Σύσκεψη ειδικών: Το «χρονοδιάγραμμα» χαλάρωσης του lockdown και οι διαφωνίες

Κρήτη
Σύσκεψη ειδικών: Το «χρονοδιάγραμμα» χαλάρωσης του lockdown και οι διαφωνίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα ανακοινωθεί σήμερα - Οι ημερομηνίες «κλειδιά» των επόμενων ημερών και εβδομάδων

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι συνεδριάσεις των εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις ημερομηνίες «κλειδιά» των επόμενων ημερών και εβδομάδων, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού, που αναμένεται να συνδεθούν με απελευθέρωση σειράς δραστηριοτήτων.

Στην σημερινή συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει βρεθεί στο επίκεντρο ο αθλητισμός, καθώς υπάρχουν η σκέψη να δοθεί το «πράσινο φως» για σταδιακή απελευθέρωση μέχρι την 1η Ιουνίου, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενόψει και Ολυμπιακών Αγώνων.

Η εισήγηση που φαίνεται να «κλειδώνει» είναι να λειτουργήσουν οι αθλητικές ακαδημίες στις 16 -17 Μαΐου με όριο τα 10 άτομα, τα οποία θα μπορούν να εναλλάσσονται ανά 15-20 ημέρες.

Διευκρινίζεται πως τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις συζητήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτήτων, σε διαφορετικές, βέβαια, ημερομηνίες.

Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των ειδικών, καθώς υπάρχουν ειδικοί που «χαιρετίζουν» μια γενικότερη χαλάρωση του lockdown με το «ξεκλείδωμα» πληθώρας δραστηριοτήτων, πάντοτε με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όμως δεν είναι λίγοι και αυτοί που υποστηρίζουν πως ένα γενικότερο άνοιγμα θα δώσει μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες πως έχει τελειώσει η πανδημία, κάτι που ενδεχόμενα να οδηγήσει σε μη τήρηση των μέτρων προστασίας.

Οι παρακάτω εισηγήσεις αφορούν τα όσα έχουν συζητηθεί τις τελευταίες ημέρες όμως δεν αναμένονται να γίνουν ανακοινώσεις για όλα τα θέματα ακόμη, καθώς για αρκετές δραστηριότητες οι ειδικοί θέλουν να δουν την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας των επόμενων εβδομάδων.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες, τα σημεία κλειδιά είναι η επιστροφή των μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία την Δευτέρα 10 Μαιου,  το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού αλλά και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στις 14 και 15 του μήνα, ενώ σήμερα αναμένονται αναλυτικές διευκρινίσεις για ημερομηνίες «κλειδιά» κατά τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν πληθώρα δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και πάντα με βάση τα τωρινά δεδομένα της πανδημίας, δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για σύνδεση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων με υποχρέωση διενέργειας self test ή εμβολιασμού.

Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει πρόταση από την κυβέρνηση την οποία εξετάζουν οι ειδικοί για άνοιγμα των Ωδείων στις 10 Μαΐου, μουσείων στις 14 Μαΐου, των θερινών κινηματογράφων στις 21 του μήνα, αλλά και «πράσινο» φως για θέατρα και συναυλίες στις 28 του μήνα, σε εξωτερικούς χώρους

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών έχουν τεθεί και τα γυμναστήρια ενώ η εισήγηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή λοιμωξιολόγων είναι το άνοιγμα αυτών των επιχειρήσεων να γίνει στις 20 Μαΐου.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τόνισε σήμερα πως στις 14 Μαΐου τελειώνουν η μέθοδος click away και click inside στις επιχειρήσεις,  ενώ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε χτες πως «με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού θα σταματήσει και η χρήση των SMS», δηλαδή στις 15 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη ανακοινωθεί τα εξής από την Πολιτική Προστασία, μέτρα τα οποία αναμένεται να εξειδικευτούν στην σημερινή ενημέρωση:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Τέλος, το επικρατέστερο σενάριο για αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της Κρήτης, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο neakriti.gr, διαμορφώνεται ως εξής:

Από το επίπεδο «βαθύ κόκκινο» στο επίπεδο «κόκκινο» πέφτουν οι εξής περιοχές της Κρήτης:

Δήμος Μυλοποτάμου

Δήμος Αμαρίου

Δήμος Χανίων

Δήμος Κισσάμου

Στο επίπεδο «βαθύ κόκκινο», σύμφωνα πάντα με την εισήγηση των ειδικών, παραμένουν οι εξής περιοχές του νησιού:

Δήμος Ρεθύμνου

Δήμος Φαιστού

Δήμος Ανωγείων

Δ. Μιχαηλίδου: Πρότασή μας είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να επαναλειτουργήσουν στις 24 Μαΐου

«Πρότασή μας είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να επαναλειτουργήσουν στις 24 Μαΐου», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

«Αυτό που θέλουν οι επιδημιολόγοι είναι να δουν πώς εξελίσσονται τα επιδημιολογικά στοιχεία. Χρειάζονται ακόμη δύο εβδομάδες. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι ζήτησαν λίγη υπομονή ακόμη, ώστε να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία, όσο περισσότερο γίνεται» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Μιχαηλίδου.

Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν, μέχρι τέλος Ιουλίου, ωστόσο συμπλήρωσε ότι μπορεί να δοθεί η ελευθερία σε όσους βρεφονηπιακούς σταθμούς θέλουν να επεκτείνουν τις ημέρες λειτουργίας τους.

Σχετικά με τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει το νέο πρωτόκολλο που θα αφορά τις επισκέψεις.

Με φυσική παρουσία η επαναλειτουργία σε δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Κολλέγια από τη Δευτέρα 17 Μαΐου

Ξεκινούν από τις 17 Μαΐου συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των Κολλεγίων, μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Απαραίτητη η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ θα διεξάγονται τόσο τα εργαστηριακά μαθήματα με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, όσο και η πρακτική άσκηση. Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αρχίζει και πάλι η δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργία του Α' και Β' κύκλου. Επίσης, ξεκινάει με φυσική παρουσία το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στα Κολλέγια ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News