Μ. Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraZeneca: «Ένα περιστατικό συνδέεται με επεισόδιο θρόμβωσης»

Ελλάδα
Μ. Θεοδωρίδου για εμβόλιο AstraZeneca: «Ένα περιστατικό συνδέεται με επεισόδιο θρόμβωσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσηλείας και των θανάτων υπερτερεί έναντι τις μικρής πιθανότητας αυτού του συνδρόμου», όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης

Ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία τείχους ανοσίας ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «πιθανόν να προκύψουν και διάφορα προβλήματα μέσα σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα».

Φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα, είπε.

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως «η Επιτροπή Εμβολιασμών συλλέγει τα στοιχεία και αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της».

Τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης.

Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.

Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος).

Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα.

Μάριος Θεμιστοκλέους - Η πορεία των εμβολιασμών

Ακολούθως το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς προχωρά το εμβολιαστικό σχέδιο στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει σήμερα 47.275 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει με 53.000 εμβολιασμούς, κάτι που αν συμβεί θα αποτελεί και νέο ημερήσιο ρεκόρ.

Συνολικά έχουν γίνει στην χώρα μας 1.877.000 εμβολιασμοί. Οι 1.241.000 αφορούν σε εμβόλιο με την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 11,56% και οι 663.000 αφορούν σε εμβόλιο και με τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 6,31%.

Τα εμβόλια που περιμένουμε

Στην συνέχεια, ανακοίνωσε το πλάνο παραδόσεων εμβολίων. Και συγκεκριμένα τόνισε:

Η Pfizer έχει παραδώσει πλάνο διμήνου με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η Johnson & Johnson θα στείλει μια μικρή παραλαβή -70.000 δόσεις- τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάριο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η Astrazeneca θα στείλει από 450.000 δόσεις κάθε μήνα για το επόμενο τρίμηνο (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο).

Η Moderna έχει επιβεβαιώσει παράδοση 100.000 δόσεων παρόλο που περιμένουμε κι άλλες δόσεις από την εταιρεία αυτή.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News