Ελλάδα

Σχολεία: Ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα 12 Απριλίου - Πως θα γίνονται τα self test

Ξεκινούν τη Δευτέρα τα μαθήματα και στις τρεις τάξεις Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ

Το άνοιγμα των Λυκείων ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 12 Απριλίου ξεκινάει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για τις 3 τάξεις των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ.

"Τα Λύκεια είναι κλειστά για μεγαλύτερο διάστημα από τα άλλα σχολεία, ενώ πλησιάζουν και οι Πανελλήνιες", σχολίασε η κ. Κεραμέως, αναφορικά με την απόφαση του Υπουργείου να ανοίξει πρώτα τα Λύκεια.

"Ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να ξεινήσει η δια ζώσης λειτουργία και στις υπόλοιπες σχολικές δομές", είπε η Υπουργός, συμπληρώνοντας πως "Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα Σχολεία", ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους.

Πως θα λειτουργήσουν:

Τα μέτρα της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν:

- την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

- διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

- σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

- χρήση αντισηπτικών,

- σχολαστικούς καθαρισμούς αιθουσών και εξοπλισμών,

- τακτικούς αερισμούς των χώρων, καθώς επίσης και

- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

- διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου.

Η διαδικασία των self test

Αναλυτικά, τα βήματα για τη διενέργεια των self tests, όπως ανακοινώθηκε από την κ. Κεραμέως, είναι τα εξής:

  1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
  2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό:

α. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

β. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

γ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό:

α. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

β. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια