Απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα – Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Ελλάδα
Απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα – Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα, κάτω τα χέρια από το 8ωρο»

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την εργατική Πρωτομαγιά στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν κηρυχθεί για σήμερα. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, άλλα εργατικά σωματεία και συνδικάτα, φορείς καθώς επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην κατάργηση του 8ωρου» κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα απεργίας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζονται να φέρουν στη Βουλή για ψήφιση, ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο που ανατρέπει κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων όπως είναι το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ένα νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, που εισάγει τις ατομικές συμβάσεις μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη που νομιμοποιεί επί της ουσίας την ασυδοσία που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας. Μια αγορά εργασίας που απασχολεί έναν κόσμο από 14 μέχρι και 4 ώρες, μια ασύδοτη αγορά εργασίας κι αυτό ο υπουργός εργασίας θέλει να το βαφτίσει ότι είναι μεταρρύθμιση», επισήμανε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προεδρεύων της εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, ενώ προσέθεσε ότι «σε αυτή την προσπάθεια κατάργησης όλων αυτών των δικαιωμάτων η σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση είναι μια πρώτη απάντηση». Ακόμη, όπως είπε ο κ. Μπράτης, θα ακολουθήσουν νεότερες κινητοποιήσεις αμέσως μόλις δώσει ο κ. Χατζηδάκης το πλήρες νομοσχέδιο στη δημοσιότητα. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσουν έτσι αυτά τα μέτρα που είναι σε βάρος των εργαζομένων της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Μπράτης.

Σημειώνεται ότι στο συλλαλητήριο, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας όπως επίσης και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Παράλληλα, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.

Τέλος, μικροένταση σημειώθηκε μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου, όταν ομάδα αγνώστων έριξε βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, στην Πανεπιστημίου, ενώ πέταξαν και μπογιές στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Αλ. Τσίπρας στη συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά: Κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια

«Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά.

«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό, τι πιο αντιλαϊκό, ό, τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι το οκτάωρο καθιερώθηκε με αγώνες από το 1886, τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς. Και κατέληξε ο κ. Τσίπρας: «Καλύτερα να το ξανασκεφτούν».

Ο Δ. Κουτσούμπας στην απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

«Μετά από μία δεκαετία συνεχών αντεργατικών μέτρων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να φέρει συντριπτικό πλήγμα σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είμαστε όλοι σήμερα εδώ ενωμένοι, γιατί αγωνιζόμαστε να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί αρνούμαστε την 10ωρη δουλειά. Γιατί δεν πρέπει να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Γιατί υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση και ελευθερία όλων των εργαζομένων», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση, στην πλατεία Συντάγματος, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το ΜέΡΑ 25 απαντά στον υπουργό Εργασίας για το 8ωρο, τις απολύσεις, τους ελέγχους και τι ισχύει σε άλλες χώρες

Την διάσταση μεταξύ λόγων και πράξεων της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη παραθέτει σε εκτενή ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 για τα εργασιακά θέματα.

Ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση μίλησε στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά για «πενθήμερο, 8ωρο, 40 ώρες εργασίας ως κατοχυρωμένα δικαιώματα». Η απάντηση του ΜέΡΑ 25 είναι:

«Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που απεργάζεται ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με τις διαρροές που έχει αφήσει το ίδιο το υπουργείο, παύουν να είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα, μέσω του επικοινωνιακά εύηχου, αλλά εργασιακά τοξικού, σχήματος της "Διευθέτησης του Χρόνου Εργασίας" μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Στην πράξη, αυτό το σχήμα σημαίνει την κατάργηση του 8ωρου και την εισαγωγή των ατομικών συμβάσεων εργασίας ως παγιωμένη νόρμα. Μάλιστα καρφώνονται από μόνοι τους, καθώς στις διατάξεις που έχουν διαρρεύσει υπάρχει και πρόβλεψη για ακύρωση απόλυσης εργαζομένου που αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση για διευθέτηση ωραρίου. Φυσικά, η συγκεκριμένη πρόβλεψη συνοδεύεται και από μία άλλη, για τις καταχρηστικές απολύσεις γενικά, η οποία αναφέρει πως ο εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα της επαναπρόσληψης αν κριθεί η απόλυση του καταχρηστική, αλλά το πολύ μια αυξημένη αποζημίωση, δηλαδή απελευθέρωση των απολύσεων με ένα μικρό χρηματικό πέναλτι για τους εργοδότες».

