Γ. Βαρουφάκης: Μη βιώσιμο το χρέος της χώρας

Ελλάδα
Γ. Βαρουφάκης: Μη βιώσιμο το χρέος της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απεμπολεί το δικαίωμα του δημοσίου να ελέγχει τα ΕΛΠΕ

Μη βιώσιμο θεωρεί το χρέος της χώρας ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Σχολιάζοντας θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε:

«Αγαπητέ κ. Τσίπρα: Όσο το χρέος είναι μη βιώσιμο, κι οι δεσμεύσεις αποπληρωμών μέχρι το 2060 είναι στη σφαίρα της αντιεπιστημονικής φαντασίας, κάθε ελληνική κυβέρνηση "έχει δημοσιονομική θηλιά" - και, έτσι, κάθε κυβέρνηση ("νεοφιλελέ", "προοδευτική" κλπ.) θα πνίγει τους πολλούς».

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απεμπολεί το δικαίωμα του δημοσίου να ελέγχει τα ΕΛΠΕ

Τη στήριξη του ΜέΡΑ25 στον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την σημερινή συνάντησή του με εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), παρουσία του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη και του υπεύθυνου της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου και Κινηματικής Εξόρμησης (ΟΕΣΚΕ) του κόμματος, Κώστα Μαρματάκη. Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απεμπολεί το δικαίωμα του δημοσίου να ελέγχει τα ΕΛΠΕ».

Σύμφωνα με αναλυτική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ έθεσαν στον γραμματέα το ΜέΡΑ25 το ζήτημα που έχει ανακύψει, «όπου η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μια εναρμόνιση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, μεθοδεύει την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας και μέσω αυτού την απεμπόληση του Δημοσίου και των εργαζομένων από την διοίκηση της εταιρείας, μιας εταιρείας σημαντικής τόσο για την ενέργεια, όσο και την άμυνα της χώρας, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής των καυσίμων, παρά την αντίθετη συμφωνία που υπήρχε το 2003 όταν το δημόσιο έχασε την μετοχική πλειοψηφία». Οι εργαζόμενοι θεωρούν «ότι πρόκειται καθαρά για μια πολιτική απόφαση, καταγγέλλουν ότι το αρμόδιο υπουργείο αρνείται να τους δει πριν τις κρίσιμες γενικές συνελεύσεις της εταιρείας και προχωρούν αύριο σε 24ώρη απεργία».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, από την πλευρά του σημείωσε την στήριξη του ΜέΡΑ25 στον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, αναφέροντας την πάγια θέση του κόμματος ότι «η πυραμιδική αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων, είναι ένα πρόσχημα για την χρηματιστικοποίηση του καπιταλισμού και την μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας από την παραγωγή, στη διανομή των μετοχών». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ακόμα πως η κυβέρνηση «υποσκάπτει ένα κοινωνικό συμβόλαιο με την αναπαραγωγή των διαδικασιών συσσώρευσης πλούτου σε ελάχιστους και δεν είναι τυχαίο ότι όλο αυτό γίνεται παράλληλα με τις δρομολογούμενες ρυθμίσεις για τα εργασιακά, ώστε να επεκταθεί και στα ΕΛΠΕ και η εργολαβική εργασία».

«Θα στηλιτεύσουμε την κυβέρνηση που κρύβεται πίσω από την εναρμόνιση στο ευρωπαϊκό δίκαιο για να ακρωτηριάσει τις δυνατότητες του Δημοσίου να ασκεί δημόσια πολιτική στο χώρο της ενέργειας και για να ανοίξει περαιτέρω τον δρόμο για την λεηλασία των δημοσίων πόρων και των εργαζομένων υπέρ των αρπαχτικών. Το ΜέΡΑ2 θα αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες στη Βουλή με την κατάθεση τροπολογίας ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί σκοποί της κυβέρνησης», είπε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μετά την συνάντηση, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

«Είναι ενδεικτικό ότι σε μια περίοδο που η πράσινη μετάβαση στο χώρο της ενέργειας είναι το ζητούμενο για την ανθρωπότητα, ιδίως γι' αυτή τη χώρα, να χάσουμε το τρένο και αυτής της βιομηχανικής επανάστασης, της πράσινης βιομηχανικής επανάστασης, χάνουμε τις ελπίδες να κρατήσουμε κόσμο εδώ, τα νέα μας παιδιά να έχουν καλές θέσεις εργασίας. Αντί το δημόσιο, το κράτος, η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί αυτή την τεράστια ευκαιρία για να επεκτείνει τον δημόσιο έλεγχο πάνω στο αυτή την πράσινη μετάβαση, κρυπτόμενη πίσω από μια εναρμόνιση με έναν ευρωπαϊκό νόμο, τι κάνει; Απεμπολεί το δικαίωμα του δημοσίου να ελέγχει τα ΕΛΠΕ. Κάνει ένα τεράστιο δώρο, πάλι στην ολιγαρχία -επιτρέποντάς τους να παίζουν παιχνίδια με τις χρηματογορές, με τις μετοχές του Ομίλου- και βάζει μπροστά τη διαδικασία για την εργολαβοποίηση της εργασίας, κάτι το οποίο θα γίνει σε δεύτερο χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη Σε όλα αυτά χάνουμε την τεράστια δυνατότητα τα ΕΛΠΕ να είναι ο δημόσιος μοχλός για τη πράσινη μετάβαση για να κρατήσουμε νέα παιδιά εδώ, να έχουμε νέες θέσεις εργασίας, να σώσουμε το περιβάλλον και να κάνουμε την Ελλάδα ένα πραγματικό χώρο πράσινης ενέργειας στη Μεσόγειο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ Κώστας Παπαγιαννόπουλος δήλωσε:

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο μας με σημαντικότερη την αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας όπου πλέον το δημόσιο απεμπολεί το δικαίωμά του να ορίζει τη διοίκηση και να ελέγχει μια μεγάλη εταιρεία, ένα διαμάντι στο χώρο μας για τα επόμενα χρόνια, θεωρούμε ότι για εμάς δεν είναι επιτρεπτό. Το έχουμε πολλές φορές αντιμετωπίσει και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και για το επόμενο διάστημα. Είμαστε χαρούμενοι που ο κ. Βαρουφάκης άκουσε τις θέσεις μας και περιμένουμε να μας στηρίξει και μέσα και έξω από τη Βουλή».

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News