Ελλάδα

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικός εμβολιασμός των πυροσβεστών στην ΕΜΑΚ, κατόπιν διαταγής

Καθίσταται έτσι η πρώτη ομάδα επαγγελματιών για την οποία ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός για την πανδημία COVID-19, των υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, και η οποία κοινοποιήθηκε σήμερα στους διοικητές των οκτώ ΕΜΑΚ σε όλη τη χώρα.

Όπως επισημαίνεται στη διαταγή, «για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, μετά την κοινοποίηση τής διαταγής, θα υπηρετούν σε αυτές υποχρεωτικά μόνον όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στον σχετικό εμβολιασμό».

Σε όσους από τους υπηρετούντες στις ΕΜΑΚ δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19, το Αρχηγείο δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 11 Ιουνίου 2021 να τον προγραμματίσουν, εφόσον το επιθυμούν, διαφορετικά, όσοι δεν θέλουν τελικά να κάνουν το εμβόλιο, θα αντικατασταθούν από άλλους πυροσβέστες, που έχουν εμβολιαστεί και αυτοί θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτής της διαταγής καλούνται οι υπηρεσίες να αποστείλουν στο Αρχηγείο μέχρι την 21-5-2021, αθροιστικό κατάλογο, (όχι ονομαστικό), όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, όσων έχουν ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία και όσων δεν έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.

Στην διαταγή αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας της ΕΜΑΚ, καθώς εντάσσονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και είναι πολύ πιθανόν να μεταβούν στο εξωτερικό για παροχή βοήθειας πολιτικής προστασίας, με έξοδα της Ε.Ε., αλλά και για επιχειρησιακές επεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, γι' αυτό κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων των υπηρετούντων στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Αρμόδιος αξιωματικός του Π.Σ. διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αυτό γινόταν πάντα στην ΕΜΑΚ, με τα εμβόλια όλων των μεταδοτικών ασθενειών, καθώς είναι πολύ πιθανό ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να μεταβούν για επιχειρήσεις στο εξωτερικό και πρέπει να είναι θωρακισμένοι απέναντι στις επιδημίες. Τόνισε επίσης ότι και σε άλλες περιπτώσεις, όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες και αντικαθίστανται από συναδέλφους τους που είναι εμβολιασμένοι.

Ακολουθεί ανακοινωση από το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών

*Συντασσόμαστε με τους συναδέλφους που δικαιολογημένα αντιδρούν στην εν λόγω απόφαση, περί υποχρεωτικού εμβολιασμού των υπαλλήλων που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ.

*Ο εμβολιασμός αφενός αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος, αφετέρου όμως δεν μπορεί να γίνει αναγκαστικός.

* Με την εν λόγω απόφαση προσβάλλεται η προσωπικότητα των συναδέλφων που υπηρετούν για χρόνια και με ζήλο στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών και παραβιάζεται το Άρθρο 5 του Συντάγματος περί της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και των προσωπικών ελευθεριών.

*Το χρονικό περιθώριο που έχει οριστεί για τον εμβολιασμό είναι πολύ μικρό και απολύτως πιεστικό.

* Η αντικατάσταση των ειδικά εκπαιδευμένων και εξειδικευμένων συναδέλφων που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ (Δύτες, Ορειβάτες, Εκπαιδευτές Σκύλων έρευνας & διάσωσης, κλπ) είναι απολύτως αδύνατη από συναδέλφους που δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και την απαραίτητη εμπειρία.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του 2361/2021 του Συμβουλίου της Ευρώπης, πέραν των άλλων οδηγιών, ζητά από τα Ευρωπαϊκά Κράτη να διασφαλίσουν την ενημέρωση του κοινού ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός και ότι δεν θα υποστούν κανενός είδους πίεση οι πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν.

Ευελπιστούμε, να ληφθεί υπόψιν η δικαιολογημένη ανησυχία των συναδέλφων και κυρίως να τηρηθούν τα συνταγματικά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες του κάθε Πυροσβέστη, του κάθε Έλληνα πολίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια