ο ένας από τους τρεις επιβάτες που κατέβηκαν στο Μινσκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πιστεύουμε ότι από την πτήση κατέβηκαν και πράκτορες της KGB»

Μία νέα πτυχή στην υπόθεση που έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις με την πτήση από την Αθήνα για το Βίλνιους που η οποία εξετράπη της πορείας της στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος καταζητείτο στη Λευκορωσία, έδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Ένας Έλληνας βρίσκεται ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους της Ryanair που κατέβηκαν από την πτήση στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση την Κυριακή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο.

Όπως σημειώνει στο δημοσίευμά του, πέρα από τον δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και τη σύντροφό του, στο Μινσκ αποβιβάστηκαν δύο υπήκοοι Λευκορωσίας και ένας Έλληνας υπήκοος. Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει γιατί αποβιβάστηκαν οι συγκεκριμένοι επιβάτες στο Μινσκ αναφέρει πηγή κοντά στις έρευνες που διενεργούνται.

«Πιστεύουμε ότι από την πτήση κατέβηκαν και πράκτορες της KGB», ανέφερε ο CEO της Ryanair Μάικλ Ο’λίρι.

Κυρώσεις της ΕΕ στην Λευκορωσία

Να σφραγίσει τον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη των αερογραμμών της Λευκορωσίας και να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο, που κατηγορείται για «κρατική αεροπειρατεία» και σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτςαποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από δύο ώρες συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τους «27» να ζητούν παράλληλα την άμεση απελευθέρωση του 26χρονου και της συντρόφου του, Σοφίας Σαπέγκα, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.

«Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο» είχε τονίσει νωρίτερα σε παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας οργή για την «κρατική αεροπειρατεία».

Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.

Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων αλλά και περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις, προσκαλώντας τον ύπατο εκπρόσωπο και την επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, για αυτόν τον σκοπό.

Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης των Λετονών διπλωματών.

Πρόκειται για μια γρήγορη και δυναμική απάντηση, ωστόσο η πραγματική έκτασή της δεν θα είναι γνωστή έως ότου οι αξιωματούχοι, οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι εξετάσουν τις λεπτομέρειες των κυρώσεων, οι οποίες πρέπει να καταρτιστούν για να αντέξουν τις νομικές προκλήσεις.

Η ελληνική πρόταση για τη Λευκορωσία

Το δρόμο προς μία δήλωση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία να καταδικάζει την αναχαίτιση του αεροπλάνου, ζητώντας παράλληλα την απαγόρευση πτήσεων προς την ΕΕ από την εθνική αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας έδειξαν από το ξεκίνημα της συζήτησης οι Έλληνες διπλωμάτες, πρόταση που υιοθετήθηκε τελικά από τους «27».

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ η πτήση της Ryanair – Έρευνα για το αν υπήρχαν πράκτορες

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ βρίσκονται οι επιβάτες της πτήσης της Ryanair, η οποία εξετράπη της πορείας της στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος καταζητείτο στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, 126 επιβάτες έφυγαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Bενιζέλος» με τη συγκεκριμένη πτήση και όταν προσγειώθηκαν εκτάκτως στο Μινσκ συνελήφθησαν ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του.

Ωστόσο, υπάρχουν τρία ακόμα άτομα των οποίων ο ρόλος ερευνάται, καθώς όταν απογειώθηκε το αεροπλάνο υπήρχαν 121 άτομα. Η ΕΥΠ πραγματοποιεί έρευνα για να εντοπίσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τον ρόλο τους, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ζητήσει από το αεροδρόμιο οπτικοακουστικό υλικό για να δει ακριβώς πού βρισκόταν ο δημοσιογράφος μέσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ποια άτομα βρίσκονται γύρω του. Παράλληλα θα ζητήσει και τη λίστα των επιβατών της πτήσης, εάν δεν την έχει ήδη.

Η διαδρομή του ακτιβιστή δημοσιογράφου στη χώρα μας

Από το πρωί έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το πώς έφτασε στη χώρα μας ο δημοσιογράφος αλλά και πώς κινήθηκε. Ο Ρομάν Προτάσεβιτς φαίνεται πως βρέθηκε στη χώρα μας στις 9 Μαΐου. Οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν πως ο δημοσιογράφος έφτασε στην Ελλάδα παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αλλά δεν ήταν δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας.

Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως όπου βρισκόταν μαζί με την την αρχηγό της λιθουανικής αντιπολίτευσης και στη συνέχεια στην Ακρόπολη, στο Πολυτεχνείο και στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σημειώνεται πως ο δημοσιογράφος έφυγε για Κρήτη μαζί με τη σύντροφό του στις 15 Μαΐου, ενώ στις 16 Μαΐου αναχώρησε η αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Φωτογραφία: unsplash

newsbeast

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News