Κοινωνικός Τουρισμός 2021 - 22: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Επιδότηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Οικονομία
Κοινωνικός Τουρισμός 2021 - 22: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Επιδότηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αποκαλύπτει ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης για το φετινό πρόγραμμα

Mε αγωνία περιμένουν οι δικαιούχοι το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, για την περίοδο 2021-22, έχει ήδη ξεκινήσει.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναβαθμίστηκε σημαντικά την περασμένη χρονιά, με τον συνολικό αριθμό δικαιούχων να «σπάει» κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Με τον τρόπο αυτό δόθηκαν σημαντικές «ανάσες» στους πολίτες που δοκιμάζονταν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά ήθελαν να κάνουν έστω ολιγοήμερες διακοπές, αλλά και στις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης που βρίσκονταν σε μια ανεπανάληπτη «δίνη».

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στο iefimerida.gr, παρουσιάζει σήμερα τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι και φέτος αναμένεται μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Ο κ. Πρωτοψάλτης τονίζει ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό θα ανοίξει στα μέσα Ιουνίου, με στόχο «να δώσουμε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να πραγματοποιήσουν ευχάριστες διακοπές και αφετέρου να στηρίξουμε τον εσωτερικό τουρισμό».

Προς 300.000 τα voucher -Τι θα γίνει με τις περυσινές επιταγές

Μεταξύ άλλων, ο διοικητής του ΟΑΕΔ σημειώνει πως «το 2020 έκαναν διακοπές 105.000 δικαιούχοι και τα παιδιά τους με επιταγές κοινωνικού τουρισμού, με μέσο όρο πάνω από 5 διανυκτερεύσεις», καθώς και ότι στο πρόγραμμα ήταν πολύ μεγάλη η συμμετοχή των επιχειρήσεων, με περισσότερα από 1.800 καταλύματα.

Σε ό,τι αφορά τα vouchers Κοινωνικού Τουρισμού που θα διατεθούν φέτος, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης εκτιμά ότι είναι πιθανό να φτάσουν τον στόχο των 300.000. Ενα «αγκάθι» που έχει παρατηρηθεί είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός από τις επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού που εκδόθηκαν πέρυσι δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Σε ομάδες που λειτουργούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, έχει ξεκινήσει να διακινείται η πληροφορία ότι θα πάρουν παράταση οι επιταγές -κανονικά λήγουν τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

Επιδότηση ακτοπλοϊκών, αυξημένες διανυκτερεύσεις, και σε 5άστερα

Ο κ. Πρωτοψάλτης αποκαλύπτει  ότι και φέτος θα επαναληφθούν οι αυξημένες παροχές του περυσινού προγράμματος, τονίζοντας ότι σχεδιάζονται και άλλες βελτιώσεις. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα επιδοτηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και πως η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων θα είναι τα 6 βράδια -από τα 5 που ίσχυε στο παρελθόν.

Επιπλέον, μειώνεται η συμμετοχή των ιδιωτών για διαμονή σε όλα τα ξενοδοχεία -κάτι που σημαίνει ότι καλύπτονται και δωμάτια με πρωινό, ακόμη και σε ξενοδοχεία 5 αστέρων. Στο φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού θα έχει, ξανά, ξεχωριστή θέση και ο νομός Έβρου καθώς εντάσσεται στο ειδικό πλαίσιο των 10 διανυκτερεύσεων και της μηδενικής ιδιωτικής συμμετοχής.