Στην συνέχεια, το ΜέΡΑ 25 σχολιάζει τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του όπου «μίλησε "για επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων"».

Η απάντηση του ΜέΡΑ 25 είναι:

«Πέραν του γεγονότος πως πριν καν ορκιστεί η νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, πριν καλά-καλά αναλάβουν οι υπουργοί τα χαρτοφυλάκια, μέσα στις πρώτες δέκα μέρες ανάληψης της εξουσίας, στις 17/7/2019, μέρα ορκωμοσίας της νέας Βουλής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με προεδρικό διάταγμα υποβάθμισε, περαιτέρω, το ΣΕΠΕ! Από Ειδική Γραμματεία με αυτοτέλεια, μετατράπηκε σε μια απλώς άλλη μία υπηρεσία του υπουργείου, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Εργασίας. Το δε νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Χατζηδάκης δεν κάνει καμία αναφορά στο ΣΕΠΕ και την ενίσχυσή του. Αντιθέτως, εισάγει την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ως πανάκεια. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη αλλά και τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον κ. Μητσοτάκη, με την Ψηφιακή Κάρτα θα λυθούν όλα τα προβλήματα των εργαζόμενων. Βέβαια, χωρίς εντατικούς ελέγχους, ενίσχυση ουσιαστική του ΣΕΠΕ, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα ακόμα επικοινωνιακό τρυκ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωφέλιμο μόνο για τους ιδιώτες που θα αναλάβουν να στήσουν το λογισμικό και το hardware, με το αζημίωτο».

Τέλος απαντώντας σε τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας ότι «η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν και στην Ελλάδα με βάση αυτά που ισχύουν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης», τονίζει:.

«Καταρχάς ας δούμε ποιες είναι οι προηγμένες χώρες που έχει ως γνώμονα ο υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης. Στο νομοσχέδιό του, αυξάνονται οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης σε 150 ώρες ετησίως, από 120 που είναι τώρα το μέγιστο. Σε 10 χώρες της Ευρώπης επιτρέπονται ίδιες ή περισσότερες από 150 ώρες υπερωρίας. Είναι οι Σλοβακία, Βουλγαρία, Ελβετία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σουηδία. Πλην Σουηδίας, Ελβετίας και Λουξεμβούργου που λειτουργούν αποτελεσματικά, δηλαδή προς όφελος των εργαζομένων, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και που υπάρχει ισχυρός συνδικαλισμός, οι υπόλοιπες χώρες έχουν ελαστικοποιήσει σε μεγαλύτερο ή υπερθετικό βαθμό το εργασιακό τους πλαίσιο, ενώ η πορεία του συνδικαλισμού σε αυτές είναι από φθίνουσα μέχρι βαριά νοσούσα».

Το ΜέΡΑ 25 τονίζει ότι «οι εργασιακές σχέσεις δε ρυθμίζονται με υπουργικές αποφάσεις και κυβερνητικά νομοθετήματα. Ρυθμίζονται μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του μοναδικού σχήματος που καθιστά τις δύο μεριές συνομιλητών ισότιμες. Διότι το μεγάλο ζητούμενο των εργασιακών είναι αυτό που αποφεύγει να αναφέρει η κυβέρνηση όπως ο διάβολος το λιβάνι: η διαπραγματευτική ισχύς. Η ισχύς των εργοδοτών είναι δεδομένη. Η ισχύς των εργαζομένων είναι μηδενική σε ατομικό επίπεδο, αλλά αποφασιστική σε συλλογικό. Χωρίς Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, όλα τίθενται εν αμφιβόλω, όλα είναι στον αέρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφίες IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News