Οι εισηγήσεις για το άνοιγμα θεάτρων και συναυλιών – Τι θα ισχύσει για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Κρήτη
Οι εισηγήσεις για το άνοιγμα θεάτρων και συναυλιών – Τι θα ισχύσει για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της Κρήτης που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο

Λιγότερες από 10 ημέρες έμειναν πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού αλλά και την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένονται αναλυτικές διευκρινίσεις για ημερομηνίες «κλειδιά» κατά τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν πληθώρα δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και πάντα με βάση τα τωρινά δεδομένα της πανδημίας, δεν υπάρχει εισήγηση των ειδικών για σύνδεση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων με υποχρέωση διενέργειας self test ή εμβολιασμού.

Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει πρόταση από την κυβέρνηση την οποία εξετάζουν οι ειδικοί για άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου, των θερινών κινηματογράφων στις 21 του μήνα, αλλά και «πράσινο» φως για θέατρα και συναυλίες στις 28 του μήνα.

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών θα τεθούν και τα γυμναστήρια ενώ η εισήγηση της κυβέρνησης προς την επιτροπή λοιμωξιολόγων είναι το άνοιγμα αυτών των επιχειρήσεων να γίνει στις 20 Μαΐου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε σήμερα πως «με την κατάργηση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού θα σταματήσει και η χρήση των SMS», δηλαδή στις 15 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως χτες ανακοινώθηκαν τα εξής από την Πολιτική Προστασία, μέτρα τα οποία θα εξειδικευτούν στην ενημέρωση της Παρασκευής:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Τέλος, το επικρατέστερο σενάριο για αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της Κρήτης, που δημοσιεύτηκε χτες στο neakriti.gr, διαμορφώνεται ως εξής:

Από το επίπεδο «βαθύ κόκκινο» στο επίπεδο «κόκκινο» πέφτουν οι εξής περιοχές της Κρήτης:

Δήμος Μυλοποτάμου

Δήμος Αμαρίου

Δήμος Χανίων

Δήμος Κισσάμου

Στο επίπεδο «βαθύ κόκκινο», σύμφωνα πάντα με την εισήγηση των ειδικών, παραμένουν οι εξής περιοχές του νησιού:

Δήμος Ρεθύμνου

Δήμος Φαιστού

Δήμος Ανωγείων

Με φυσική παρουσία η επαναλειτουργία σε δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Κολλέγια από τη Δευτέρα 17 Μαΐου

Ξεκινούν από τις 17 Μαΐου συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των Κολλεγίων, μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Απαραίτητη η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ θα διεξάγονται τόσο τα εργαστηριακά μαθήματα με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, όσο και η πρακτική άσκηση. Στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αρχίζει και πάλι η δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργία του Α' και Β' κύκλου. Επίσης, ξεκινάει με φυσική παρουσία το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους- Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Στα Κολλέγια ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News