Να σημειωθεί ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσο το προηγούμενο έτος:

είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή

έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή

συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Πρωτοψάλτης στο iefimerida: Πολύτιμο εργαλείο το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Ακολουθεί η συνέντευξη του διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη στο iefimerida.gr:

-Κύριε Διοικητά, φτάνουμε σταδιακά στο καλοκαίρι, μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έφερε η πανδημία, πολλοί προσβλέπουν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού. Έχετε εικόνα πότε θα ανοίξει φέτος η διαδικασία υποβολής αιτήσεων;

Σ. Πρωτοψάλτης: Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι 12μηνης διάρκειας και υλοποιείται κάθε χρόνο από 1 Αυγούστου έως 31 Ιουλίου. Φέτος, οι αιτήσεις των δικαιούχων αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου, ώστε να έχουμε επαρκή χρόνο να επεξεργαστούμε τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που αναμένουμε. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από την πορεία της υγειονομικής κρίσης, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι μια σταδιακή και γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμά μας, ώστε να ανακοινώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα τους οριστικούς πίνακες δικαιούχων-ωφελουμένων και παρόχων. Στόχος μας είναι αφενός να δώσουμε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να πραγματοποιήσουν ευχάριστες διακοπές και αφετέρου να στηρίξουμε τον εσωτερικό τουρισμό. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής, αλλά και οικονομικής πολιτικής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη, στηρίζοντας τόσο το εργατικό δυναμικό, όσο και τις επιχειρήσεις, ειδικά στη μεταπανδημική εποχή που διανύουμε.

-Πέρυσι, ανακοινώθηκε μια πολύ σημαντική αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού. Τι να περιμένουμε φέτος; Θα αλλάξει κάτι στους αριθμούς ή στα κριτήρια;

Σ.Π: Όντως, το περσινό ενισχυμένο και διευρυμένο πρόγραμμα σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι πολλές βελτιώσεις, όπως η επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για πρώτη φορά, η μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής σε όλα τα ξενοδοχεία και η επιμήκυνση της διάρκειας των διακοπών, συνέβαλαν καθοριστικά στη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, καθώς το κατέστησαν πιο ελκυστικό τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Σημειώθηκε ρεκόρ ενδιαφέροντος, αφού ο τελικός αριθμός των 457.687 αιτήσεων σημείωσε αύξηση κατά 105% σε ετήσια βάση, αλλά και ρεκόρ ενεργοποιημένων επιταγών. Από 1 Αυγούστου 2020 έως σήμερα ενεργοποιήθηκαν 66.000 επιταγές του προγράμματος 2020-21 σε καταλύματα και σχεδόν 10.000 ακτοπλοϊκές επιταγές, εν μέσω περιοριστικών μέτρων και lockdown, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου προγράμματος είχαν ενεργοποιηθεί μόλις 27.000 επιταγές, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 144%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι 23.000 επιταγές του προγράμματος 2019-20 που είχε παραταθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Συνολικά, το 2020 έκαναν διακοπές 105.000 δικαιούχοι και τα παιδιά τους με επιταγές κοινωνικού τουρισμού, με μέσο όρο πάνω από 5 διανυκτερεύσεις. Πολύ μεγάλη ήταν και η ανταπόκριση των επιχειρήσεων, με περισσότερα από 1.800 καταλύματα να συμμετέχουν, σημειώνοντας αύξηση κατά 128% σε σχέση με το πρόγραμμα 2018-19 και κατά 40% συγκριτικά με τον αριθμό των παρόχων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα 2019-20. Με «οδηγό» το περσινό πρόγραμμα σχεδιάζουμε να επαναλάβουμε το περσινό πρόγραμμα όσον αφορά στις παροχές, αλλά εξετάζουμε και περαιτέρω βελτιώσεις. Όσον αφορά στον αριθμό των επιταγών που θα διατεθούν, θα οριστικοποιηθεί στο επόμενο διάστημα, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 140.000 επιταγές που διέθετε ετήσια το πρόγραμμα από το 2013 μέχρι το 2019. Πιστεύω ότι ένας αριθμός που προσεγγίζει τις 300.000 επιταγές θα είναι εφικτός.

