Μ. Θεοδωρίδου: «Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πολλά πλεονεκτήματα»

Ελλάδα
Μ. Θεοδωρίδου: «Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει πολλά πλεονεκτήματα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουν γίνει έρευνες δεκαετιών και έχει πολλά πλεονεκτήματα»

Ειδική αναφορά στην αναστολή εφαρμογής του εμβολίου της Johnson & Johnson στη χώρα μας, -οι εμβολιασμοί θα ξεκινούσαν σήμερα- έκανε κατά την έναρξη της σημερινής τακτικής ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου «στην Αμερική εξετάζονται έξι περιπτώσεων θρομβώσεων σε σύνολο περίπου 7 εκατ. εμβολιασμών».

Παράλληλα τόνισε πως η αναστολή του εμβολίου στη χώρα μας γίνεται για την διερεύνηση και καταγραφή των περιπτώσεων αυτών που είχαν αυτές τις παρενέργειες, καθώς και για να ενημερωθούν οι υγειονομικοί και το κοινό, αναφορικά με το θέμα.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης: «Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουν γίνει έρευνες δεκαετιών και έχει πολλά πλεονεκτήματα», ενώ ανέλυσε τα πλεονεκτήματά του, τονίζοντας «μπορούν να διατηρηθούν σε συνήθης θερμοκρασίες ψύξης και μεταφέρονται εύκολα».

Τόνισε παράλληλα το κύριο πλεονέκτημα του, το οποίο όπως είπε είναι ότι γίνεται με μία δόση. Διευκρίνισε ότι η προστασία του εμβολίου αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της Covid εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%.

Συμπλήρωσε επίσης ότι μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από εισαγωγή στο νοσοκομείο και από τον θάνατο, ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες μορφές θρόμβωσης είναι σημαντική», αναφέροντας πως αυτό «θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων».

Η κ. Θεοιδωρίδου ακόμη τόνισε πως «παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που επέφερε η αναστολή και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά», αυτό όπως επεσήμανε είναι «ότι υπάρχει σύστημα οργανωμένο αυστηρής επιτήρησης που δίνει τη δυνατότητα της έγκαιρης εντόπισης πολύ σπάνιων επιπλοκών».

Η κ. Θεοδωρίδου επίσης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δεν εντοπίζεται κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Τόνισε ότι τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως. Ο θηλασμός επίσης είναι ασφαλής.

Θεμιστοκλέους: Οι παραδόσεις εμβολίων τους 2 επόμενους μήνες

Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου "Ελευθερία".

Περισσότεροι από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.

Επισήμανε πως με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, των ηλικιών από 18-59, ενώ την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54.

Σχετικά με τις παραδόσεις των εμβολίων είπε ότι από την BioNTech-Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Monterna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News