ΣΥΡΙΖΑ: Ολοστρόγγυλο μηδενικό η πολιτική της κυβέρνησης σε Παιδεία και πανδημία

Ελλάδα
ΣΥΡΙΖΑ: Ολοστρόγγυλο μηδενικό η πολιτική της κυβέρνησης σε Παιδεία και πανδημία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση από την Επιτροπή Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Το φάσμα της αποτυχίας στοιχειώνει για μια ακόμη φορά την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Αναμενόμενο, αφού ακολουθώντας τις ίδιες αποτυχημένες μεθόδους έχει την αυταπάτη ότι θα υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα. Έτσι και προ του διαφαινόμενου πολιτικού κόστους, οι επιτελείς (τρόπος του λέγειν) του υπουργείου, αναζητούν τρόπους απόδρασης από τα προβλήματα που η ΝΔ έχει δημιουργήσει με την πολιτική της.

Μετά την πανεπιστημιακή αστυνομία, που η ίδρυσή της αποκρούστηκε προσώρας από τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις, τώρα διαρρέουν νέες επικείμενες «διορθωτικές» κινήσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει «χθες», όπως η ματαίωση των προαγωγικών εξετάσεων και η συνακόλουθη κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Μακάρι! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις έχει ζητήσει και θα στηρίξει τέτοιες αποφάσεις, αφού θα είναι προς όφελος του χρόνου που θα μπορεί να διατεθεί στα μαθήματα και στην κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών.

Ο άλλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι ο παραλογισμός της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία θεσπίστηκε ώστε να λειτουργήσει ως κυμαινόμενος «κόφτης» και που -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να δώσει δυνατότητα εισαγωγής στα ΑΕΙ υποψηφίων ακόμη και με 6 (δηλαδή με... «λευκή κόλλα» κατά τη ΝΔ) ή να αποκλείσει άλλους με 12 ή 13, δηλαδή με βαθμό πάνω από τη «βάση του 10».

Πρόκειται για εξεταστικό σύστημα που η εκπαιδευτική κοινότητα χαρακτηρίζει «σφαγείο Κεραμέως», αφού σε κάθε περίπτωση και πέρα από κουτοπονηριές του τύπου «αύξηση των εισακτέων στα περιφερειακά πανεπιστήμια σε βάρος των κεντρικών», είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός πανεπιστημίων έως και 25.000 υποψηφίους (δηλαδή το 1/3 των περσινών εισακτέων). Πρόβλημα που δεν επιδέχεται «διορθωτική» λύση. Ας μη ματαιοπονούν λοιπόν οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ που τώρα συνειδητοποιούν τι ψήφισαν! Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν παίρνει διόρθωση, μόνο κατάργηση!

Παράλληλα, τα Λύκεια ξανακλείνουν λόγω Πάσχα, με τον απολογισμό της επαναλειτουργίας τους να προκαλεί προβληματισμό. Σε εφτά ημέρες λειτουργίας, με μόνα μέτρα την αναποτελεσματική χρήση των self-tests και την επίκληση στην ατομική ευθύνη, καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά +33,4% στην ηλικιακή ομάδα των 0-17 ετών. Επίσης, κάθε μέρα αυξάνεται ραγδαία και ο αριθμός των σχολείων και τμημάτων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αποτυπώνουν την αποτυχία της ανεύθυνης και επικίνδυνης κυβέρνησης που άνοιξε τα Λύκεια όπως τα έκλεισε. Μάλιστα, υπουργείο Παιδείας και Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει την επαναλειτουργία όλων των σχολείων μετά το Πάσχα, με μόνο εφόδιο τα αναξιόπιστα self-tests.

Για μια ακόμη φορά και με την πανδημία ανυποχώρητη, καλούμε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων· μέτρα που εφαρμόζονται διεθνώς και που έχουν προτείνει οι λοιμωξιολόγοι, οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, οι σύλλογοι γονέων, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News