H ανακολουθία των στοιχείων και η ξαφνική... αναφορά για την μετάλλαξη Β1.1.318

Κρήτη
H ανακολουθία των στοιχείων και η ξαφνική... αναφορά για την μετάλλαξη Β1.1.318

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα αποκάλυψε η ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Σαχίνη στον 98.4 εδώ και μια εβδομάδα

«Ψηλά» στις θέσεις των κεντρικών Μέσων της πρωτεύουσας βρέθηκε σήμερα η αποκαλούμενη… «Αθηναϊκή μετάλλαξη» που «σαρώνει την πόλη» και «εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας προβληματισμό», όμως στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο στέλεχος ταυτοποιήθηκε στην χώρα μας για πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ενώ παράλληλα ο κ. Μαγιορκίνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε την Παρασκευή 7 Μαΐου πως «περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολουθούμε το θέμα».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πέρα από τις ανησυχίες που εκφράζονται για το συγκεκριμένο στέλεχος και τις ανακολουθίες στην παρουσίαση της εικόνας της πανδημίας, έχει γίνει κάτι στην πραγματικότητα τις τελευταίες 3 εβδομάδας, έτσι ώστε να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για το θέμα.

Όπως είχε αποκαλύψει η ραδιοφωνική εκπομπή του Γ. Σαχίνη στον 98.4, «την ίδια ώρα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών(ΙΙΒΕΑΑ), δίνει μια εντελώς αντίθετα εικόνα , άκρως ανησυχητική, που χρήζει άμεσης ενεργοποίησης για λόγους δημόσιας υγείας με επιπλέον παράγοντα την ετοιμαζόμενη μετακίνηση και ξένων επισκεπτών στη χώρα μας».

Ο κ. Μαγιορκίνης είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ότι : «Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος το οποίο η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία.

Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή. Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το 10% που, από ό,τι είδα, αναφέρεται σε διάφορα σημεία, δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων.

Δεν είναι δηλαδή ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής.

Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται. Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι και η αφρικάνικη, στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική, δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί.

Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος, το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» .

Η εκπομπή ωστόσο αποκάλυψε ότι την ίδια ώρα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών(ΙΙΒΕΑΑ), κατά την διάρκεια σύσκεψης, μεταξύ άλλων για το θέμα ενημέρωσε ότι : «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη παρουσία του στελέχους Β.1.1.318, το οποίο εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Αττική και το οποίο, μεταξύ άλλων, φέρει την μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεϊνη ακίδα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα αντισωμάτων που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή φυσική ανοσία.

Το συγκεκριμένο στέλεχος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου 2021, και μέχρι πρόσφατα έχουν ανιχνευθεί 526 κρούσματα από αυτό, από τα οποία 520 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 1 στην ΠΕ Άρτας και 1 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 1 στην Περιφέρεια Κρήτης και 3 στην ΠΕ Αχαϊας.

Στις 4 Μαρτίου 2021, ο Οργανισμός Public Health England χαρακτήρισε το στέλεχος Β.1.1.318 ως στέλεχος υπό διερεύνηση VUI-202102/04. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 480 περιπτώσεις του συγκεκριμένου στελέχους (PANGOlineages), στη χώρα μας έχουν ήδη ανιχνευθεί 526 κρούσματα.

Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού η ταχεία τοπική διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους τις τελευταίες 6 εβδομάδες στο Λεκανοπέδιο Αττικής συντελέσθηκε εν μέσω κορύφωσης του τρίτου πανδημικού κύματος στο οποίο επικρατεί το υπερ-μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7/UK. την αντίστοιχη περίοδο στην Αττική, το Β.1.1.318 αντιστοιχεί στο 23.1% του συνόλου των στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση, σε συνδυασμό με την έλλειψη βιβλιογραφικών δεδομένων σχετικά με τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα του συγκεκριμένου στελέχους, καθιστούν την αυξανόμενη διασπορά του ακόμη πιο ανησυχητική.

Συγκεκριμένα, άνω του 50% των κρουσμάτων με Β.1.1.318 ανιχνεύθηκαν σε άτομα που κατάγονται από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, καθώς και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάτι άλλωστε που συμφωνεί με την φυλογενετική ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί. Τα περισσότερα δείγματα προέρχονταν από τα ΚΥ Αλεξάνδρας και Πατησίων, ενώ περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι αφορούν σε άτομα που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, είναι άνεργοι, ή περιστασιακής απασχόλησης και χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, και αυτό πιστεύεται ότι ευθύνεται για την υπερμετάδοση του στελέχους αυτού μεταξύ τους, καθώς και σε άλλους πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους…».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News