Μαρία Θεοδωρίδου: «Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει» - Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 35-39 για όλα τα εμβόλια

Ελλάδα
Μαρία Θεοδωρίδου: «Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει» - Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 35-39 για όλα τα εμβόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Λάθος να ακυρώνουν κάποιοι τη δεύτερη δόση έχοντας την εμπειρία των αναμενόμενων παρενεργειών από την πρώτη δόση»

Μία δόση εμβολίου είναι ικανή για την προστασία εκείνων που έχουν νοσήσει, σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία επίσης έκανε ειδική μνεία κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης και για τον εμβολιασμό των εγκύων.  

Κατά την έναρξη της ενημέρωσης η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι 398 χιλιάδες συνάνθρωποί μας έχουν νοσήσει στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στο σχήμα του εμβολιασμού των ατόμων αυτών που έχουν νοσήσει.

Ειδικότερα, όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, αναφερόμενη σε εκείνους που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, μια δόση εμβολίου αρκεί όπως απεφάνθη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει πλέον σε όσους νόσησαν να κάνουν μια δόση του εμβολίου μετά από 6 έως 12 μήνες από τη νόσηση.

Μέχρι και τώρα το σχήμα περιλάμβανε 2 δόσεις εμβολιασμού και για όσους είχαν νοσήσει, όμως όπως φάνηκε από πρόσφατες μελέτες, η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγάλη. «Τώρα γνωρίζουμε ότι ξεπερνά τους 12 μήνες».

Χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου τόνισε: «Μέχρι και τώρα το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid, περιλάμβανε δύο δόσεις εμβολιασμού, όπως επιστημονικά κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από αυτής που πιστεύαμε αρχικά. Μάλιστα μία πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο που ξεπερνάει τους 12 μήνες».

«Υψηλό τίμημα ενέχει η μη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου»

Αναφερόμενη στα άτομα που ταλαιπωρούνται από κάποια αυξημένη ευαισθησία, με αποτέλεσμα να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών – από την πρώτη δόση – είναι λάθος να μην γίνεται η δεύτερη, καθώς, όπως είπε «το τίμημα της μη λήψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου είναι σημαντικό».

Άλλη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου δείχνει ότι τα εμβόλια τόσο της Phizer όσο και της AstraZeneca δείχνει ότι είναι αποτελεσματικά και στις μεταλλάξεις, καθώς μετά τις 2 δόσεις παρατηρήθηκε προστασία κατά 86% και 66% αντίστοιχα από τις νέες μεταλλάξεις, τη βρετανική και την ινδική.

Τέλος, τόνισε πως είναι ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες και επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.

Μ. Θεμιστοκλέους: Ανοίγει  25 Μαΐου η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 για όλα τα εμβόλια

Σπάσαμε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών σήμερα, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σήμερα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα 75.000 πολίτες και τα προγραμματισμένα ραντεβού ξεπερνούν τις 100.000. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 3.250.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31% και 1.800.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,2%.

Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα 4 διαθέσιμα εμβόλια κατά της covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson). Είχε προηγηθεί το άνοιγμα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, για όλα τα εμβόλια, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ συμμετοχών, όπως υπενθύμισε ο κ. Θεμιστόκλέους. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες 30-34 ετών.

Τέλος, τόνισε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις των εμβολίων γίνονται κανονικά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News