Ελλάδα

Μαρία Θεοδωρίδου: «Δεν σχετίζονται τα επεισόδια με το εμβόλιο της AstraZeneca»

Οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca απασχόλησε και σήμερα την ενημέρωση

Κατά την έναρξη της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό και την πορεία του στη χώρα μας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα θρομβωτικά επεισόδια που έχουν σημειωθεί κατά τον εμβολιασμό. 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα επεισόδια αυτά και στο αν σχετίζονται με τον εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000. Τόνισε ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Όπως είπε μεταξύ άλλων μία τέτοια τάση «διαφαίνεται με μικρή αύξηση της συχνότητας σε μικρότερες ηλικίες», ωστόσο τόνισε πως «ο ΕΜΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία, είναι σπάνιες μετά τον εμβολιασμό μετά τον εμβόλιο με AstraZeneca».

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, ενώ επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό.

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως «η συχνότητα θανάτου είναι μεγαλύτερη από Covid, παρά από θρομβώσεις», διευκρινίζοντας «30 έως 80 φορές είναι αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου από τον ιό, παρά από τις θρομβώσεις».

Αναφέρθηκε, επίσης, στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που θα απασχολήσει στο μέλλον.

Μ. Θεμιστοκλέους: Στις 16 Απριλίου ξεκινούν τα ραντεβού για ηλικίες 18-59 

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί.

Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid 19

Σχετικά με την προτεραιοποίηση είπε ότι από 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια.

Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια