Π. Αρκουμανέας: «Υπάρχει πιθανότητα τοπικών lockdown το καλοκαίρι»

Ελλάδα
Π. Αρκουμανέας: «Υπάρχει πιθανότητα τοπικών lockdown το καλοκαίρι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίησε ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία

Για την πιθανότητα τοπικών lockdown ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, μίλησε ο πρόεδρος τους ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας στον ΣΚΑΪ τονίζοντας ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο για να αποφευχθεί η διασπορά.

Ανέφερε ωστόσο ότι σταδιακή αποκλιμάκωση παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.Όπως είπε, οι βασικοί δείκτες δείχνουν μείωση. "Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε πολύ χαμηλά νούμερα. Δεν έχει τελειώσει η πανδημία".

Για τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως χθες, συμπεριλήφθηκαν στα κρούσματα πάνω από 700 θετικά επιβεβαιωμένα δείγματα από σχολεία, ενώ διευκρίνισε ότι όσα επιβεβαιώνονται και συγκαταλέγονται στα κρούσματα είναι από δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή ή σε εργαστήρια, όχι από το self test.

Τόνισε, δε, ότι συνεχίζεται η επιβεβαίωση και σήμερα. Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως σίγουρα ο εμβολιασμός θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης. "Κάνουμε 110 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα".

Για τον εμβολιασμό

Παράλληλα, για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμένων, είπε πως η κουβέντα έχει γίνει, ωστόσο αναμένεται να εμβολιαστούν όλες οι ηλικιακές ομάδες πρώτα για να αποφασιστεί οτιδήποτε.

Για τους 18 ετών και άνω, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους μέσα στον Ιούνιο, ενώ από το τέλος του μήνα θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα εμβόλια για τους 30-44 ετών, ανά πενταετία.

Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για αποζημίωση των πολιτών για βλάβες μετά από τον εμβολιασμό, ο κ. Αρκουμανέας σχολίασε πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που εμφάνισαν προβλήματα υγείας μετά από εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το "πράσινο" πιστοποιητικό, εξήγησε ότι θα μπορούμε να το κατεβάσουμε από το gov.gr, αφότου έχουμε εμβολιαστεί ή κάνει 72 ώρες πριν PCR τεστ ή τεστ αντισωμάτων.

Για το τείχος ανοσίας, που υπολογίζεται περίπου στο 70% από το σύνολο του πληθυσμού, εκτίμησε ότι θα το έχουμε πετύχει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι 60 ετών και άνω.

Πηγή: thetoc.gr, φωτογραφία INTIME

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News