Ελλάδα

Εμβολιασμοί από τα 16 έτη και στην Ελλάδα - Τι προανήγγειλε ο Μ. Θεμιστοκλέους

"Εάν ο EMA εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και για μικρότερες ηλικίες "θα πάμε και πιο κάτω”

Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 20 - 29 σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, ενώ όπως τόνισε στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν θα χορηγηθεί το σκεύασμα της AstraZeneca.

Θεμιστοκλέους: Εμβολιασμοί από τα 16 έτη και στην Ελλάδα

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 16-18 ετών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφερόμενος στο άνοιγμα της πλατφόρμας για κάτω των 30, σημείωσε πως για τους 18-29 ετών υπάρχουν δύο παράγοντες που θα πρέπει να προσμετρήσουμε. Ο ένας είναι οι παραδόσεις των εταιρειών γιατί υπάρχουν κάποιες αναταράξεις το τελευταίο διάστημα και ο δεύτερος είναι η συμμετοχή της προηγούμενης ομάδας. Με βάση αυτό τον σχεδιασμό εντός του Ιουνίου θα προχωρήσουμε και στην επόμενη πενταετία”,

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδας δε θα σταματήσει στους 18αρηδες, αλλά θα επεκταθεί και στα παιδιά από 16 ετών, για τα οποία το εμβόλιο της Pfizer έχει λάβει τη σχετική έγκριση. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που ο EMA εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και για μικρότερες ηλικίες "θα πάμε και πιο κάτω”.

Johnshon & Johnshon: Μέσα στον Μάιο  155.000 δόσεις

Μιλώντας στον ANT1 για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια θα ανοίξει για τους 30 - 39 μέσα στο Μάιο με την ακριβή ημερομηνία να εξαρτάται από την ροή των εμβολιασμών στους 40 - 44, για τους οποίους τόνισε πως όλα τα σκευάσματα είναι ήδη διαθέσιμα.

Αναφορικά με τα εμβόλια Johnshon & Johnshon ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι μέσα στον Μάιο αναμένουμε 155.000 δόσεις, αλλά όπως είπε η μεγάλη παρτίδα αναμένεται τον Ιούνιο, ενώ αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής 955.000 πολίτες έχουν πάρει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Για τον εμβολιασμό στα νησιά υπογράμμισε πως είναι "θετικά τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία" και πρόσθεσε ότι "μέχρι τέλος Μαΐου αναμένουμε να έχουν εμβολιαστεί καθολικά τα νησιά πλην της Κρήτης που ακολουθεί το Πρόγραμμα Ελευθερία".

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν αποφάσεις και ανακοινώσεις για το τι θα πρέπει να κάνουν σχετικά με το εμβόλιο όσοι έχουν νοσήσει με τον κορονοϊό, αποκαλύπτοντας πως η Επιτροπή Ειδικών συστήνει αυτή τη στιγμή να κάνουν μια δόση του σκευάσματος.

Για το ερώτημα πολλών που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraΖeneca και θέλουν να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε πως "θα το διαχειριστούμε κι αυτό τις επόμενες ημέρες" και κάλεσε τους πολίτες "να μην ακυρώνουν συνεχώς το ραντεβού τους γιατί δημιουργεί πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα".

Ποια η ποινή για όσους ακυρώνουν το ραντεβού δύο φορές

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας για την ποινή των 16 ημερών που επιβάλλεται σε όσους έχουν αλλάξει το ραντεβού τους, ξεκαθάρισε ότι αυτό επιβάλλεται μόνο σε περίπτωση που ο πολίτης έχει αλλάξει το ραντεβού του δυο φορές και όχι μια.

Όπως είπε, η αλλαγή των ραντεβού δεν μπορεί να γίνει χωρίς όριο καθώς αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην εμβολιαστική αλυσίδα και τόνισε πως αρχικά η ποινή ήταν 30 ημέρες και την κατεβάσανε στις 16 ημέρες.

Πηγή: thetoc.gr , φωτογραφία unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια