Γάμοι: «Έρχονται» αλλαγές στο όριο των 100 ατόμων;

Ελλάδα
Γάμοι: «Έρχονται» αλλαγές στο όριο των 100 ατόμων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τις κοινωνικές εκδηλώσεις και το θέμα που "καίει" τα ζευγάρια

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση πως από τον Ιούνιο επιτρέπονται κοινωνικές εκδηλώσεις με ανώτατο όριο τα 100 άτομα καθώς οι επαφές των παρευρισκομένων και ο χορός εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Παρά την αρχική ανακούφιση για τις κοινωνικές εκδηλώσεις και την επανεκκίνηση του κλάδου, αμέσως έγινε αντιληπτό πως οι περιορισμοί αυτοί θα είναι «βραχνάς» για ζευγάρια και επιχειρήσεις.

Αδ. Γεωργιάδης: «Το ανακοινωθέν πλαίσιο είναι παράλογο»

Αυτό αναγνώρισε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στην ΕΡΤ παραδέχθηκε πως το ανακοινωθέν πλαίσιο είναι παράλογο. Όπως ο ίδιος είπε, είναι αδικία να υπάρχει αυτός ο περιορισμός των 100 ατόμων σε ένα ανοικτό κτήμα, όταν ακριβώς δίπλα θα μπορούσε να λειτουργεί κατάστημα εστίασης το οποίο θα φιλοξενεί βάσει των υγειονομικών προτύπων ακόμα και 300 άτομα.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από επιχειρηματίες που διοργανώνουν γάμους σε κτήματα, με αφορμή τον περιορισμό των 100 ατόμων, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι «από τώρα μέχρι την ώρα που θα ξεκινήσουν αυτές οι εκδηλώσεις η επιτροπή θα ξαναδεί το θέμα».

Οι πληροφορίες θέλουν το θέμα να εξετάζεται ξανά την ερχόμενη εβδομάδα και οι δηλώσεις αυτές φανερώνουν προς ποια κατεύθυνση θα είναι η εισήγηση από πλευράς κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν την πρόταση από το υπουργείο Ανάπτυξης και σε περίπτωση που συμφωνήσουν πως θα μπορούσε το πλαίσιο να αλλάξει τότε θα τεθούν επιπλέον ορόσημα αναφορικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στις δεξιώσεις τα οποία θα τίθενται σε ισχύ ανά δύο εβδομάδες.

Πάντως όπως αποκάλυψε χθες το Neakriti.gr και σύμφωνα με τον Παγκρήτιο Συλλόγο Γάμου και Βάπτισης οι πληροφορίες που έχουν από υψηλό παράγοντα είναι ότι θα αλλάξει ο αριθμός των ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Έτσι για παράδειγμα σε περίπτωση που οι επιστήμονες αποφασίσουν να δώσουν το πράσινο φως, τότε πιθανότατα από 15 Ιουνίου το όριο των 100 ατόμων να αυξηθεί, όπως και από 31 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν όχι μόνο τα όποια «παράλογα» των μέτρων αλλά και την πορεία των «μαθηματικών» της πανδημίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα.

Ματίνα Παγώνη: «Τα 100 άτομα για τις δεξιώσεις είναι όντως λίγα»

Σχολιάζοντας σύμφωνα με το protothema.gr το άνοιγμα των δεξιώσεων με μέχρι 100 άτομα σε εξωτερικό χώρο από τον Ιούνιο, η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA το πρωί της Παρασκευής, είπε ότι «οι γάμοι στην Ελλάδα είναι με 300 – 400 – 500 άτομα, ας μην κρυβόμαστε. Τα 100 άτομα για τις δεξιώσεις είναι όντως λίγα, αλλά με τα επιστημονικά δεδομένα, είναι πολλά. Δεν μπορούν να είναι παραπάνω. Θα σηκωθούν να χορέψουν. Ο χώρος θα είναι συγκεκριμένος».

Σχετικά με τη νέα απόφαση για περιορισμό των καλεσμένων μέχρι 100 άτομα σε εκδηλώσεις γάμων και βαφτίσεων, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης δήλωσε τα εξής:

«Η νέα ψυχρολουσία που επιφύλαξε η κυβέρνηση στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αφορά αυτή τη φορά άλλο ένα κλάδο επιχειρήσεων, αυτών που δραστηριοποιούνται στις εκδηλώσεις γάμου- βάπτισης και ταυτόχρονα μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων (εμπορικών, κατασκευαστικών, εστίασης) που συνδέονται με τον κλάδο αυτό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστός άλλωστε για την «αξιοπιστία» του από την υπόθεση της επένδυσης του Ελληνικού, που οι δύο εβδομάδες γίνονται σε λίγο δύο χρόνια, τις «περίεργες» απευθείας αναθέσεις για την πανδημία, τα κλείσε-άνοιξε με τα click away/inside, τις «κωλοτούμπες» με τα προϊόντα κάναβης κλπ., παρά την «αριστεία» τους δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι εδώ πρόκειται για μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που…:

  • Εδώ κι ένα χρόνο «επιβιώνουν» με μηδενικό κύκλο εργασιών, χωρίς δυνατότητα e-λιανικού εμπορίου αφού δεν είναι κλάδος λιανικής
  • Με αδυναμία ένταξης στην επιστρεπτέα προκαταβολή λόγω των μηδενικών εισπράξεων
  • Δεν περιλαμβάνονται σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και δεν τυγχάνουν καμίας στήριξης από ΤΕΠΙΧ ή ταμείο εγγυοδοσίας
  • Με συνεχιζόμενες απαιτητές υποχρεώσεις σε τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου, πάγιες χρεώσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, μέρος του επαγγελματικού ενοικίου κ.α.

Οι επιτηδευματίες αυτοί που είναι δέκτες μιας συσσωρευμένης πίεσης του κόσμου για τις ανάγκες κοινωνικών εκδηλώσεων που έχουν αναβληθεί, βλέπουν σήμερα μετά από τόσο καιρό να ανοίγουν κλάδοι και απανωτές δραστηριότητες με την ελπίδα ανάκτησης μέρους των πολύμηνων απωλειών, την ώρα που οι ίδιοι υπόκεινται σε ακατανόητους και άλογους περιορισμούς όπως αυτός του μέγιστου αριθμού 100 ατόμων.

Ιδιαιτέρως για την Κρήτη, που παραδοσιακά αυτές οι εκδηλώσεις προσελκύουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες καλεσμένους και τα καταστήματα εστίασης είναι δομημένα με τρόπο που να μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 2.000 άτομα, συνιστά διάκριση και καταφανή αδικία για τους συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα γάμου και βάφτισης. Αν μη τι άλλο, θα ‘πρεπε να ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύσει γενικά για την εστίαση και καθορίζεται από την έκταση κάθε καταστήματος σε τετραγωνικά μέτρα.

Η κυβερνητική αυτή απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων, που αποδίδονται ξανά στην επιτροπή των ειδικών (μια επιτροπή που αποδείχτηκε αρκετές φορές κατώτερη των περιστάσεων), με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται η όποια πολιτική εμπιστοσύνη έχαιρε αυτή η αποδεδειγμένα πλέον ανάλγητη και ανίκανη κυβέρνηση και τη δικαιολογημένη συλλογική αγανάκτηση των πολιτών.

Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφαση και να σκύψουν με σοβαρότητα πάνω στις ολέθριες συνέπειες της διαχείρισης που έκαναν για την υγειονομική κρίση».

 φωτογραφία unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News