Lockdown: Ημερομηνία-κλειδί η 10η Μαΐου – Σκέψεις για άνοιγμα σχολείων και εστίασης  

Ελλάδα
Lockdown: Ημερομηνία-κλειδί η 10η Μαΐου – Σκέψεις για άνοιγμα σχολείων και εστίασης  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς άνοιγμα Δημοτικών, Γυμνασίων και Νηπιαγωγείων μετά το Πάσχα - Τα «κορωνοπάρτι» προκαλούν «πονοκέφαλο» στην Κυβέρνηση

Ημερομηνία – κλειδί για τη μερική άρση του lockdown και το άνοιγμα ορισμένων επιπρόσθετων δραστηριοτήτων φαίνεται πως είναι η 10η Μαΐου.

Προς άνοιγμα Δημοτικών, Γυμνασίων και Νηπιαγωγείων

Τις πιθανές ημερομηνίες για την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων, δηλαδή την επιστροφή δημοτικών και γυμνασίων στη διά ζώσης εκπαίδευση, εξετάζουν το υπουργείο Παιδείας και οι ειδικοί.

Ο αρχικός σχεδιασμός για τα σχολεία, και συγκεκριμένα τα γυμνάσια και τα λύκεια, ήταν να έχουν επαναλειτουργήσει στα μέσα Απριλίου. Παρά ταύτα, τα επιδημιολογικά δεδομένα έβαλαν «φρένο» σε αυτήν την κατεύθυνση και η διά ζώσης εκπαίδευσης, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, θα παραμείνει μόνο για τα λύκεια.

Η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας υπέβαλε την εισήγησή του προς την επιτροπή των ειδικών για άνοιγμα των δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα. Η ημερομηνία μάλιστα που προκρίνει για την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων είναι η 10η Μαΐου, δηλαδή η Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά.

Το θέμα δεν έχει συζητηθεί ακόμα στην επιτροπή και η σχετική διαβούλευση θα γίνει πιθανότατα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ τα δεδομένα θα επανεξεταστούν και την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι το άνοιγμα μέχρι τα μέσα Μαΐου είναι μονόδρομος, καθώς πρόκειται για άρση περιοριστικού μέτρου που δεν μπορεί να γίνει αργότερα. Εν ολίγοις, αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμη κι αν παραταθεί η σχολική χρονιά μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως έχει πολλάκις αναφέρει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θα είναι σχεδόν «μάταιο» να ανοίξουν στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου. Παρά ταύτα, επαναλαμβάνουν ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για να δώσει το «πράσινο φως» είναι η επιτροπή επιδημιολόγων.

Προβληματίζουν τα… κορωνοπάρτι

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση έχουν μετατραπεί τα κορωνοπάρτι στις πλατείες της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τα τελευταία Σαββατοκύριακα οργανώνονται υπαίθρια πάρτι στα οποία συμμετέχουν χιλιάδες νέοι αψηφώντας τα μέτρα. Ποτά, μουσική με την συμμετοχή dj και χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας.

Δεν έχει συζητηθεί άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τις 10 Μαΐου  

Έτσι, όσον αφορά τα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση από τα κορωνοπάρτι με τους πολίτες να μπορούν να βγουν για ποτό ή φαγητό σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, αναρωτιόνταν πως θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για κάτι τέτοιο η Επιτροπή, όταν, μόλις την περασμένη Παρασκευή, αρνήθηκε να ανοίξει χωρίς ραντεβού το λιανεμπόριο.

Ο προγραμματισμός προβλέπει άνοιγμα της εστίασης στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, ενώ την ίδια ημερομηνία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και τα σχολεία. Στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο μια ξαφνική έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε πισωγύρισμα και να ακυρώσει την επαναλειτουργία των σχολείων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου «για λίγες ημέρες στο χωριό».

Απομακρύνεται το σενάριο για την έξοδο του Πάσχα

Ο γρίφος μοιάζει δυσεπίλυτος καθώς στην εξίσωση προστίθεται το Πάσχα. Το σενάριο για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων απομακρύνεται, με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει υψηλό και την πίεση στο ΕΣΥ να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 15νθήμερο. Η ματαίωση της προσδοκίας που είχε δημιουργηθεί για Πάσχα στο χωριό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα της κοινωνίας και θα χρειαστεί διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης. Κανένας δεν θα ήθελε να δει ουρές στα διόδια με κάποιους -κατά αντιστοιχία όσων συμβαίνουν στις πλατείες- να επιχειρούν να φύγουν από τα αστικά κέντρα, παρά την απαγόρευση. 

Πηγή: iefimerida.gr 

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News