Self tests: Από την ερχόμενη Δευτέρα θα τα παίρνουν εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα

Ελλάδα
Self tests: Από την ερχόμενη Δευτέρα θα τα παίρνουν εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ποιους πολίτες εφαρμόζεται υποχρεωτικά το μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα δεν χρειάζεται να σπεύσουν στα φαρμακεία έως το τέλος της εβδομάδας για να προμηθευτούν self tests

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, η προμήθεια νέου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που αφορά στην επόμενη εβδομάδα 10-16 Μαΐου, θα είναι εφικτή για τους υπαλλήλους του Δημοσίου από την προσεχή Δευτέρα 10 Μαΐου.

Το αποτέλεσμα αυτού θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) καθ’ όλη της διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests τα οποία καλύπτουν την περίοδο από 26 Απριλίου έως και την Κυριακή 9 Μαΐου, ημερομηνία η οποία είναι καταληκτική για την υποβολή των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα.

Το μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου εφαρμόζεται υποχρεωτικά στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους, που ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των self tests πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Από σήμερα στα φαρμακεία με ΑΜΚΑ τα self test για μαθητές.

Οδηγίες για τους δικαιούχους των self test για μαθητές και εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δίνουν πηγές του υπουργείου Υγείας.

Όπως τονίζεται, θα διατίθενται:

Από σήμερα, Τετάρτη 5/5 έως Σάββατο 8/5 από τα φαρμακεία, μόνο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητών που κάνουν πρακτική άσκηση.

Το δεύτερο τεστ μαθητών και εκπαιδευτικών για την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο από τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Οι υπόλοιπες ομάδες δικαιούχων (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) θα λάβουν το επόμενο self test από Δευτέρα 10/5 και θα μπορούν να το πραγματοποιήσουν και να το δηλώσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι με υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα, που αναμένεται να είναι διαθέσιμα από σήμερα δωρεάν σε φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανοίγουν τη Δευτέρα 10 Μαίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αναμένεται να είναι μόνιμη, ως τη λήξη της σχολικής χρονιάς, αφού τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 11 Ιουνίου για γυμνάσια –λύκεια και στις 25 του ίδιου μήνα για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Σε ό,τι αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η αρμοδιότητα των οποίων ανήκει στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την επαναλειτουργία τους, καθώς η επιστημονική επιτροπή θεωρεί ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν είναι εύκολο να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις μάσκες , υγιεινή χεριών κ.λ.π. και όχι τα self test για τα οποία θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον χειρισμό τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News