Λήψη μέτρων το Πάσχα για την αποφυγή «ελληνοποιήσεων» σε αμνοερίφια & αυγά

Ελλάδα
Λήψη μέτρων το Πάσχα για την αποφυγή «ελληνοποιήσεων» σε αμνοερίφια & αυγά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε υπουργεία λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή «ελληνοποιήσεων» σε αμνοερίφια και αυγά, ενόψει Πάσχα

Μέτρα «θωράκισης» της αγοράς των αμνοεριφίων και των αυγών, εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, αποφάσισαν πέντε υπουργεία, τα οποία είναι αρμόδια για την προστασία του καταναλωτή και της ελληνικής παραγωγής από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως είναι οι «ελληνοποιήσεις».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, ύστερα μετά από πρωτοβουλία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, αποφασίσθηκε η διενέργεια αυστηρότερων ελέγχων από μεικτά κλιμάκια, αλλά και η υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών, στα πρότυπα αυτών που έγιναν το 2020.

Σε αυτή έλαβαν μέρος οι υφυπουργοί Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Ελευθέριος Οικονόμου, αντίστοιχα, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

«Έχοντας στη διάθεσή μας ως πολύτιμο "εργαλείο" την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου κατά των ελληνοποιήσεων, θέλω να διαβεβαιώσω τους κτηνοτρόφους ότι η ελληνική παραγωγή θα προστατευτεί και τους καταναλωτές ότι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς απολαμβάνοντας και φέτος ελληνικό ποιοτικό αρνί, κατσίκι και αυγά στο πασχαλινό τραπέζι», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Αραμπατζή.

Οι έλεγχοι, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, θα διαρκέσουν έως την ημερομηνία επίσημου εορτασμού της Πρωτομαγιάς, (Τρίτη 4 Μαΐου) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ενίσχυση, με παρουσία κτηνιάτρου 24ωρης βάσης, στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα, αλλά και την άμεση διασύνδεση των τελωνείων με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας για διασταυρωτικούς ελέγχους των φορτίων στον τόπο προορισμού.

Επίσης, μόνιμα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και στο τελωνείο Αττικής, όπου θα πραγματοποιούν ελέγχους στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, την Βαρβάκειο, την κρεαταγορά Θεσσαλονίκης κα.

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα ζώντα και σφάγια αμνοερίφια, θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της Ελλάδας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ' όλη την «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας (εθνικό οδικό και παράπλευρο οδικό δίκτυο) μέχρι και τον τελικό παραλήπτη (κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, αγορές, κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες κρέατος).

Τους εν λόγω ελέγχους θα πραγματοποιούν μεικτά κλιμάκια στα οποία θα μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός των επόμενων ωρών πρόκειται να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας στον ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Η ΚΥΑ θα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης προϊόντων κρέατος αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων (νωπών και κατεψυγμένων) και αυγών στην ελληνική επικράτεια, υποχρεούνται να υποβάλουν:

- την ποσότητα των αποθεμάτων (σε κιλά και τεμάχια για τα νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος και σε τεμάχια για τα αυγά),

- την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,

- τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.

Η επικαιροποίηση των στοιχείων θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων (από 1.000 έως 100.000 ευρώ) και κατάσχεσης των προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News