ΟΑΕΔ - Ηράκλειο: Κατεβαίνουν στους δρόμους οι σπουδαστές

Ελλάδα
ΟΑΕΔ - Ηράκλειο: Κατεβαίνουν στους δρόμους οι σπουδαστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση

Ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας αναμένεται να δώσουν τη Δευτέρα οι σπουδαστές  των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ηρακλείου, «μια κινητοποίηση που είναι ενάντια στον νόμο της κυβέρνησης που υποβαθμίζει το πτυχίο τους» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα υπήρξε απόφαση της γενικής συνέλευσης των σπουδαστών των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ηρακλείου  την Δευτέρα 12 Μάιου με αφορμή τον σχετικό νόμο. Η απόφαση συνοδεύεται από 131 υπογραφές σπουδαστών.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

«ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ο συγκεκριμένος νόμος παρουσιάζεται από την κυβέρνηση σαν αναβάθμιση των σχολών μας στην πραγματικότητα όμως αυτό που κάνει είναι να υποβαθμίζει όχι μόνο τα πτυχία μας αλλά όλο μας το μέλλον. Δεν είναι αναβάθμιση να μην έχουμε δικαιώματα, να μην μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς τι θέλουμε να σπουδάσουμε, να μην μαθαίνουμε ολοκληρωμένα το αντικείμενό μας. Μάλιστα επιλέγει όλες αυτές τις αλλαγές να τις φέρει στα μέσα της χρονιάς με κλειστές τις σχολές ώστε να μην μπορούμε να αντιδράσουμε. Είναι απαράδεκτο σπουδαστές που ήδη φοιτούμε στη σχολή να ερχόμαστε αντιμέτωποι στα μέσα της χρονιάς με αυτή την κατάσταση. Ουσιαστικά μας λένε ότι πρέπει να πετάξουμε στα σκουπίδια ένα ή και 2 χρόνια από τη ζωή μας.

Η κατάσταση που βιώνουμε οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ δεν είναι καινούρια. Εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις και οι διευθύνσεις της σχολής υποβαθμίζουν συνέχεια το επίπεδο των σπουδών μας. Χρόνια τώρα δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός. Πολλές φορές πληρώνουμε από την τσέπη μας υλικά για να γίνει σωστά το μάθημα. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι παλιές πολλές φορές και επικίνδυνες ενώ έχει γίνει προσπάθεια να επισκευάσουμε πολλές ζημιές με τα ίδια μας τα χέρια. Επιπλέον είναι απαράδεκτο που δεν παίρνει η κυβέρνηση ούτε η διεύθυνση κανένα μέτρο για το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολών μας αφού οι καθηγητές δεν φτάνουν ώστε να γίνεται το μάθημα σωστά. Συγκεκριμένα στην σχολή ΕΠΑΣ- ΟΑΕΔ του Ηρακλείου που υπάρχουν 10 διετείς διαφορετικές ειδικότητες οι μόνιμοι καθηγητές είναι μόνο 9.

Εμείς ξέρουμε από δουλειά. Δεν θα μας πιάσουν κορόιδα!

Την ίδια στιγμή που κάνουν το πτυχίο μας κουρελόχαρτο η κυβέρνηση φέρνει και νόμο στη βουλή που καταργεί το δικαίωμά μας στην ξεκούραση με την 10ωρη εργασία. Ξέρουμε πολύ καλά πως είναι να πονάνε τα χέρια σου και τα πόδια σου από την κούραση και το “ τρέξιμο ” στην δουλειά πολύ πριν έρθει η ώρα να σχολάσουμε. Πόσο μάλλον αν πρέπει να δουλεύουμε 10 και 13 ώρες. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν γνωρίζει ότι “πέφτουν κορμιά” στους χώρους εργασίας.

Μας κοροϊδεύει όταν λέει ότι θα εξυπηρετείτε ο εργαζόμενος για να μπορεί να μαζέψει τις ελιές του και ότι θα αποφασίζουν μαζί, σαν “φιλαράκια” , με το αφεντικό αν θα δουλέψει παραπάνω ώρες ή όχι. Εμείς σας λέμε ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αν γίνει νόμιμη η 10ωρη εργασία γιατί αν ένας εργαζόμενος δεν το δεχτεί ο εργοδότης θα βρίσκει άλλον.

Όσα εμπόδια και να μας βάζουν εμείς θα παλέψουμε για το μέλλον μας!

Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε τυχαία να φέρει αυτό το νόμο για την υποβάθμιση των πτυχίων μας και για την 10ωρη εργασία ενώ είναι κλειστές οι σχολές μας. Το κάνουν για να μην μπορούμε να αντιδράσουμε. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Είναι απαράδεκτη και  η στάση της διεύθυνσης της σχολής που βάζει εμπόδια στην προσπάθεια που κάνουμε να σώσουμε τα πτυχία μας. Αντί να μας στηρίξει βάζει διαδικτυακά μαθήματα την ώρα της κατάληψης που κάναμε για να ακουστούν τα αιτήματά μας και απουσίες κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης των σπουδαστών. Γνωρίζοντας μάλιστα ότι πολλά παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν από απουσίες γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν 10 και 20 ευρώ το μήνα για να έχουν πρόσβαση στο Internet και να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα στην τηλεκπαίδευση. Δεν έκαναν τίποτα για να μας βοηθήσουν όλο τον χρόνο που πέρασε και από πάνω μας απειλούνε ότι θα μας βάλουν επιπλέον απουσίες.

Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν θα το δεχτούμε.

Δεν είναι δική μας ευθύνη που κόπηκαν οι πρακτικές ασκήσεις. Δεν φτάνει που μας έχουν απλήρωτους τόσο καιρό, δεν φτάνει που μας κόψαν τα επιδόματα σίτισης και στέγασης, δεν φτάνει που έπρεπε να πληρώνουμε τόσα λεφτά για να παρακολουθούμε τα διαδικτυακά μαθήματα, μας απειλούν ότι θα κοπούμε και από απουσίες επειδή διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Εμείς μπήκαμε στη σχολή ξέροντας ότι θα έχουμε συγκεκριμένα δικαιώματα για δουλειά και συγκεκριμένες γνώσεις στο αντικείμενο που σπουδάζουμε. Λέμε λοιπόν ότι με αυτά τα δικαιώματα θα αποφοιτήσουμε.

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας.

ΌΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 17/5/2021 ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ!

  • Να μην υποβιβαστεί η αξία του πτυχίου από επίπεδο 4 (ν. 3475/2006) σε επίπεδο 3 το οποίο δίνει μια απλή βεβαίωση σπουδών αντί για πτυχίο.
  • Να ανοίξει η πρακτική άσκηση με όλα τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19.
  • Κανένας σπουδαστής να μην χάσει την χρονιά από τις απουσίες που πήρε στην τηλεκπαίδευση χωρίς δική του ευθύνη.
  • Nα δοθούν τα επιδόματα σίτισης και στέγασης.
  • Να υπάρξει ενίσχυση των σπουδαστών που δεν εργάζονται και συνεπώς δε έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.
  • Να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (επιπλέον αίθουσες για να τηρούνται οι αποστάσεις, προληπτικά τεστ για τον COVID-19)
  • Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τις σχολές του ΟΑΕΔ
  • Αύξηση της χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, εργαστηρίων και βιβλίων
  • Καμία απόλυση μόνιμου ή αναπληρωτή καθηγητή. Μονιμοποίηση όλων των καθηγητών και πρόσληψη νέων σύμφωνα με τις ανάγκες.
  • Να μην περάσει ο νόμος για την 10ωρη εργασία».

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News