Εστίαση: Ανοιχτές από Δευτέρα καφετέριες και ταβέρνες – Γιατί απαγορεύεται η μουσική;

Ελλάδα
Εστίαση: Ανοιχτές από Δευτέρα καφετέριες και ταβέρνες – Γιατί απαγορεύεται η μουσική;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντύπωση προκάλεσε η απαγόρευση μουσικής

Ανοίγουν καφετέριες και εστιατόρια από τη Δευτέρα του Πάσχα και θα μπορούμε να μεταβαίνουμε στους χώρους στέλνοντας 6 στο 13033 ενώ θα λειτουργούν μέχρι τις 22:45, αφού από τις 23:00 θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση μόνο υπαίθριων χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους.

Έως έξι άτομα ανά τραπέζι, αποστάσεις και απολύμανση καταλόγων

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπονται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή ( ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm - 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δυο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 5 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.

Γιατί απαγορεύεται η μουσική

Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη μουσική στα μαγαζιά.

Όπως ανέφερε, θα απαγορεύεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας η μουσική σε όσα καταστήματα εστίασης ανοίξουν για το κοινό. Αυτή η απόφαση δεν έχει αιτιολογηθεί επίσημα, όμως μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους, που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά των πελατών.

Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερες ενημερώσεις, τους προηγούμενους μήνες, η μουσική και ειδικά αν αυτή είναι σε μεγάλη ένταση, μπορεί να παρασύρει τους παρευρισκόμενους να χορεύουν και να έρχονται πιο κοντά, μην τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις ασφαλείας.

Κάτι που φαίνεται και στα κορονοπάρτι στις πλατείες, όπου η δυνατή μουσική λειτουργεί ως πόλος έλξης για συγκέντρωση πολλών ατόμων σε μικρό χώρο και χωρίς μάσκες. Αυτό θέλουν να αποφύγουν ειδικοί, δηλαδή τα αυθόρμητα πάρτι σε χώρους εστίασης που μπορεί να εξελιχθούν σε υγειονομικές βόμβες.

Ο άλλος λόγος έχει να κάνει πάλι με την ένταση της μουσικής, η οποία μπορεί να ωθήσει τον κόσμο να μιλά πιο δυνατά ώστε να μπορεί να ακουστεί από τους συνομιλητές του. Η αυξανόμενη ένταση της φωνής, ειδικά αν γίνεται χρήση της μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού ή του ποτού, προκαλεί μεγαλύτερη εκτόξευση σταγονιδίων από το στόμα, κάτι που είναι επικίνδυνο για τη μετάδοση του ιού.

Αλαλούμ με τα καφέ - μπαρ και τις καφετέριες: Ποιες ανοίγουν από Δευτέρα 3 Μαΐου

Πράσινο φως για το άνοιγμα και των καφέ – μπαρ, από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, μαζί με την εστίαση, φαίνεται ότι θα δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά το αλαλούμ που έχει προκαλέσει η απόφαση να ενταχθούν στις επιχειρήσεις που ανοίγουν από τη Δευτέρα του Πάσχα, μόνο οι καφετέριες και όχι συγκεκριμένοι ΚΑΔ που αφορούν σε καφέ - μπαρ.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά την αποκάλυψη ότι ορισμένα καφέ- μπαρ έχουν κωδικό ίδιο με αυτόν των νυχτερινών κέντρων, και συνεπώς εξαιρούνται.

Ετσι, με κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να επιτραπεί η λειτουργία των καφέ μπαρ με κωδικό αριθμό δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διευκρινίζεται ότι θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων και σε ημιυπαίθριους χώρους, αρκεί αυτοί να είναι ανοικτοί και όχι σε κλειστό χώρο χωρίς τζάμια, όπως είχε ισχύσει πέρυσι.

Τι ανοίγει από τη Δευτέρα του Πάσχα

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επιτρέπεται να ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου της εστίασης που έχουν κάποιον από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

56.10 (εστιατόρια),

56.30.10.03 (υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο),

56.30.10.06 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια),

56.30.10.07 (υπηρεσίες καφετέριας),

56.30.10.14 (υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο).

Δεν επιτρέπεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις:

με κύριο ΚΑΔ 56.21 (υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, δηλαδή επιχειρήσεις catering),

με ΚΑΔ 56.30 (υπηρεσίες ποτών, μπαρ) και

οι οκταψήφιοι.

Πηγή: thetoc.gr, φωτογραφία unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News