Β. Παπαευαγγέλου: Επιδημιολογικές εξάρσεις στα νησιά - Το αποτύπωμα μετά το Πάσχα

Ελλάδα
Β. Παπαευαγγέλου: Επιδημιολογικές εξάρσεις στα νησιά - Το αποτύπωμα μετά το Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» για δέκα περιοχές που παρουσιάζεται έξαρση του ιού

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς «το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία».

Πιο συγκεκριμένα η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως στη χώρα παρατηρείται μείωση στο ποσοστό θετικότητας των ελέγχων, ενώ όπως είπε μεταξύ άλλων, μειώθηκαν σημαντικά και οι θάνατοι στη χώρα μας.

Παράλληλα τόνισε πως παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις με διασπορά στην κοινότητα και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετακίνησης το Πάσχα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα βλέπουμε ξεκάθαρα ποιο είναι το αποτύπωμα από το Πάσχα, αφού έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας».

Επιβαρυμένο είναι το φορτίο και σε κάποια νησιά, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «όλοι οι κάτοικοι στις περιοχές των νησιών, που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο και να εμβολιαστούν», τονίζοντας παράλληλα, πως «στην Κάρπαθο και στην Ικαρία το ποσοστό των κατοίκων που έχουν κάνει μία δόση εμβολίου «αγγίζει» το 40%».

Τα νέα κρούσματα είναι ηλικίας 20-36 ετών με κύριες πηγές μετάδοσης τις συναθροίσεις και την οικογένεια. «Όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων.

Κλείνοντας η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και να εφαρμόζουμε πιστά τα μέτρα προστασίας εφιστώντας την προσοχή σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.

Γκ. Μαγιορκίνης: «Σημεία αποσυμπίεσης στο σύστημα υγείας»

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

Νίκος Χαρδαλιάς: Σημεία επιδείνωσης σε 10 περιοχές

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη λήξη εξάμηνου lockdown που ξεκίνησε από σήμερα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων», είπε ξεκινώντας, υπενθυμίζοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες που παραμένουν.

Παράλληλα σημείωσε πως άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις οδικώς, αλλά και με καράβι και αεροπλάνο (σ.σ. στις δύο τελευταίες περιπτώσεις με υποχρεωτικό μοριακό τεστ, rapid ή self test).

Ακόμη ο υφυπουργός υπενθύμισε πως τελείωσαν από σήμερα τα SMS, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00.30 και διαρκεί μέχρι τις 05.00 το πρωί, ενώ από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία, ενώ 17.05.2021 ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Επίσης από Δευτέρα, απαιτείται ένα self test τη βδομάδα για τα σχολεία κι αυτό θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε Δευτέρα.

21.05.2021 ανοίγουν ξανά τα θερινά σινεμά με συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, ενώ στις 28 Μαΐου αρχίζουν ξανά θέατρα και συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνουν περισσότερες ανακοινώσεις για τις δεξιώσεις (σ.σ. γάμους, βαφτίσια κλπ) οι οποίες να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο.

Οι δέκα περιοχές

«Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας» προειδοποίησε στην συνέχεια, λέγοντας: «Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News