-Πολλοί από όσους έλαβαν πέρυσι την επιταγή δεν κατάφεραν να τις αξιοποιήσουν μέχρι σήμερα, λόγω των lockdown ή και οικονομικών περιορισμών. Θα ανακοινωθεί κάποια παράταση για τη χρήση των περυσινών voucher Κοινωνικού Τουρισμού;

Σ.Π: Δεν έχει παρθεί τέτοια απόφαση, αλλά είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στους δικαιούχους ότι μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές του προγράμματος 2020-21 μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν, πρέπει να λάβουμε υπόψη την ανάγκη εξισορρόπησης προσφοράς και ζήτησης, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα μεγάλου αριθμού επιταγών και περιορισμένου αριθμού προσφερόμενων κλινών κατά την περίοδο αιχμής και ιδιαίτερα τον Αύγουστο. Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η προώθηση του τουρισμού σε όλη τη διάρκεια του έτους και για αυτό θα συνεκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα πριν πάρουμε τελικές αποφάσεις.

-Ο ΟΑΕΔ «τρέχει» παράλληλα το πρόγραμμα των Παιδικών Κατασκηνώσεων για το οποίο έληξε η προθεσμία προ ημερών. Θα μας δώσετε κάποιους αριθμούς; Ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον;

Σ.Π: Το ενδιαφέρον για το φετινό πρόγραμμα παιδικών κατασκηνώσεων ήταν πολύ μεγάλο, παρά την αβεβαιότητα που δημιουργεί η υγειονομική κρίση. Δόθηκε παράταση μέχρι την Πέμπτη, 13 Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων (εργαζόμενοι και άνεργοι με πραγματικό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2019 μέχρι 28.000 €) και των παρόχων κατασκηνωτικών επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους και υποβλήθηκαν 49.000 αιτήσεις για 73.000 επιταγές. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου 2021 έως τις 3 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω και η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες ημέρες (συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης). Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 35.000.000 €.

-Βρισκόμαστε πλέον σε μια φάση ανοίγματος της οικονομίας. Ανατρέχοντας στο έτος που πέρασε, μπορείτε να κάνετε έναν απολογισμό για την πορεία των αριθμών των ανέργων και όλων όσοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν προγράμματα του ΟΑΕΔ; Είδατε κάτι αξιοσημείωτο;

Σ.Π: Η κυβέρνηση έδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και τα έκτακτα μέτρα που έλαβε συνέβαλλαν άμεσα και αποτελεσματικά στην ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και στην ανάσχεση μίας πιθανής απότομης αύξησης της ανεργίας. Οι παθητικές πολιτικές στήριξαν οικονομικά τους ανέργους, προσφέροντας αναγκαία ανακούφιση, ενώ οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που αποτελούν κυβερνητική προτεραιότητα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση των επιπτώσεων της πανδημίας, όπως αποτυπώνουν και τα στατιστικά της ανεργίας της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και τα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Το πιο αξιοσημείωτο ήταν τα διαδοχικά ρεκόρ απορροφητικότητας που σημείωσαν τα προγράμματα επιδότησης της εργασίας, που υλοποιήσαμε κατά την πρωτόγνωρη περίοδο που διανύσαμε. Εν μέσω περιοριστικών μέτρων και lockdown, δημιουργήσαμε πάνω από 30.000 νέες θέσεις εργασίας, δίνοντας τη δυνατότητα τόσο σε ανέργους να επανενταχτούν στην αγορά εργασίας όσο και σε επιχειρήσεις να ενισχύσουν το προσωπικό τους. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός των δράσεων ήταν αποτελεσματικός, καθώς οι επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στα κίνητρα που δημιούργησαν οι σημαντικές βελτιώσεις που υλοποιήσαμε, όπως οι απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, οι ταχύτερες διαδικασίες ένταξης, πρόσληψης και πληρωμής, καθώς και τα αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης μισθού και εισφορών.

Βέβαια, παρακολουθούμε συστηματικά τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι, με σχέδιο, εμπειρία και τεχνογνωσία να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες και προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΑΕΔ. Σε αυτή την προσπάθεια, η πλήρης και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι προτεραιότητα, καθώς αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά με έμφαση στην καινοτομία, στην τεχνολογία, στην εξωστρέφεια και στην βιωσιμότητα. Το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ που αφορούν τον ΟΑΕΔ και η γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί.

φωτογραφία INTIME

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News