Ελλάδα

Ημερομηνίες ορόσημο επιστροφής στην κανονικότητα: 3/5 εστίαση - 10/5 Γυμνάσια, Δημοτικά - 15/5 τουρισμός

Πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Τη σταδιακή άρση του λοκντάουν ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός - 10 Μαΐου ανοίγουν γυμνάσια-δημοτικά - Πρεμιέρα στις 15 Μαΐου κάνει ο τουρισμός

Τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα λόγω πανδημίας, αλλά και πώς θα πραγματοποιηθεί η μερική άρση του lockdown, ενόψει και του "ανοίγματος" του τουρισμού, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρώτον, τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ, με υποχρεωτικά self test στους εργαζόμενους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και τα γνωστά μέτρα υγιεινής. Δεύτερον, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.

Τρίτον, το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, από τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος, όπως διευκρίνισε, είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας, ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self tests.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: οι εμβολιασμοί, τα self tests, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει. Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, "οδικό χάρτη" για το επόμενο διάστημα. Γι' αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα.

Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.

Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δε γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι' αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.

Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους, αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων. Υπό την προϋπόθεση, συνεπώς, ότι δε θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα με τρεις σταθμούς:

Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον βαδίσουμε προσεκτικά και ενωμένοι. Γιατί τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία. Όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία...

Θα σας καλέσω, λοιπόν, για μία φορά ακόμη, θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο, αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στον δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό».

Οι ακολουθίες

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδρίαζε από τις 10 χθες το πρωί έως αργά χθες το απόγευμα, προκειμένου να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα. Υπενθυμίζεται πως από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μεγάλη Τετάρτη οι ακολουθίες θα ξεκινήσουν μισή ώρα νωρίτερα, στις 18:30.

Τη Μεγάλη Πέμπτη η ακολουθία θα γίνει στις 17:30 και τη Μεγάλη Παρασκευή με τον Επιτάφιο στις 18:00. Η περιφορά θα γίνει γύρω από τον ναό και μετά οι πιστοί θα μπορούν να προσκυνούν έξω από τις εκκλησίες. Επιπλέον, αποφασίστηκε ομόφωνα η τελετή της Αναστάσεως να τελεστεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού. Για το θέμα των πιστών που θα επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα και έξω από τους ναούς έχει ζητηθεί και έχει γίνει αποδεκτό να είναι ένα άτομο ανά 20 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Για τη Μεγάλη Εβδομάδα η επιτροπή εισηγείται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 10 το βράδυ αντί για τις 9 που είναι σήμερα.

Το πασχαλινό τραπέζι

Για την Κυριακή του Πάσχα και το εορταστικό τραπέζι, χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μίλησε για έως 9 άτομα στα... πασχαλινά τραπέζια αν πρόκειται για κλειστό χώρο και ως 12 άτομα αν το τραπέζι γίνεται σε ανοιχτό χώρο, σημειώνοντας πως «ο εμβολιασμός είναι η λύση στην τεράστια κρίση υγείας». Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας είπε πως δίνεται η ευκαιρία λόγω αποθεμάτων της AstraΖeneca να μπορέσουμε και σε νεότερες ηλικίες να δώσουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και συγκεκριμένα στις ηλικίες 30-39 ετών. Είπε επίσης ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει από τη Μεγάλη Τρίτη και από την αμέσως επόμενη μέρα θα μπορούν ήδη να εμβολιάζονται, συμπληρώνοντας πως τον Μάιο ενδεχομένως να φτάσουμε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς και τον Ιούνιο στα 4 εκατ.

Τα σχολεία

Δεκτή αναμένεται να κάνει το υπουργείο Παιδείας την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Σύμφωνα με αυτήν, τα γυμνάσια και τα λύκεια αναμένεται να κλείσουν στις 11 Ιουνίου, χωρίς να πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις. Οι βαθμοί θα προκύψουν από τα διαγωνιστικά τεστ και τα προφορικά του δεύτερου τετραμήνου.

Όπως ανακοινώθηκε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διακοπών του Πάσχα, δηλαδή τη Δευτέρα 10 Μαΐου, επιστρέφουν στη διά ζώσης λειτουργία όλοι οι μαθητές. Αυτό σημαίνει παράταση του διδακτικού έτους έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι καθώς τα λύκεια (Γενικά και Επαγγελματικά) και οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα διακόψουν τη λειτουργία τους για τις διακοπές του Πάσχα αύριο Παρασκευή 23/4, οι ομάδες μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού που δικαιούνται δωρεάν self tests θα πρέπει να παραλάβουν το τελευταίο τεστ, προκειμένου να προσέλθουν στα σχολεία σήμερα Πέμπτη.

Εμβόλια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση των εμβολιασμών κατά της COVID-19, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 και το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54. Υπενθυμίζεται ότι εμβολιάζονται τώρα πολίτες άνω των 60 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού (ομάδα Α) και αυξημένου (ομάδα Β) κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Οι διαδικασίες επιταχύνονται και, αν τηρηθούν οι παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν οι πλατφόρμες των ραντεβού και για ηλικιακές ομάδες κάτω των 50 ετών.

Χρονοδιάγραμμα

Από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Προς το "βαθύ κόκκινο" όλος ο νομός Ρεθύμνο-  "καμπανάκι" και για την Κίσσαμο

Ωστόσο, αλλάζει, όπως όλα δείχνουν, ο επιδημιολογικός χάρτης της Κρήτης, καθώς προς το "βαθύ κόκκινο" φαίνεται να οδεύουν κι άλλες περιοχές του νησιού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα εισηγούνται οι ειδικοί, με το "βαθύ κόκκινο"... "φλερτάρει" ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και ο Δήμος Κισσάμου. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται να μπουν στο επίπεδο "βαθύ κόκκινο" ακόμη δύο Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας - και συγκεκριμένα της ενδοχώρας - του Ηρακλείου. Υπενθυμίζεται ότι - σε επίπεδο Κρήτης - στο "βαθύ κόκκινο" βρίσκονται ήδη: o Δήμος Χανίων, ο Δήμος Ρεθύμνου, ο Δήμος Φαιστού και ο Δήμος Ανωγείων.

3.015 τα νέα κρούσματα στη χώρα - Στην Κρήτη τα 101

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.015, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, από τα 3.015 κρούσματα, 101 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 52 στο Ηράκλειο, 2 στο Λασίθι, 31 στο Ρέθυμνο και 16 στα Χανιά.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 323.639 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 51,3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 61 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.833 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Το 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,96 (95%Crl: 0,31 - 1,51). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.713 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 831 (62,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. Το 85,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.976 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 556 (ημερήσια μεταβολή +36,95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 501 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη). Χθες ελέγχθηκαν συνολικά 61.323 μοριακά και rapid tests. Ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 54.308 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Μαζικές δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν 120 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 15.613 έλεγχοι rapid Ag και ανευρέθηκαν 292 θετικά (1,87%).

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι (self tests): Έως χθες Τετάρτη 21 Απριλίου έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 834.819 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος.

Από τα 9.753 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 21 Απριλίου, έχουν καταγραφεί 1.753 θετικά αποτελέσματα.

Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου (Iso Week 15) το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,98% σε σύνολο 115.934 RT - PCR και 264.251 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου (Iso Week 15) οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.563, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 3.054. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,17. Επιπλέον, στοιχεία για τον αριθμό των self tests που έχουν γίνει στη χώρα, αλλά και για το πόσα είναι τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού μετά τον επανέλεγχο που πραγματοποιήθηκε δόθηκαν στην έκθεση του ΕΟΔΥ.

Φωτογραφία: unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια