Εστίαση: Μπάχαλο με τους ΚΑΔ - Ποιες επιχειρήσεις μένουν εκτός

Ελλάδα
Εστίαση: Μπάχαλο με τους ΚΑΔ - Ποιες επιχειρήσεις μένουν εκτός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν ανοίγουν τα «καφέ – μπαρ»;

Ρολά ανεβάζουν τα καταστήματα εστίασης τη Δευτέρα 3 Μαΐου, ωστόσο, όπως φαίνεται, κάποιοι… μένουν εκτός.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04. μένουν εκτός και περιμένουν με αγωνία τις διευκρινήσεις που θα περιέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επαναλειτουργία της εστίασης.

Ο λόγος είναι ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο ΚΑΔ 56.30.10.04, ήτοι τα καφέ μπαρ, εξαιρούνται από την επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.

Προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης, ο πιο συχνός κύριος ΚΑΔ των καφέ – εστιατορίων έμεινε εκτός λένε οι επιχειρηματίες, μην μπορώντας να δουλέψουν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή όμως, μια καφετέρια με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορεί να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ. Επίσης μια ταβέρνα με κύριο ΚΑΔ 56.10 μπορεί να σερβίρει ποτά, όπως και τα μεζεδοπωλεία, τα ουζερί, τα ζυθοπωλεία κ.λπ., όχι όμως ο συγκεκριμένος ΚΑΔ, μόνο λόγω της λέξης «μπαρ».

Μάλιστα, η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτει θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού. Επίσης ζητεί παράταση του ωραρίου λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, αντί για τις 11 μ.μ. που έχει ανακοινωθεί, και νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των κοινόχρηστων χώρων ώστε να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του 2021 για τις άδειες που χορηγήθηκαν το 2020.

Το ίδιο αναφέρει και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν 56.30».

Τo θέμα των αποκλεισμών που δημιουργεί το κριτήριο των ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, θα ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο έναν από τους εξής ΚΑΔ:

56.10 (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.)

56.30.10.06 (καφενεία χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια)

56.30.10.03 (αναψυκτήρια)

56.30.10.07 (καφετέριες)

56.30.10.14 (παραδοσιακά καφενεία).

Δεν θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ:

56.21 (δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις – catering) και

56.30 (υπηρεσίες ποτών – bar)

Θα πρέπει να πιστοποιείται από το Taxis ότι ο ΚΑΔ με βάση τον οποίο θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση, αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.

Πηγή: ieidiseis.gr

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News