Εμβολιασμοί 40-44: «Έσπασαν τα κοντέρ» τα ραντεβού – 100.000 σε 24 ώρες

Ελλάδα
Εμβολιασμοί 40-44: «Έσπασαν τα κοντέρ» τα ραντεβού – 100.000 σε 24 ώρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαθέσιμα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα

Tεράστια ήταν η ανταπόκριση της ηλιακής κατηγορίας 40-44 ετών στο "ραντεβού" τους με τον εμβολιασμό. Η πλατφόρμα άνοιξε την Παρασκευή και μέσα σε μόλις μια ημέρα προγραμματίστηκαν περισσότερα από εκατό χιλιάδες ραντεβού. Σημειώνεται πως πλέον οι 40-44 ετών μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, ενώ πριν μπορούσαν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ακόμη ισχύει για όσους είναι 30-39 ετών.

Η τεράστια ανταπόκριση στον εμβολιασμό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Υγείας, είναι πολύ ενθαρρυντική την ώρα που στις μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 75 ετών, αλλά και στους πενηντάρηδες, παρατηρείται υστέρηση.

Στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου απεύθυνε μάλιστα έκκληση στους άνω των πενήντα να εμβολιαστούν.

"Η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη. Για αυτό, τη στιγμή που όλοι μιλούν με ενθουσιασμό για τον εμβολιασμό των νέων μας που ξεκίνησε και σύντομα θα κληθεί να εμβολιαστεί και η ομάδα των 18-30 ετών που έχω την αίσθηση, ας μου επιτραπεί να πω, ότι δεν κρατιούνται να πάνε να εμβολιαστούν, εγώ θα αποταθώ στους ενήλικες άνω των 50 ετών. Κάνω έκκληση να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες τους, να μας εμπιστευτούν και να πάνε να εμβολιαστούν έστω και τώρα, εβδομάδες αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουν" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Tα επόμενα βήματα

Ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η 40-44 και με βάση τις παραδόσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το άνοιγμα των υπόλοιπων ομάδων ανά πενταετία, δηλαδή των 35-39 και 30-34 ετών για όλα τα εμβόλια.

Συνολικά, μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατομμύρια, ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατομμύρια, ποσοστό 20%.

Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 20 - 29 στους οποίους όμως δεν θα χορηγηθεί το σκεύασμα της AstraZeneca. Επίσης με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των άνω των 16 ετών.

Μέσα στο επόμενο διάστημα εξάλλου οι παραδόσεις θα είναι αυξημένες. Ειδικότερα η Pfizer έχει ήδη επιβεβαιώσει την παράδοση ενός εκατομμυρίου 860.000 δόσεων καθώς και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεων που θα κατανεμηθεί σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα. Η Moderna έχει επιβεβαιώσει την παράδοση 308.000 δόσεων.

Η Astrazeneca έχει ενημερώσει για την παράδοση 348.000 δόσεων μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά αναμένει η Ελλάδα έως 500.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου τον Μάιο, μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί στο τέλος Μαΐου και αναμένεται να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Πηγή: thetoc.gr, φωτογραφία unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News