Β. Παπαευαγγέλου: «Μεγαλύτερος ο αριθμός των ασθενών που αποσωληνώνονται από εκείνων που διασωληνώνονται»

Ελλάδα
Β. Παπαευαγγέλου: «Μεγαλύτερος ο αριθμός των ασθενών που αποσωληνώνονται από εκείνων που διασωληνώνονται»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση διπλής μάσκας στους Ιερούς Ναούς τη Μ. Εβδομάδα»

Την εβδομάδα που μας πέρασε υπήρξε μία σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων στο 10%, όπως τόνισε κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η μισή Ελλάδα, όπως ανέφερε είναι στο «Βαθύ Κόκκινο», ενώ επεσήμανε πως ο αριθμός των ασθενών που αποσωληνώνονται είναι μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώνονται.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Η χώρα μας άλλαξε χρώματα χθες. Ο συνολικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε, ωστόσο δεν τελειώσαμε, καθώς η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο "Βαθύ Κόκκινο"».

Παράλληλα επεσήμανε πως η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Επικράτεια είναι στο 87%, ενώ για άλλη μία φορά στάθηκε στα οφέλη των εμβολίων, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες, κυρίως τους ηλικιωμένους να προσέλθουν να εμβολιαστούν.  

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το επιδημιολογικό φορτίο ιδιαίτερα επιβαρυμένο κυρίως στην Αττική, Πειραιά και Δ. Μακεδονία.

«Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι», τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Παπαευαγγέλου.

Επίσης η ειδική αναφορά έκανε στην τήρηση των μέτρων κατά την διάρκεια του εκκλησιασμού μας, τονίζοντας ότι οι ειδικοί προτείνουμε τη χρήση διπλής μάσκας στους ιερούς ναού, ενώ αναφορικά με τις συγκεντρώσεις για άλλη μία φορά επεσήμανε, ότι πρέπει να τηρήσουμε την κοινωνική μας φούσκα, για αποφυγή της διασποράς.

Γκ. Μαγιορκίνης: Σημεία οριακής υποχώρησης ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα, έπειτα από μια νέα μελέτη, ότι τα οφέλη του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca κατά της Covid-19 αυξάνονται με την ηλικία και συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων, όπως εκείνου της δημιουργίας θρόμβων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον ΕΜΑ να διεξάγει μια νέα μελέτη μετά τις ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου το οποίο ανέπτυξε το αγγλο-σουηδικό εργαστήριο στους ηλικιωμένους λόγω των αναφορών περί θρόμβων.

Η έρευνα «έδειξε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού αυξάνονται με την ηλικία», σημειώνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός σε ένα δελτίο τύπου.

«Τα οφέλη του Vaxzevria (το όνομα του εμβολίου της AstraZeneca) υπερτερούν των κινδύνων στους ενήλικες όλων των ηλικιακών ομάδων», συμπλήρωσε ο ΕΜΑ.

Νίκος Χαρδαλιάς: Στο «Βαθύ Κόκκινο» η Π.Ε. Ρεθύμνου και ο Δ. Κισσάμου

Ακολούθως το λόγο πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ενημέρωσε μεταξύ άλλων για τις αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη της Κρήτης καθώς στο «βαθύ κόκκινο» επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται πλέον και άλλες περιοχές του νησιού.

Ειδικότερα, στο «βαθύ κόκκινο» εντάσσεται πλέον ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Κισσάμου.

Υπενθυμίζεται ότι – σε επίπεδο Κρήτης – στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται ήδη:

  • Ο Δήμος Χανίων
  • Ο Δήμος Ρεθύμνου
  • Ο Δήμος Φαιστού και
  • Ο Δήμος Ανωγείων

«Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς»

Τα μέτρα που θα ισχύουν τις επόμενες ημέρες παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών:

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική  η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ. 

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως  9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Οι ανακοινώσεις για την εστίαση

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News