Ελλάδα

Μαθητές λυκείων: Επιστροφή στα θρανία σήμερα με self test και μέτρα προστασίας

Μετά από μήνες στα «γνώριμα λημέρια» τους πλέον, μαθητές και εκπαιδευτικοί των λυκείων -Τι πρέπει να γνωρίζουν

Μετά από μία πεντάμηνη διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των λυκείων, εκπαιδευτικοί και μαθητές επιστρέφουν στις φυσικές τους τάξεις σήμερα, Δευτέρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης στο λύκειο, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τη διενέργεια του πρώτου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

«Το πιο σημαντικό τεστ γίνεται εκτός σχολείου», αναφέρει το σχετικό σποτ (https://www.youtube.com/watch?v=D0Hu3MvSUF0) του υπουργείου Παιδείας, ενώ οδηγίες για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr, αλλά και σε βίντεο (https://youtu.be/uqy9EtE1uuE).

Έτσι, από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας δικαιούνται συνολικά τέσσερα tests (δύο για κάθε εβδομάδα). Ειδικότερα, από σήμερα, Δευτέρα, θα μπορούν να προμηθευτούν με μια επίσκεψη στο φαρμακείο δύο τεστ (θα γίνουν δύο καταχωρίσεις από τους φαρμακοποιούς), και την επόμενη εβδομάδα να παραλάβουν ακόμη ένα.

 

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται.

Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Σύμφωνα με  πληροφορίες του ipaidia.gr από το βράδυ της Κυριακής έως νωρίς το απόγευμα τα στατιστικά από τις δηλώσεις self test στο Self-testing.gov.gr είχε ώς εξής:

0,27% θετικότητα – τελευταία στοιχεία:

Μαθητές:

COVID19-SCHOOL-CARD|ΑΡΝΗΤΙΚΟ|98965

COVID19-SCHOOL-CARD|ΘΕΤΙΚΟ|236

Εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό:

COVID19-SELF-TEST|ΑΡΝΗΤΙΚΟ|50887

COVID19-SELF-TEST|ΘΕΤΙΚΟ|172

Άρα, με αυτόν τον τρόπο, εντοπίστηκαν 408 μη συμπτωματικοί δυνητικά νοσούντες, που θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικό τεστ και -σε κάθε περίπτωση- να μην πάνε σχολείο.

 Τεστ και μέτρα προστασίας

 Εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ' οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού. Αναλυτικότερα: υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Απουσία και αποχώρηση από το σχολείο σε περίπτωση μη επίδειξης σχολικής κάρτας

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Προαιρετική τηλεκπαίδευση για όσους νοσούν, έχουν θετικό τεστ ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

 Πού πετάμε τα test, μετά τη διενέργεια του ελέγχου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test, αν το τεστ είναι αρνητικό, απορρίπτονται στον κοινό κάδο απορριμμάτων. Αν είναι θετικό, απορρίπτονται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες. Τα απόβλητα των self tests δεν τοποθετούνται στους κάδους της ανακύκλωσης, ούτε απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Κρήτη

Μοναδικό "αγκάθι" φαίνεται πως αποτελούν τα εσπερινά λύκεια, οι μαθητές των οποίων είναι ενήλικες, οπότε οι ΑΜΚΑ τους δεν έχουν ακόμη ανοίξει για να προμηθευτούν τα self tests από τα φαρμακεία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλη Καρτσωνάκη, για σήμερα Δευτέρα τουλάχιστον, τα διαγνωστικά τεστ θα διανεμηθούν στους διευθυντές των εσπερινών λυκείων και από εκεί στους μαθητές.

Σημειώνεται επίσης πως οι Δήμοι της Κρήτης έχουν μεριμνήσει για τον καθαρισμό των εκπαιδευτικών δομών και έχουν φροντίσει για τη χορήγηση μασκών και αντισηπτικών.

 

Στο Ηράκλειο

 

Αναλυτικότερα, όλα τα λύκεια του νομού Ηρακλείου είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές τους. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας έχουν αποτυπωθεί και τηρούνται πιστά όσα προβλέπονται για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ, σε συνεργασία με του Δήμους, τα λύκεια θα είναι έτοιμα για την επανεκκίνησή τους, με τη διά ζώσης παρουσία μαθητών και καθηγητών.

«Έχει προβλεφθεί, σε συνεργασία με τους Δήμους, να βρίσκεται ο κατάλληλος εξοπλισμός σε αντισηπτικά και ό,τι άλλο χρειάζεται μέσα στα σχολεία, ενώ ακόμη και το καίριο ζήτημα των καθαριστριών, όπως όλα δείχνουν, έχει διασφαλιστεί. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο και γι' αυτό δουλεύουμε, ελπίζοντας ότι τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Καρτσωνάκης, ο οποίος τόνισε ότι το νέο «εργαλείο» των self tests επίσης θα παίξει τον δικό του ρόλο σε αυτή την προσπάθεια ελέγχου και περιορισμού της διασποράς της COVID-19.

