Τέλος για την απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Κρήτη
Τέλος για την απλή αναλογική στους ΟΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που φέρνει ξανά τα πάνω κάτω στο εκλογικό σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

“Σάρκα και οστά” αναμένεται να πάρει μέσα στις επόμενες ημέρες η νέα αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση... Σε μια εξέλιξη την οποία είχε προαναγγείλει τις προάλλες εδώ από την Κρήτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, χθες κατατέθηκε από το υπουργείο στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο με τίτλο “Εκλογή δημοτικών και περιφερειαρχών Αρχών”. Νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω στο εκλογικό σύστημα των ΟΤΑ, αφού καταργεί την απλή αναλογική που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον “Κλεισθένη”, θέτει ως όριο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών από τον α' γύρο το 43%, επαναφέρει την 5ετή θητεία για τους αυτοδιοικητικούς και “ψαλιδίζει” τα Δημοτικά-Περιφερειακά Συμβούλια.

Το σχέδιο νόμου, που κατά την κυβέρνηση και το ΥΠ.ΕΣ. αποσκοπεί στη θέσπιση ενός πλήρους, συστηματικού και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου, θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και εν συνεχεία στην ολομέλεια, με βάση τον σχετικό προγραμματισμό της Βουλής.

«Το παρόν σχέδιο νόμου επιλύει μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που συνδέονται με την εφαρμογή του Ν. 455/2018 (Α’ 133) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, που επέβαλε μια άκριτη εφαρμογή της λεγόμενης “απλής αναλογικής” στον τρόπο κατανομής των εδρών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου. Το παρόν σχέδιο νόμου επιδιώκει την επαναφορά σε γενικές γραμμές του μηχανισμού κατανομής εδρών που ίσχυε πριν το 2019, για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού συστήματος που θα ευνοεί τη συνεπή υλοποίηση του προγραμματικού λόγου του εκλεγέντος δημάρχου και περιφερειάρχη, αντίστοιχα, μέσω της διασφάλισης της αναγκαίας πλειοψηφίας στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο», επισημαίνεται από το ΥΠ.ΕΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή από τον υπουργό Μάκη Βορίδη, οι επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου του 2023 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών ανά τη χώρα θα γίνει την πρώτη μέρα του 2024.

Οι βασικές αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου εκλογικού νόμου για τους ΟΤΑ συνοψίζονται στα εξής:

- Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024.

- Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.

- Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.

- Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

- Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών, και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

- Ο αριθμός των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους, με στόχο τον εξορθολογισμό, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ. Σημειώνεται, δε, ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες που εξεφράσθησαν, επήλθαν στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δήμος που αποτελείται από περισσότερες από 6 δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών Δημοτικού Συμβουλίου.

Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών Αρχών λαμβάνεται υπόψη ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Στ. Πέτσας: «Θεσμική τομή»

Μ. Βορίδης: «Διορθώνουμε τις στρεβλώσεις»

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να άρει και να διορθώσει τις στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε την πλειονότητα των δημοτικών Αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας, πλήττοντας σφόδρα την αποτελεσματική λειτουργία τους και τη χρηστή διοίκηση, στερώντας την ίδια στιγμή από τον πολίτη έργα και υπηρεσίες τα οποία δικαιούται να απολαμβάνει. Αποτελεί δε υλοποίηση μίας εκ των βασικότερων προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησής μας και κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πραγματικά λειτουργικής και με αναπτυξιακό αποτύπωμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «Πρόκειται για μία θεσμική τομή στην Αυτοδιοίκηση, ένα νομοσχέδιο καθαρά αναπτυξιακής μορφής. Καταργούμε την a la carte απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες σε “ομηρία”. Επαναφέρουμε την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, έτσι ώστε να υλοποιείται το πρόγραμμα που έχουν εγκρίνει οι πολίτες με την ψήφο τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News