Ελλάδα

«Τέλος στα κλουβιά ζώων»: Ποια η θέση της Ελλάδας;

Πέντε κόμματα της φιλοζωίας και της οικολογίας, θέλουν να βάλουν ένα τέλος στην πρακτική

Η εκστρατεία «τέλος στα κλουβιά» της οργάνωσης  Cοmpassion In World Farming (CIWF) θα αναγκάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή να ασχοληθούν με τους 1,400,000 πολίτες της Ευρώπης που υπέγραψαν υπέρ της κατάργησης των κλουβιών για τα παραγωγικά ζώα.  Στόχος τους, να βελτιωθεί η διαβίωση των -300 εκατομμυρίων σήμερα- παραγωγικών ζώων στην Ευρώπη, που περνάνε ολη τους τη ζωή σε κλουβιά.

Πρόσφατα, πέντε ελληνικά κόμματα,  το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα,Κόμμα για τα Ζώα, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, οι Οικολόγοι Πράσινοι οι Πράσινοι και η Πράσινη Αριστερά δήλωσαν σε κοινή εκδήλωσή τους τη στήριξή τους στην εκστρατεία της  CIWF. Σύντομα, θα κληθούν να πάρουν θέση και τα υπόλοιπα κόμματα.  Όπως δήλωσε η επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα, Χριστίνα Παπή,  «οι νόμοι  οφείλουν να  διαμορφώνονται με  γνώμονα τη συμπόνια και την ηθική.  Καλούμε  λοιπόν  όλα τα κόμματα να στηρίξουν  επίσημα  την εκστρατεία ενάντια στα κλουβιά, στέλνοντας έτσι  ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναθεώρηση των νόμων που διέπουν τις συνθήκες στα εκτροφεία παραγωγικών ζώων».

Πέντε κόμματα της φιλοζωίας και της οικολογίας, θέλουν να βάλουν ένα «τέλος στα κλουβιά»  στην Ευρώπη

Η εκτροφή σε κλουβιά, καταπατά τις πιο στοιχειώδεις ελευθερίες των ζώων,  καθώς αυτά στερούνται τον καθαρό αέρα, το φως του ήλιου, την πιο στοιχειώδη κίνηση. Στα «εμπλουτισμένα» ορνιθοτροφεία,  τα πουλιά αναγκάζονται να περάσουν όλη τους τη ζωή σε  μια επιφάνεια ίση με μια σελίδα χαρτί  Α4!  Στην Ευρώπη,  περίπου 180 εκατομμύρια όρνιθες  ζουν όλη τους τη ζωή σε κλουβιά. Το ίδιο βάσανο επιφυλάσσεται σε εκατομμύρια άτομα άλλων ειδών (χοίροι, κουνέλια, βοοειδή, χήνες, πάπιες και ορτύκια).

Αυτή η βαναυσότητα είναι νόμιμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φαίνεται όμως ότι  τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν. 

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος, κεντρική εισηγήτρια στην εκδήλωση ήταν η κ. Όλγα Κήκου, διευθύνουσα  ευρωπαϊκών υποθέσεων  της  CIWF. Η ομιλήτρια εξήγησε πως το αίτημα για κατάργηση της εκτροφής ζώων σε κλουβιά απέκτησε πολιτική υπόσταση χάρη στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, που αναγκάζει την  Ευρωπαϊκή Ένωση (δηλαδή τα κράτη μέλη της) να παίρνει θέση σε ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων  θα εξετάσει τη ριζική αλλαγή των νόμων για την εκτροφή παραγωγικών ζώων, κάτι που έχει ήδη έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις  πολλών κτηνοτρόφων.  Η εκστρατεία ενάντια στα κλουβιά είναι η σημαντικότερη, έως σήμερα, Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων εκτροφής. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το αίτημα των πολιτών συζητείται ήδη από τις 15/4/2021 και θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. 

Tην  καμπάνια «τέλος στα κλουβιά» υποστηρίζουν 86 ευρωβουλευτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.  

Περισσότεροι από  140 επιστήμονες  απηύθηναν έκκληση για το τέλος της  εκτροφής στα  κλουβιά. Ανάμεσά τους και η Τζέιν Γκούντολ, πρωτοπόρος πρωτευοντολόγος, ηθολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων  Eθνών.

•  Δέκα από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τροφίμων  καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταργήσει  τα  κλουβιά για τις ωοτόκες όρνιθες και στη συνέχεια και για τα υπόλοιπα ζώα. Οι εταιρείες αυτές καθώς και 1000 άλλες, μικρότερες, έχουν ήδη αποκλείσει τα αυγά κλωβοστοιχείας από την εφοδιαστική τους αλυσίδα  ή δεσμεύονται να το πράξουν μέχρι το  2025. 

•  Η διεθνής Ένωση Φοιτητών Κτηνιατρικής,  που απαριθμεί  40.000 μέλη  από 70 χώρες, τάσσεται επίσημα  ενάντια στην εκτροφή ζώων σε κλουβιά.

Ποια η θέση της Ελλάδας; 

Η Όλγα Κήκου, διευθύντρια Ευρωπαϊκών υποθέσεων της  CIWF, μας  ενημερώνει ότι στην Ελλάδα  το ποσοστό των ζώων που εκτρέφεται σε κλουβιά  είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Παρόλ`αυτά και παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας  δεν δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στην καμπάνια  ενάντια στα κλουβιά,  συγκεντρώθηκαν 9.003  υπογραφές. 

AΠΕ-ΜΠΕ

φωτογραφία Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια