Απογειώθηκε από το Μινσκ η πτήση της Ryanair - ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη η πράξη αυτή, έθεσε σε κίνδυνο 171 επιβάτες»

Ελλάδα
Απογειώθηκε από το Μινσκ η πτήση της Ryanair - ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη η πράξη αυτή, έθεσε σε κίνδυνο 171 επιβάτες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας

Η πτήση της Ryanair, η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, απογειώθηκε πριν από λίγο για τον προορισμό της, το Βίλνιους της Λιθουανίας όπως ανέφερε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Αντίνα Βαλέαν.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «η πτήση της Ryanair απογειώθηκε μόλις από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους. Υπέροχα νέα για όλους, ειδικά για τις οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που ταξιδεύουν».

Υπενθυμίζεται - όπως έγινε νωρίτερα γνωστό - στο αεροσκάφος επέβαιναν 171 επιβάτες και οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Το αεροπλάνο της Ryanair, αχώρησε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ από τις αρχές της Λευκορωσίας. 

Ανάμεσα στους επιβάτες, βρίσκονται και 11 Έλληνες, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, σκοπός των αρχών της Λευκορωσίας ήταν η σύλληψη ενός από τους επιβάτες, του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, Ραμάν Προτασέβιτς, ο οποίος κινδυνεύει με θανατική ποινή. Ο Λιθουανός πρόεδρος, Λουκασένκο, έδωσε εντολή να απογειωθούν μαχητικά για να αναγκάσουν το αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε «τίποτα το δυσάρεστο» αφού ενημερώθηκε από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας για μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια ενός αεροσκάφους της, στο οποίο δόθηκε η οδηγία να προσγειωθεί στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Μινσκ.

Στην ανακοίνωσή της η Ryanair σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ασφαλείας στους επιβάτες από τις τοπικές αρχές. Η πτήση επρόκειτο να αναχωρήσει στις 16.00 GMT (19.00 ώρα Ελλάδας), με τους επιβάτες και το πλήρωμα, πρόσθεσε, ζητώντας συγγνώμη για την καθυστέρηση που «ήταν πέρα από τον έλεγχό της».

Η Ryanair ενημέρωσε για το συμβάν «τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας».

Η Ελλάδα καταδικάζει την πράξη κρατικής αεροπειρατείας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών».

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. «Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη», σημειώνει.

«Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους».

«Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με τη θανατική ποινή», τονίζει και προσθέτει:

«Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα».

«Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής».

«Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

«Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», καταλήγει.

Eπικοινωνία Δένδια με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας

Τηλεφωνική συνομιλία με την αρχηγό της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια (Sviatlana Tsikhanouskaya) πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας την ενημέρωσε για τη θέση του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το επεισόδιο της αναγκαστικής προσγείωσης της πτήσης Ryanair FR 4978 στο Μινσκ, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Σασόλι για πτήση Ryanair: «Χρειαζόμαστε άμεσες εξηγήσεις»

Tην άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς ζητεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Παρακολουθώ στενά τις αναφορές για αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ και της φερόμενης σύλληψης του ακτιβιστή και δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς» σημειώνει ο κ. Σασόλι και προσθέτει:

«Χρειαζόμαστε άμεσες εξηγήσεις και πρέπει να απελευθερωθεί. Όλοι οι 171 επιβάτες και η πτήση πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση».

«Ο δικτάτορας (Αλεξάντρ) Λουκασένκο έκανε πειρατεία σε πολιτικό αεροσκάφος της Ryanair που ταξίδευε μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ και συμμάχων του ΝΑΤΟ» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Επισημαίνει ότι πρόκειται για «μια ασυγχώρητη πράξη κρατικής τρομοκρατίας. Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και σταθερά. Πρόσθετες κυρώσεις θα πρέπει να εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Η Βρετανία προειδοποιεί τη Λευκορωσία ότι θα υποστεί τις «συνέπειες» 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ προειδοποίησε σήμερα τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» μετά την εκτροπή ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, νωρίτερα σήμερα.

«Η Βρετανία ανησυχεί για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη σύλληψη του δημοσιογράφου του @nexta_tv Ρομάν Προτασέβιτς και τις συνθήκες που οδήγησαν το αεροπλάνο του να προσγειωθεί στο Μινσκ. Θα συντονιστούμε με τους συμμάχους μας. Αυτή η παράλογη ενέργεια του Λουκασένκο θα έχει σοβαρές συνέπειες», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Πηγές: newsit.gr - ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News