Ελλάδα

Λαϊκές αγορές: Μαύρες σημαίες στους πάγκους σήμερα - Έτοιμοι για απεργίες

«Θέλουν να μετατρέψουν τις λαϊκές σε υπαίθρια σούπερ-μάρκετ», φωνάζουν οι παραγωγοί-πωλητές

Μαύρες σημαίες στις λαϊκές αγορές τοποθέτησαν σήμερα οι παραγωγοί των Χανίων στους πάγκους τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το θέμα των λαϊκών αγορών.

Νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για παραγωγούς και εμπόρους λένε οι ίδιοι, μην κρύβοντας παράλληλα την αγανάκτησή τους για τα κυβερνητικά σχέδια.

Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ζητάει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, ενόψει της κατάθεσης προς ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ότι, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα προβούν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες πανελλαδικές απεργίες και κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου.

Τι λένε οι Ιεραπετρίτες

Από την πλευρά του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές, τονίζει τα εξής: «Εκπροσωπούμε μια περιοχή που συνεισφέρει τα μέγιστα όχι μόνο στην προσφορά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, αλλά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, παρέχοντας στον καταναλωτή χαμηλές τιμές, συγκρατώντας έτσι τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα. Με το προωθούμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, όλα τα παραπάνω παύουν να υφίστανται με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.

Σας καλούμε να παρέμβετε δραστικά ώστε να τροποποιηθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο, με βάση πάντα τις ουσιαστικές προτάσεις των άμεσα εμπλεκομένων στις λαϊκές αγορές. Λέμε "ναι" στην αναδιάρθρωση των λαϊκών αγορών, αλλά με γνώμονα την ασφάλεια των καταναλωτών, το συμφέρον των πωλητών λαϊκών αγορών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του κράτους από αυτή τη διαδικασία.

Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας και είμαστε στη διάθεσή σας να συνεισφέρουμε και εμείς από την πλευρά μας στο έργο σας».

ΜΥΡΩΝ ΧΙΛΕΤΖΑΚΗΣ: «Ας γίνουν διορθωτικές κινήσεις αλλά ως εκεί...»

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες: «Χρειάζονται κάποιες διορθωτικές αλλαγές στις λαϊκές αγορές.

Όμως, οι λαϊκές αγορές δε θα πρέπει να χάσουν τον ρόλο τους, που είναι να δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθεύεται τα αγροτικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό. Και αυτό μόνο από τις λαϊκές αγορές μπορεί να συντελείται...».

Τι "σημαίνει" για τους παραγωγούς - εμπόρους, το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στον "ΑγροΤύπο" τού πρόεδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελή Μόσχου, που αναφέρει ότι «με το σχέδιο νόμου ουσιαστικά καταργούνται οι παραγωγοί από τις λαϊκές αγορές και τους μετατρέπει σε εμπόρους.

Το υπουργείο θέλει να μετατρέψει τις λαϊκές αγορές σε υπαίθρια σούπερ-μάρκετ».

Όπως τονίζει ακόμη, με το νομοσχέδιο «οι υφιστάμενοι αδειούχοι (όλοι εμείς δηλαδή), οι επαγγελματίες στα πέντε χρόνια και οι παραγωγοί μετά από τρία χρόνια, χάνουμε τις θέσεις μας υποχρεωτικά και θα συμμετέχουμε σε προκήρυξη "Θέσης Δραστηριοποίησης" για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στις λαϊκές αγορές.

Η προκήρυξη θα συνοδεύεται και από πλειοδοσία της θέσης με κριτήρια, μεταξύ των οποίων οικονομικά και τίτλους σπουδών. Όποιος έχει πτυχίο ΑΕΙ παίρνει περισσότερα μόρια από έναν απόφοιτο Γυμνασίου ή Λυκείου. Όποιος δώσει τα περισσότερα παίρνει τη θέση.

Στο άρθρο 9 βάζει ειδικά από την "πίσω πόρτα" τις εταιρείες (Νομικά Πρόσωπα) με ίδιο Κωδικό Αριθμό Δραστηριοποίησης, οι οποίες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στις λαϊκές.

Θα χάνουμε την άδειά μας επαγγελματίες και παραγωγοί για 6 μήνες αν δεν κόψουμε τρεις αποδείξεις, επιπλέον των προστίμων των 3.000 ευρώ που επιφέρουν οι τρεις παραβάσεις. Έτσι γινόμαστε ο μόνος επαγγελματικός κλάδος που τιμωρείται με στέρηση του μόνου εισοδήματός μας για κάποια φορολογική παράβαση ανεξαρτήτως ποσού. Μάλιστα, οι αποδείξεις δεν έχουν όριο ποσού και έτσι για τρεις αποδείξεις πενήντα λεπτών θα χάνεις την άδειά σου...

Καταργούν τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών στις οποίες συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των πωλητών παραγωγών και επαγγελματιών, απαξιώνοντας τα Σωματεία και τους Συλλόγους όπως και τις Ομοσπονδίες, και καταργούν την εκπροσώπησή μας από παντού. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι και οι αντίθετες φωνές φαίνεται ότι ενοχλούν.

Σταματούν την έκδοση των νέων παραγωγικών αδειών και θεσμοθετούν τις προκηρύξεις και τους διαγωνισμούς. Οι φορείς λειτουργίας όταν θα προκύπτουν κενές θέσεις θα προκηρύσσουν τις θέσεις αυτές επιλέγοντας και αντίστοιχα προϊόντα πώλησης, δηλαδή θα ζητάνε π.χ. δύο παραγωγούς με πορτοκάλια, έναν με ντομάτες, έναν με μήλα κ.λπ. Έτσι, όμως, ο παραγωγός θα πρέπει να περιμένει πότε και εάν θα αποφασίσει ένας φορέας λειτουργίας να κάνει την προκήρυξη. Και η σοδειά, η παραγωγή μπορεί να περιμένει στο χωράφι...

Κάθε πρωί επαγγελματίες και παραγωγοί θα δηλώνουμε σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τις ποσότητες των προϊόντων που μεταφέρουμε στη λαϊκή και την τιμή εκκίνησης που θα πουλάμε.

Οι επαγγελματίες βιομηχανικών ειδών και παραγωγοί ανθέων μπορούν να συμμετέχουν για το 5% των θέσεων σε παζάρια εφόσον δραστηριοποιούνται έως τέσσερις ημέρες σε λαϊκές αγορές. Ζητάμε το 10% των θέσεων και να καταργηθεί το όριο των τεσσάρων ημερών.

Καταργούν την παραγωγική και επαγγελματική άδεια και τις ορίζουν ως "Θέση Δραστηριοποίησης", την οποία θα αποκτούμε πάντα μέσω προκήρυξης.

Καταργούν τις Επιτροπές Βελτίωσης-Απόδοσης Θέσεων, για να εισάγουν δήθεν αδιάβλητες διαδικασίες, αμφιβόλου αποτελέσματος.

Θα χάνουμε την άδειά μας και δε θα μας την ανανεώνουν αν δεν πουλήσουμε τουλάχιστον το 70% της δηλωθείσας ποσότητας προϊόντων σύμφωνα με τη δήλωσή μας και το ΟΣΔΕ. Χωρίς κριτήρια και χωρίς δυνατότητα να αποδείξουμε ότι δεν μπορέσαμε να την πουλήσουμε.

Δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να γίνουν έμποροι σε όλη τη χώρα. Αν όλοι οι παραγωγοί γίνουν επαγγελματίες, τότε χάνεται ο σκοπός της εξαρχής δημιουργίας των λαϊκών αγορών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια