Ελλάδα

Μαρία Θεοδωρίδου: «Μία δόση εμβολίου μετά από νόσηση» - Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές ομάδες 40-44

«Ενθαρρυντικά αποτελέσματα μελετών για την διάρκεια προστασίας από τα εμβόλια»

«Κάναμε το πρώτο βήμα», είπε αναφερόμενη στην άρση του lockdown στην χώρα μας, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, «ωστόσο ο ιός παραμένει δίπλα μας», όπως τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρας μας.

Συνεχίζοντας η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «η πανδημία είναι ένα μεγάλο σχολείο και είμαστε όλοι μαθητές, καθώς καθημερινά αθροίζονται νέες γνώσεις», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά από φυσική νόσηση ή και μετά τον εμβολιασμό.

Ειδικότερα η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε δε σε μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν, λέγοντας ότι τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες. «Η μελέτη έδειξε πως τα αντισώματα παραμένουν έως και 13 μήνες στον οργανισμό και μειώνουν την επαναλοίμωξη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε δε ότι καλύπτονται από τα αντισώματα και μεταλλάξεις του ιού, ενώ μίλησε για ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα, όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ίδια μελέτη η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου προκάλεσε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση. «Αυτά τα αντισώματα ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθειες μεταλλάξεις», συμπλήρωσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει η σύσταση είναι μία δόση εμβολίου, ενώ όπως είπε τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν από την σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μ. Θεμιστοκλέους: Ανοίγουν οι εμβολιασμοί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, στις 21 Μαΐου

Ανοίγουν οι εμβολιασμοί με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson,  Moderna) και για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, την Παρασκευή 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Προσέθεσε ότι με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια για άλλες ηλικιακές ομάδες.

«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000  πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε  15,4%». Οπως είπε, λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300.

Μέχρι τέλος Μαΐου, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,5 εκατ.  πολίτες. Με μία δόση περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%. Σε σχέση με τις παραδόσεις από τη Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις, την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια