«Ανοίγει» ο τουρισμός... με κλειστά ξενοδοχεία - Πρεμιέρα με προβλήματα

Κρήτη
«Ανοίγει» ο τουρισμός... με κλειστά ξενοδοχεία - Πρεμιέρα με προβλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ποσοστό μόλις 10% των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάιο

Από σήμερα η ισχυρότερη “βιομηχανία” της χώρας, ο τουρισμός, ξεκινά για μια χρονιά, το στοίχημα της οποίας είναι να σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στις “υψηλές πτήσεις”, ώστε από την επόμενη σεζόν να γίνει προσπάθεια να επιστρέψουμε στις προ διετίας “παλιές καλές ημέρες”.

Σε αυτό το μοτίβο κινείται και η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, καθώς ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, παρουσίασαν το νέο όραμα για τον ελληνικό τουρισμό στην εκδήλωση που έλαβε χώρα χθες στο “Cape Sounio”, με αφορμή την εκκίνηση του τουρισμού σήμερα. «Η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις της νέας περιόδου με ένα πρωτόγνωρο επικοινωνιακό σχέδιο», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, παρουσιάζοντας τα 5 βίντεο προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό, με κεντρικό μότο “All you want is Greece”.

Χ. Θεοχάρης

Εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι «η Ελλάδα υψώνει τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί εκτενώς, ενώ βελτιώνονται σε επιμέρους λεπτομέρειες διαρκώς.

Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα, αυτό απαιτεί:

α. Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση,

β. Πιστοποιητικό εμβολιασμού,

γ. PCR test έως και 72 ώρες πριν,

δ. Πιστοποιητικό ανάρρωσης,

ε. Ενεργοποίηση του Green Pass από 1/6.

Την ίδια στιγμή λειτουργεί το Σύστημα Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test. Παράλληλα υπάρχει πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας στη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020. Στο μεταξύ, θα εφαρμοστούν φέτος νέα πρωτόκολλα δραστηριοτήτων στον τουρισμό. Τέλος, σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι εμβολιασμοί στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων».

Με κλειστά ξενοδοχεία ανοιγει ο τουρισμός 

Οι πρώτες πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” Ηρακλείου έφτασαν ήδη. Για χθες είχαμε στο πρόγραμμα 14 πτήσεις από Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία, ενώ μέχρι την ερχόμενη Κυριακή ο ρυθμός παραμένει αυξητικός και αναμένονται συνολικά 10.000 επισκέπτες στο πρώτο τριήμερο της νέας τουριστικής περιόδου!

Μεγάλος αριθμός των επιβατών είτε θα προωθηθούν στα κρουαζιερόπλοια, είτε θα κατευθυνθούν προς Χερσόνησο, δήμο Ηρακλείου και το Ρέθυμνο. Παράλληλα πτήσεις έχουν προγραμματιστεί στο αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης” των Χανίων.

Πάντως το “ποδαρικό” στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έχει γίνει εδώ και μέρες από Ισραηλινούς οι οποίοι έφτασαν μαζί με τους Γερμανούς πρώτοι στην Κρήτη “ανοίγοντας” τη σεζόν.

Καλές οι φιέστες αλλά...

Στο μεταξύ, «καλές οι φιέστες για τον τουρισμό αλλά δεν... τρώγονται»... Οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι - σύμφωνα με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου - θα παραμείνουν στην ανεργία και ελάχιστα ξενοδοχεία θα ανοίξουν άμεσα. Όλοι αυτοί λοιπόν, που θα καθυστερήσουν να πιάσουν δουλειά, θα πρέπει να παραμείνουν στο καθεστώς της αναστολής εργασίας μέχρι να επιστρέψουν στον εργασιακό τους χώρο!

Τη διεκδίκηση αυτή του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου στηρίζουν με κοινή ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το κείμενό τους αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως οι εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού κλήθηκαν την περίοδο της πανδημίας να επιβιώσουν με τα λιγοστά χρήματα από το επίδομα ειδικού σκοπού και το ταμείο ανεργίας, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις καθυστέρησαν να λάβουν, υποχρεωμένοι παράλληλα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, πολλοί ήταν εκείνοι που, από την απραξία της κυβέρνησης να νομοθετήσει ορθά, απεντάχθηκαν ακόμα και από παροχές του ΟΑΕΔ.

Όπως τονίζεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική θωράκιση του εισοδήματος και της απασχόλησης μέσα στην πανδημία. Με λίγα λόγια η στήριξη από το κράτος είτε δεν ήρθε ποτέ, είτε δεν επαρκεί.

Οι δυσκολίες για τους εργαζόμενους συνεχίζονται, καθώς, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο τουρισμός στη χώρα μας επαναλειτουργεί σήμερα, εντούτοις αυτό δεν αφορά στην πλειοψηφία των εργαζομένων και αυτό γιατί οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους για τους τουρίστες στις 15/6/2021. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα εργαζομένων θα μείνει χωρίς εισόδημα για δύο μήνες.

Η ανασφάλεια των εργαζομένων και η ανάγκη στήριξής τους μέχρι την επανέναρξη της απασχόλησής τους αποτέλεσε αντικείμενο κοινοβουλευτικής παρέμβασης του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη, με τη συνυπογραφή της τομεάρχη του κόμματος Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και των βουλευτών Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι «η εποχική απασχόληση απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του νομού, αποτελώντας την κύρια πηγή βιοπορισμού τους, ενώ το πενιχρό εισόδημα που τους παρείχε η κυβέρνηση δεν ήταν επαρκές για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών τους. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δε λαμβάνει κάποιο εισόδημα από αρχές Απριλίου, οπότε και έληξε η επιδότηση ανεργίας τους».

Εφόσον δε ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, οι εποχικοί εργαζόμενοι θα λάβουν εισόδημα στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Ιούλιο και συνεπώς οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει σε ουσιαστική οικονομική κάλυψη των εποχικά εργαζομένων του τουρισμού για τους μήνες μέχρι την επαναπρόσληψή τους και αν ναι με ποιους συγκεκριμένους τρόπους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ερώτηση προς τον κ. υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα “Στήριξη των εργαζομένων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας μέχρι την επαναπρόσληψή τους”:

Η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω πανδημίας, με τον κόσμο της εργασίας να δέχεται τεράστιο πλήγμα όλους αυτούς τους μήνες. Μεταξύ αυτών και οι εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι κλήθηκαν να επιβιώσουν με τα λιγοστά χρήματα, από το επίδομα ειδικού σκοπού και το ταμείο ανεργίας, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις καθυστέρησαν να λάβουν, υποχρεωμένοι παράλληλα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σημειωτέον, πολλοί ήταν εκείνοι που από την απραξία της κυβέρνησης να νομοθετήσει ορθά απεντάχθηκαν ακόμα και από παροχές του ΟΑΕΔ.

Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική θωράκιση του εισοδήματος και της απασχόλησης μέσα στην πανδημία. Με λίγα λόγια η στήριξη από το κράτος είτε δεν ήρθε ποτέ, είτε δεν επαρκεί.

Οι δυσκολίες για τους εργαζόμενους συνεχίζονται, καθώς, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο τουρισμός στη χώρα μας θα επαναλειτουργήσει στις 14 Μαΐου (σ.σ. σήμερα), εντούτοις η ημερομηνία αυτή δεν αφορά στην πλειοψηφία των εργαζομένων και αυτό γιατί οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους για τους τουρίστες στις 15/6/2021.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα εργαζομένων θα μείνει χωρίς εισόδημα για δύο μήνες.

* Επειδή η εποχική απασχόληση απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του νομού, αποτελώντας την κύρια πηγή βιοπορισμού του,

* Επειδή το μέχρι σήμερα πενιχρό εισόδημα που παρέχει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους του κλάδου δεν επαρκεί για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών τους και

* Επειδή αν δε ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης οι εποχικοί εργαζόμενοι θα λάβουν εισόδημα στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Ιούλιο,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ουσιαστική οικονομική κάλυψη των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό, για τους μήνες μέχρι την επαναπρόσληψή τους και αν ναι με ποιους συγκεκριμένους τρόπους ;».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Λίγοι θα εργαστούν πριν τον Ιούλιο

«Ανοίγουν σιγά-σιγά τα ξενοδοχεία από 14 του μήνα (σ.σ. σήμερα). Αλλά θα ανοίξει ένα ελάχιστο ποσοστό των ξενοδοχείων. Ένα 10%. Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν μετά τις 15 του επόμενου μήνα. Ενώ λοιπόν σε κανονικές συνθήκες εμείς οι εργαζόμενοι θα δουλεύαμε τώρα από τον Απρίλιο και τον Μάϊο, στην καλύτερη περίπτωση σήμερα οι περισσότεροι θα μπορέσουν να εργαστούν και να πάρουν τα πρώτα τους χρήματα τον Ιούλιο...».

Αυτό λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Όλο το προηγούμενο διάστημα ζούσαμε με το επίδομα των 534 ευρώ...».

Τέλος, ο κ. Κοκολάκης λέει ότι τις θέσεις τους για την ανάγκη να παραμείνουν σε αναστολή εργασίας όσοι δε θα εργαστούν από την αρχή, μέσα από μια καταγραφή των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν τώρα, τις έχουν κοινοποιήσει στον υπουργό Εργασίας και στους βουλευτές των κομμάτων.

Σήμερα, θα συνεδριάσει εκτάκτως η διοίκηση του Σωματείου τους για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις, με αίτημα αιχμής την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, με το οποίο καταργείται το 8ωρο και ο εργαζόμενος αφήνεται στο έλεος του εργοδότη... «Θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δε θα επιτρέψουμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News