Όπως είπε, το μοναδικό πρόβλημα που προέκυψε ήταν με τα εσπερινά λύκεια, των οποίων οι μαθητές είναι ενήλικες και συχνά άνω των 30 ή και 40 ετών, οπότε οι ΑΜΚΑ τους δεν είχαν ανοίξει για προμήθεια των self tests.

«Στα εσπερινά λύκεια, και τουλάχιστον για τη Δευτέρα, έχει προβλεφθεί να φτάσει στα χέρια των διευθυντών ο απαραίτητος αριθμός self tests, προκειμένου να διανεμηθούν στους μαθητές πριν το βράδυ της Δευτέρας (σ.σ. σήμερα) που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Οι μαθητές θα κάνουν τα τεστ και θα μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα, με το ίδιο αποδεικτικό όπως οι μαθητές των ημερήσιων γενικών λυκείων ή των ΕΠΑ.Λ. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες τα ονόματα των μαθητών των εσπερινών λυκείων θα μεταβιβαστούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας και από εκεί στο υπουργείο Υγείας και θα προστεθούν στις λίστες με τους μαθητές για τους οποίους άνοιξε η πλατφόρμα, για να έχουν τη δυνατότητα να μέσω του ΑΜΚΑ τους να λάβουν και να κάνουν το self test και να παρακολουθούν κανονικά το μάθημά τους», διευκρίνισε ο κ. Καρτσωνάκης.

 

Στα Χανιά

 

Όλα είναι έτοιμα και στα Χανιά για την επιστροφή των μαθητών των λυκείων στα θρανία.

Στις σχολικές μονάδες, όπου στεγάζονται λύκεια, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί και η προμήθεια αντισηπτικών, ώστε η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών να γίνει με όρους διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Βαρδάκης, «το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων ενισχύθηκε και με καθαρίστριες από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που παραμένουν κλειστές, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων». Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ο Δήμος προμηθεύτηκε self tests που διανέμονται σε σχολικές μονάδες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και για το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων, καθώς και ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν.

Αυξημένη ήταν στα φαρμακεία της πόλης η ζήτηση των self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ σε πρώτη φάση η κεντρική φαρμακαποθήκη παρέλαβε 16.000 τεστ.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με αφορμή την επανέναρξη λειτουργίας των λυκείων απέστειλε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, μέσω της οποίας ζητά - μεταξύ άλλων - να υπάρξει πρόβλεψη για υποχρεωτική προμήθεια self test και σε μαθητές από το 15ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και σε άνω των 18 ετών που φοιτούν στα λύκεια.

Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές - ώστε να διασφαλίζεται η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών - ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Λειτουργούν Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων, που προγραμματίζει για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη δράσεις σε σχολικές μονάδες, τον Δήμο και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Στο Ρέθυμνο

 

Πλήρως έτοιμα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο, σε ό,τι αφορά τη βαθμίδα των λυκείων για την επαναλειτουργία τους από σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Γιάννη Γαζανό, υπάρχει επάρκεια μασκών και καθαριστικών για όλους τους μαθητές, καθώς και καθηγητές, διοικητικό προσωπικό και καθαρίστριες που θα βρίσκονται στις σχολικές μονάδες. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γαζανός ανέφερε ότι «τα self tests έχουνε φτάσει στα φαρμακεία, έχει ξεκινήσει η προμήθειά τους από τους γονείς των μαθητών και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είμαστε πανέτοιμοι να ανοίξουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) τις σχολικές τάξεις για τα διά ζώσης μαθήματα. Ένα πρόβλημα το οποίο είχε δημιουργηθεί, και αφορούσε τη δυνατότητα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων να προμηθευτούν self test λόγω του ότι δεν είχαν "ξεκλειδωθεί" οι ΑΜΚΑ τους, επιλύθηκε. Με το ξεκίνημα των μαθημάτων θα έχουν τη δυνατότητα για self test τόσο οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, όσο και οι διοικητικοί, και οι ανάδοχοι των κυλικείων».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαζανός, «στα εσπερινά λύκεια θα δοθούν παραπάνω tests από τον αριθμό των μαθητών, εφόσον ζητηθούν από δομές ή από μαθητές που δεν έχουν ΑΜΚΑ, όπως είναι Ρομά και αλλοδαποί».

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα, όλες οι σχολικές μονάδες στις οποίες θα λειτουργήσουν τάξεις λυκείου έχουν απολυμανθεί, με τις καθαρίστριες να βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια των μαθημάτων στα σχολεία προκειμένου να επιμελούνται συνεχώς τον καθαρισμό. «Υπήρξε πλήρης και άψογη συνεργασία Δήμου και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα σχολεία μας είναι πανέτοιμα, φρεσκοβαμμένα, εις βάθος καθαρισμένα και όλα τα είδη προστασίας και υγιεινής είναι στις θέσεις τους».

ΑΠΕ

Φωτογραφία: intime

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια