Ελλάδα

Η μετάλλαξη Β1.1.318, η καθυστέρηση μηνών και το «μικροσκόπιο» των ελέγχων διεθνώς

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με ελληνική προέλευση»

Σε νεότερες δηλώσεις προχώρησαν σήμερα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφορικά με τον σάλο που επικρατεί – με καθυστέρηση μηνών –  για την μετάλλαξη Β1.1.318, την αποκαλούμενη από αρκετούς – λανθασμένα κατά πως φαίνεται – «Αθηναϊκή μετάλλαξη».

Όπως ανέφεραν αμφότεροι, «δεν υπάρχουν ενδείξεις για στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με ελληνική προέλευση».

Η απάντηση αυτή, ιδιαίτερα από τον καθηγητή Μαγιορκίνη έρχεται με καθυστέρηση… μηνών, την στιγμή μάλιστα που τα κρούσματα στην χώρα με το στέλεχος Β1.1.318 έχουν ξεπεράσει τα 1.000.

Πέρα από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων με την συγκεκριμένη μετάλλαξη, ιδιαίτερη δυσμενής είναι και η χρονική περίοδος των δηλώσεων που έγιναν και όσων πράξεων δεν έγιναν τους τελευταίους μήνες, καθώς στο «μικροσκόπιο» των ελέγχων διεθνώς είναι οι μεταλλάξεις και οι χώρες στις οποίες εντοπίζονται, κατάσταση που εφόσον αφεθεί στην τύχη της, μπορεί ενδεχόμενα να φέρει αλλαγές σε οδηγίες και… «χρωματισμούς» χαρτών του ECDC αναφορικά με την υγειονομική ασφάλεια της χώρας.

Παράλληλα, ερωτηματικό παραμένει το τι ακριβώς εννοεί ο κ. Μαγιορκίνης όταν αναφέρεται σε «στοχευμένους» ελέγχους, όταν το θέμα ανακυκλώνεται μήνες μετά την πραγματική του «ημερομηνία γέννησης», διάστημα κατά το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει έλεγχος.

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε αποκαλύψει η ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Σαχίνη στον 98.4, «την ίδια ώρα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών(ΙΙΒΕΑΑ), δίνει μια εντελώς αντίθετα εικόνα , άκρως ανησυχητική, που χρήζει άμεσης ενεργοποίησης για λόγους δημόσιας υγείας με επιπλέον παράγοντα την ετοιμαζόμενη μετακίνηση και ξένων επισκεπτών στη χώρα μας».

«Το συγκεκριμένο στέλεχος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου 2021, και μέχρι πρόσφατα έχουν ανιχνευθεί 526 κρούσματα από αυτό, από τα οποία 520 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 1 στην ΠΕ Άρτας και 1 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 1 στην Περιφέρεια Κρήτης και 3 στην ΠΕ Αχαϊας.

Στις 4 Μαρτίου 2021, ο Οργανισμός Public Health England χαρακτήρισε το στέλεχος Β.1.1.318 ως στέλεχος υπό διερεύνηση VUI-202102/04. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 480 περιπτώσεις του συγκεκριμένου στελέχους (PANGOlineages), στη χώρα μας έχουν ήδη ανιχνευθεί 526 κρούσματα.

Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού η ταχεία τοπική διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους τις τελευταίες 6 εβδομάδες στο Λεκανοπέδιο Αττικής συντελέσθηκε εν μέσω κορύφωσης του τρίτου πανδημικού κύματος στο οποίο επικρατεί το υπερ-μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7/UK. την αντίστοιχη περίοδο στην Αττική, το Β.1.1.318 αντιστοιχεί στο 23.1% του συνόλου των στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση, σε συνδυασμό με την έλλειψη βιβλιογραφικών δεδομένων σχετικά με τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα του συγκεκριμένου στελέχους, καθιστούν την αυξανόμενη διασπορά του ακόμη πιο ανησυχητική.

Συγκεκριμένα, άνω του 50% των κρουσμάτων με Β.1.1.318 ανιχνεύθηκαν σε άτομα που κατάγονται από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, καθώς και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάτι άλλωστε που συμφωνεί με την φυλογενετική ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί. Τα περισσότερα δείγματα προέρχονταν από τα ΚΥ Αλεξάνδρας και Πατησίων, ενώ περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι αφορούν σε άτομα που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, είναι άνεργοι, ή περιστασιακής απασχόλησης και χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, και αυτό πιστεύεται ότι ευθύνεται για την υπερμετάδοση του στελέχους αυτού μεταξύ τους, καθώς και σε άλλους πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους…».

Για την ονοματολογία των νέων στελεχών

Παράλληλα, οι κ. Μαγιορκίνης και Δημόπουλους διευκρίνισαν το ζήτημα της ονοματολογίας των νέων στελεχών.

«Η ονοματολογία των νέων στελεχών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 αποτελεί μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Για να γίνει ωστόσο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο ονοματίζονται τα στελέχη θα πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν», αναφέρουν οι δύο καθηγητές.

«Σε κάθε αναπαραγωγή του ιού δημιουργούνται μεταλλάξεις, καθότι ο μηχανισμός πολλαπλασιασμού κάνει λάθη κατά την διαδικασία αντιγραφής του γενετικού υλικού. Να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός πολλαπλασιασμού του συγκεκριμένου ιού, αντίθετα με άλλους κορωνοϊούς, έχει μηχανισμούς επιδιόρθωσης. Παρόλη την επιδιόρθωση των λαθών, μεταλλάξεις εξακολουθούν να δημιουργούνται, αν και σε μικρότερο, ωστόσο, βαθμό από ό,τι σε άλλου ιούς RNA.

Οι ιοί λοιπόν που προκύπτουν φέρουν συνδυασμούς μεταλλάξεων οι οποίες συγκεντρώνονται σε βάθος χρόνου. Όταν ένας ιός καταφέρει, είτε από τύχη είτε λόγω πλεονεκτήματος, να επεκταθεί στον πληθυσμό και διαφέρει αρκετά από άλλους ιούς λόγω του συνδυασμού των μεταλλάξεων που κουβαλάει, τότε δημιουργεί έναν νέο εξελικτικό κλάδο και ονομάζεται ως στέλεχος.

Το στέλεχος Β.1.1.318 αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία, αλλά ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών σύμφωνα με την πλατφόρμα GISAID, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σλοβενία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Αργεντινή, Γκάμπια, Γκαμπόν και Τουρκία. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματισθεί με αυτόν τον τρόπο. Σχετικά με τις ιδιότητες του στελέχους, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για τη μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή την παθογένειά της και για αυτό δεν έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής ως στέλεχος ανησυχίας (Variant of Concern)».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια