Ελλάδα

Κορωνοϊός: Συνεδριάζουν οι ειδικοί παρουσία Κεραμέως, με επίκεντρο τα σχολεία

Και οι "κόκκινες" περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης μεταξύ των 32 επιστημόνων

Μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί επιδημιολογικά σε όλη τη χώρα θα έχουν σήμερα οι 32 επιστήμονες της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Το βράδυ της Τρίτης 6 Απριλίου, άλλωστε, συνεδρίασαν εκτάκτως οι επιδημιολόγοι της υποεπιτροπής που έχει δημιουργηθεί, ώστε να εξετάσουν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα.

Με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, συνεδριάζει αυτήν την ώρα η επιτροπή των ειδικών με αντικείμενο εάν, πότε και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν τα σχολεία να λειτουργήσουν ξανά διά ζώσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται ειδικότερα το άνοιγμα των λυκείων και είναι πιθανό να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, σύμφωνα με το ethnos μιλώντας στον ΑΝΤ1, επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ξεκαθάρισε όμως πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση, αφού πρώτα κάνει την εισήγησή της η Επιτροπή των Ειδικών. Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο η Γ΄ Λυκείου, η κυρία Μακρή είπε πως είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως.

Το άνοιγμα σχολείων

Τα τελευταία 24ωρα επικρατεί έντονη ανησυχία στους κόλπους των ειδικών για το αν μετά το λιανεμπόριο, θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως και για το άνοιγμα σχολείων. Δεδομένης ωστόσο της πίεσης της κυβέρνησης που επιδιώκει να ανοίξουν τουλάχιστον τα Λύκεια, οι ειδικοί θα αποφανθούν πιθανότητα την Παρασκευή οριστικά για το τι θα πρέπει να γίνει.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί ειδικοί είναι πλέον υπέρ του να επιστρέψουν μόνο τα παιδιά της Γ' Λυκείου στα σχολεία λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Άγνωστο βέβαια εάν μία τέτοια απόφαση θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, η οποία μπορεί πάντα να αποφασίσει διαφορετικά.

Οι επιστήμονες της επιτροπής φοβούνται πως εάν τα μεγάλα παιδιά επιστρέψουν στα θρανία μετά από μήνες τηλεκπαίδευσης, η κινητικότητα θα είναι μεγάλη και πιθανώς λόγω της ηλικίας τους να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για μία πιθανή διασπορά.

Οι «πληγωμένες» περιοχές

Πάντως και στην επιτροπή των ειδικών επικρατεί έντονη ανησυχία για τις τρεις περιοχές στις οποίες δεν άνοιξε το λιανεμπόριο. Στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη. Να υπενθυμιστεί ότι η Πάτρα είναι σε lockdown πολύ πριν την Αττική.

Ήδη οι επιδημιολόγοι που εξέτασαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες,  ότι δεν έχει καμφθεί καθόλου η επιδημία στις περιοχές αυτές.

Ευελπιστούν ωστόσο ότι τα επόμενα 24ωρα θα μειωθούν τόσο τα νέα κρούσματα όσο και τα ενεργά, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν το πράσινο φως για άνοιγμα της αγοράς και σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες.

Σε ότι αφορά στην Αττική φαίνεται ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι κάπως καλύτερο καθώς παρατηρείται μία σχετική σταθεροποίηση, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια