Έκκληση Παπαευαγγέλου να εμβολιαστούν οι 50άρηδες - «Οι 18-30 ετών δεν κρατιούνται...»

Ελλάδα
Έκκληση Παπαευαγγέλου να εμβολιαστούν οι 50άρηδες - «Οι 18-30 ετών δεν κρατιούνται...»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί αναμεσά μας», τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση η κ. Παπαευαγγέλου

Σύντομα θα κληθεί να εμβολιαστεί η ομάδα 18-30 ετών. όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, άτομα τα οποία «δεν κρατιούνται να πάνε να εμβολιαστούν», όπως είπε χαρακτηρισιτκά, ενώ απηύθυνε έκκληση κυρίως στους 50άρηδες να σπεύσουν και να εμβολιαστούν. 

Ειδικότερα, η κ. Παπαευαγγέλου στην έναρξη της ενημέρωσης τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει πτωτική πορεία και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι γύρω στο 5%.

Πιο συγκεκριμένα διευκρίνισε πως από τα μέσα Μαΐου είχαμε μείωση κρουσμάτων, ωστόσο μετά το Πάσχα η μείωση των κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται, ενώ όπως τόνισε σημαντική είναι η διασπορά σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως «αυτό που απασχολεί, είναι ότι τις τελευταίες 3 εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης που είχε παρατηρηθεί, φαίνεται να ανακόπτεται- και ειδικά στην Αττική με 9.500 ενεργά κρούσματα. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών».

Εκτιμάται - όπως διευκρίνισε - πως η διασπορά έγινε κατά τη διάρκεια του Πάσχα, καθώς και λόγω του ανοίγματος κάποιων δραστηριοτήτων, «φρενάροντας» έτσι την επιθυμητή μείωση στα κρούσματα. 

Στη συνέχεια η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο όφελος των self test, ένα όφελος το οποίο όπως τόνισε διαπιστώνεται καθημερινά. «Η έγκαιρη διάγνωση προστάτευσε τους ίδιους και τους οικείους τους όλους όσους το έκαναν το test», όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα.

Είπε, επίσης, ότι στο ΕΣΥ παρατηρούνται σημάδια αποσυμπίεσης.

Τέλος, μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού, κάνοντας έκκληση -ειδικά στους 50ρηδες- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Έκπληξη, όπως είπε, προκαλεί η διάθεση των νέων για εμβολιασμό, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Γκ. Μαγιορκίνης: «Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας»

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημαντική μείωση, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News